Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması

Çözüm Süreci'ne ilişkin temaslar kapsamında Kandil'e giden HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "KCK yetkilileri, Çözüm Süreci ile ilgili belirtilen hususlarda AKP hükümetinin adım atması durumunda 1 gün sonra bile kongreyi toplamaya hazır olduğunu özellikle belirtmişlerdir" dedi.

19.05.2015 16:54

Çözüm Süreci'ne ilişkin temaslar kapsamında Kandil'e giden HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "KCK yetkilileri, Çözüm Süreci ile ilgili belirtilen hususlarda AKP hükümetinin adım atması durumunda 1 gün sonra bile kongreyi toplamaya hazır olduğunu özellikle belirtmişlerdir" dedi.

Baluken, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ile Kandil'e giden Ceylan Bağrıyanık'tan oluşan heyet, Kandil'de yaptıkları temasla ilgili Diyarbakır Sümer Park'ta basın toplantısı düzenledi.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Kandil'de KCK yetkilileriyle 6 saat süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, heyet olarak büyük umudun nihai çözüme dönüşmesi için bugüne kadar üzerlerine düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını anlattı.

"Öcalan ile görüşme talebimiz cevaplandırılmamıştır"

Heyetin, Çözüm Süreci'nin ruhu ile bağdaşmayan ve adeta ortadan kaldıran gelişmelerle ilgili 20-25 Nisan'da devlet ve hükümet yetkilileriyle görüşerek, olası tehlikelere dikkati çektiğini ifade eden Baluken, şöyle konuştu:

"Yine bu görüşmeler esnasında izleme heyetinin kurulması ve bu heyetin İmralı'da Sayın Öcalan ile toplantı yapması talebi, İmralı heyetimiz tarafından resmi olarak muhataplarına ifade edilmiştir. Bu yapıcı önerilerimize karşın AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan içine girdikleri olumsuz tavırdan tek bir geri adım atmamış, süreci rahatlatacak tek bir gelişmenin önünü açmamışlardır. İzleme heyeti hala kurulmadığı gibi Sayın Öcalan ile heyetimizin görüşme talebi resmi olarak cevaplandırılmamıştır."

Baluken, Abdullah Öcalan üzerinde yeni bir tecrit sisteminin hükümet tarafından devreye konulduğunu iddia etti. Bu tecritin, barış umudu üzerine karabasan gibi çöktüğünü savunan Baluken, " Hükümet, adeta süreci bitirmek üzere en tehlikeli yaklaşımını yani tecrit kartını, devrilmeye çalışılan müzakere masasının üzerine koymuştur" dedi.

HDP, DBP ve DTK başta olmak üzere tüm bileşenlerle bu durumu asla kabullenmediklerini ve şiddetle kınadıklarını belirten Baluken, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tecridi gündemleştirmek ateşe benzinle gitmektir. Tecridi gündemleştirmek barışı kanlı çarmıha yeniden germektir. Hükümeti, derhal bu tecrit uygulamasından vazgeçmeye davet ediyoruz. Barış isteniyorsa gerilim yaratılmak istenmiyorsa AKP hükümetini, Sayın Öcalan'a doğru yaklaşmaya çağırıyoruz."

Baluken, Kandil'de yapılan görüşmede KCK yetkililerinin, örgüt birimlerinin tecritle ilgili büyük bir tepkisellik içerisinde olduğunu açık ve sert bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.

Baluken, "(Önderliğimize yaklaşım sürece yaklaşımdır) tespitinde bulunmuşlardır. Sürecin devamından yana bir tutum ortada varsa Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini heyetimize aktarmışlardır" ifadesini kullandı.

KCK yetkililerinin "tecrit ortadayken, izleme heyeti kurulmamışken, resmi müzakerelere geçilmemişken hükümetin Çözüm Süreci'nde her şey yolunda gidiyormuş gibi yarattıkları algıyı samimiyetsizlik olarak değerlendirdiğini" öne süren Baluken, "KCK yetkilileri, Çözüm Süreci ile ilgili kongre hazırlıkları yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin ortaya koyduğu bu tutumlardan dolayı kongre çalışmalarını dondurduklarını ifade etmiş, Çözüm Süreci ile ilgili belirtilen hususlarda AKP hükümetinin adım atması durumunda 1 gün sonra bile KCK'nın kongreyi toplamaya hazır olduğunu özellikle belirtmişlerdir. Heyet olarak ifade etmek isteriz ki tüm bu olumsuzluklara rağmen halkımız barışın gerçekleşmesi uğruna büyük bir demokratik sabırla süreci takip etme ve nihai sonuca götürme kararlılığındadır" diye konuştu.

"Çatışmasızlık sürecine sahip çıkmaya çağırıyoruz"

Baluken, KCK yetkililerinin sınır hattına askeri yığınak yapılarak, top ve obüs atışları yapıldığını, keşif ve savaş uçaklarının dolaştığını kendilerine ilettiğini bildirdi. Baluken, "Biz de heyet olarak tüm halkımızı ve demokrasi güçlerini, sivil toplum örgütlerini bu çatışmasızlık sürecine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Dolmabahçe'de hükümet yetkileriyle yaptıkları ortak açıklamanın bütün Türkiye açısından ufuk açıcı ve demokratik bir geleceğin güvencesi olduğunu düşündüklerini belirterek, "Hükümeti bir an önce demokratik geleceği önceleyen Dolmabahçe'de heyetimizle yapılan ortak açıklama metnine o mutabakattaki maddelere gelmesini özellikle tekrar buradan bir çağrıyla kamuoyuna duyuruyoruz" ifadesini kullandı.

Öcalan ile görüşme

Baluken, 2 aydır Öcalan ile görüşme taleplerine yanıt alamadıklarını ileri sürerek, "En son iki arkadaşımız 5 Nisan'da Öcalan ile görüştü. Heyetimizin Öcalan ile görüşmesi 19 Mart'ta gerçekleşti. Biz bu tarihlerden itibaren Öcalan'dan herhangi bir haber almış değiliz. Devlet yetkilileriyle görüşüp görüşmediğini bilmiyoruz" diye konuştu.

Hükümetle en son 20-25 Nisan'da yaptıkları görüşmelerde, süreci yürüten heyetlerin sorumlu bir söylem ve üslupla sürece yaklaşması gerektiğini belirlediklerini vurgulayan Baluken, "Ama görüyoruz ki bizim yapmış olduğumuz görüşmelerden sonra da en sorumsuz açıklamalar AKP'nin Çözüm Süreci heyetinden geliyor" ifadesini kullandı.

Baluken, seçim sonucunun süreci etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya, "Bizim açımızdan sürecin bitmesi üzerinden olası temel senaryoları konuşmak değil, süreci bitirmeme adına ortaya konması gereken çalışmaları yoğunlaştırmak temel gündemdir" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement