Her Kan Bağışına Bir Fidan Dikilecek - Son Dakika
Güncel

Her Kan Bağışına Bir Fidan Dikilecek

Her Kan Bağışına Bir Fidan Dikilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk Kızalayı arasında "Bir Kan Bir Fidan" ağaçlandırma protokolü çerçevesinde ilk fidanlar toprakla buluşturuldu.

17.04.2014 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk Kızalayı arasında "Bir Kan Bir Fidan" ağaçlandırma protokolü çerçevesinde ilk fidanlar toprakla buluşturuldu. Protokolün geçerli olacağı 5 yıl süresince her bağışa karşılık bir fidan dikilecek. 10 milyon fidanın toprakla buluşturulacağı protokolde, kök hücre bağışçıları da unutulmadı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk Kızalayı arasında "Bir Kan Bir Fidan" ağaçlandırma protokolü imzalandı. Protokol kapsamındaki ilk fidan ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar"ın katıldığı etkinlikle Atatürk Orman Çiftliği'nde dikildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, etkinlikte konuşan Veysel Eroğlu "Bu projenin ilk teklif edildiğinde bende çok heyecanlandım. Endenozya'dan Şili'ye kadar muhteşem hizmetlerde bulunan bu 146 yıllık kurum bayrağımızı en iyi şekilde yurt dışında dalgalandırıyor. Ülkemizin en köklü kuruluşlarından birisi olan Türk Kızılayı ile protokol imzalıyoruz. Bu vesileyle 146 yıl boyunca Türk Kızılayı için görev yapanlara, Türk Kızılayı mensuplarına ve hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum" dediği belirtildi.

-HER BAĞIŞÇI İÇİN BİR FİDAN DİKİLECEK-

Protokolle Türk Kızılayı'na kan bağışında bulunan her bir bağışçı için bir fidan dikileceğini ifade eden Eroğlu, "Bu çalışmalar sürecinde kan bağışının önemini geniş halk kitlelerine duyurarak, gönüllü kan bağışı ve ağaçlandırma konularında kamuoyunda şuur oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

Protokolün geçerli olacağı 5 yıl süresince her bağışa karşılık bir fidan dikilmesi suretiyle toplam 10 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planladıklarını vurgulayan Eroğlu, protokol kapsamında kök hücre bağışçıları içinde fidan dikileceğini, dikilecek fidan sayısını 10 milyondan 15 milyona çıkardıklarını belirtti.

-11 YILDA 3 MİLYARDAN FAZLA FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU-

Son 11 yılda 3 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduklarının altını çizen Eroğlu, "Orman varlığımızı 21,7 milyon hektara ulaştırdık. 900 bin hektar, yani 9 milyon dekar yeni orman alanı kazandırdık. Yıllık olarak ağaçlandırılan alanı 2003 yılı öncesine göre 6,5 katına çıkardık. Odun servetimiz 1,2 milyar metreküpken, bugün 1,5 milyar metreküpe ulaştırdık. Fidan üretimini ise 6 kat artırarak 75 milyondan 470 milyona çıkardık. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına, vatandaşlara ve belediyelere 2012 yılında 24,6 milyon fidanı ücretsiz dağıttık" diye konuştu. Çölleşme ve erozyonla mücadele ettiklerini söyleyen Eroğlu, "2013-2017 yıllarını kapsayan "Erozyonla Mücadele Eylem Planı' kapsamında 14 milyon dekar alanda çalışma yapılacaktır. "Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı' 41,3 milyon dekar alanda sel ve erozyon önleme çalışması yapılacak, "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırması Eylem Planı' kapsamında ise 400 baraj ve gölette çalışma yapılacak" dedib

Atatürk Orman Çiftliği'nde daha önce 2 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını ifade eden Eroğlu, "42 bin 108 fidanı bu protokol çerçevesinde buraya dikeceğiz. Ayrıca bütün Türkiye'de bu protokol kapsamında fidanlar dikilecek ve kök hücre bağışçılarıyla birlikte 5 yılda 15 milyon fidan toprakla buluşacak. Kızılay'ı böyle bir projeyi başlattıkları için kutluyorum" dedi.

-KIZILAY'IN HEDEFİ KAN İHTİYACININ YÜZDE 100'ÜNÜ KARŞILAMAK-

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da "2013 yılında 1 milyon 650 bin ünite kan topladık. 2014 yılında ise 1 milyon 800 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Her yıl bu oranı yüzde 20 artırıyoruz. Türkiye'de kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Kızılay'ın hedefi bu oranı yüzde 100'e çıkarmaktır" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Her Kan Bağışına Bir Fidan Dikilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement