İçinde Şov Yok Diye Kapanıyor - Son Dakika
Güncel

İçinde Şov Yok Diye Kapanıyor

İçinde Şov Yok Diye Kapanıyor

Madde bağımlılığı konusunda büyük işlere imza atan ve Madde Bağımlılarının Psikososyal Rehabilitasyonu Projesini yürüten Eyyübiye'deki rehabilitasyon merkezine aylık gideri olan 35 bin TL'lik finansman sağlanamadığı için merkez kapanma noktasına geldi. Vatandaşlar şatafata ve şova para bulanların buraya neden kaynak bulamadıklarına anlam veremiyor.

05.09.2016 11:01

Şanlıurfa'nın önemli sorunlarının başında madde bağımlılığı geliyor. Her yıl madde kullananların sayısının arttığı ve maddeye erişim yaşının düştüğü Urfa'da bu tabloyu daha da kötü hale getirecek bir süreç yaşanıyor. Alkol - Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi'nin (AMATEM) olmadığı Urfa'da 2011 yılında Eyvan Derneği'nin girişimleriyle Madde Bağımlılarının Psikososyal Rehabilitasyonu Projesi başlatıldı. Eyyübiye İlçesindeki Harran Kapı civarında kurulan merkezde 5 yıldır sürdürülen ve yaklaşık 2 bin civarında madde bağımlısına destek veren projenin maddi destek sağlanamadığı için durma noktasına geldiği ifade ediliyor. Nüfusu 2 milyona yaklaşan ve AMATEM'in olmadığı bir şehirde böyle bir projenin sahipsiz kalması ve merkezin kapanma noktasına gelmesi Urfa için durumun daha da kötüleşeceği anlamına geliyor.

BAYDİLLİ: ŞU ANDA DURMA AŞAMASINA GELDİK
Projenin durma noktasına geldiğini belirten Eyvan Derneği Madde Bağımlılarının Psikososyal Rehabilitasyonu Projesi Rehabilitasyon Müdürü Mehmet Baydilli,
"İŞKUR bittiği için şu anda durma aşamasına geldik. Yaklaşık 3 aydır personelimiz işten çıkmıştı. Giden valimiz İzzettin Bey sağ olsun 3 aylık bir personel vermişti. Şu anda durmuşuz, ne yapacağımızı bilmiyoruz. 22 civarında personelimiz vardı" diye konuştu.

'YÜZDE 60 CİVARINDA'
Projeyi ilişkin detaylar aktaran Baydilli, "2011'de başlayan 6 yıllık bir projeydi. 2 bine yakın Türkiye'nin her tarafından gelen madde bağımlısı misafirlerimiz vardı. Yani eroin, esrar, bonzai kullananlar, gelip burada 15-20 gün kalıyorlardı. Her seferde yer küçük olduğu için ancak 15 hasta alabiliyorduk. Burada 24 saat doktorumuz vardı. İlaç tedavisinin yanında dini sohbetler, spor faaliyetleri, bilgisayar faaliyetlerimiz, çeşitli sosyal aktivitelerimiz vardı. Geriye dönük baktığımızda son 5 yılda yüzde 60 oranında bir iyileşme vardı. Bu sene SODES desteği olmadığı için 6 personelimizi SODES'ten, 15 civarında personelimizi de İŞKUR'dan almıştık. Giden valimiz İzzetin Bey vermişti. Bu projeyi Urfa'da sadece Eyvan Derneği yürütüyordu. Siverek ve Viranşehir'de de buna benzer bir proje vardı. Onlarda da İŞKUR bitti. Siverek'te de 8 hastamız vardı. Bayram dolayısıyla gönderdiler. Bayramdan sonra ne olacağı belli değil" dedi.

'AYLIK PERSONEL GİDERİMİZ 35 BİN CİVARINDA'
Personelin giderlerini karşılayacak finans kaynağı bulunamadığını dile getiren Baydilli, "70 hastamız sırada bekliyordu. 15 hastamız, bugün Adıyaman'a geziye gitti. 15 günün içinde bir de gezi oluyor. Bu da projenin içerisinde yer alıyor. Aylık personel giderimiz 35 bin civarındaydı. Personeli zaten İŞKUR'dan almıştık. Yemeği de Allah rızası için bir firma gönderiyordu. O şekilde buraya kadar geldik. Personelimiz zaten düşük gelirli insanlar. Adamların başka bir geliri yok. Bu insanlar para vermezseniz olmaz. Tamam adamlar bir ay hizmet ederler ama hepsinin 3-4 çocuğu var" ifadelerini kullandı.

SİVİL TOPLUM MERKEZİN KAPANMASINA TEPKİLİ
Merkezin kapanma noktasına gelmesine toplumun her kesiminden tepki geldi. Sosyal medya hesabından görüşlerini açıklayan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade, "Aynesi iştir lafa bakılmaz bu tablo Urfa'daki idarecilerin karnesidir. Milyonları fuzuli işlerde heba edenlerin bu önemli hizmete kulak tıkamaları gerçek niyetlerini ortaya koymuştur. Madde ile mücadelede komisyonlar kurup sözde mücadele edenler Türkiye'de örnek teşkil eden merkezi görmüyorlar. Madde bağımlılığı rehabilitasyon merkezi parasızlıktan, duyarsızlıktan dolayı kapatılıyor vebali gençliğe her zaman sahip çıktıklarını söyleyenlere" ifadelerini kullandı.
İsmail Kalkan ise, "Türkiye'nin en başarılı madde bağımlılığı tedavi merkezi maddi imkansızlıklar nedeni ile kapatılıyor. Bu utanç Urfa'ya yeter" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel İçinde Şov Yok Diye Kapanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement