İHD: Devlet Savaş Pratiklerini Terk Etmeli - Son Dakika
Güncel

İHD: Devlet Savaş Pratiklerini Terk Etmeli

İHD: Devlet Savaş Pratiklerini Terk Etmeli

İHD Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu, "Devlet bir an önce kirli savaş pratiklerini terk etmeli" dedi.

08.10.2015 11:49

Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan çatışmalar ve sokağa çıkma yasaklarına ilişkin olarak açıklama yapan İHD Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu, "Devlet bir an önce kirli savaş pratiklerini terk etmeli ve savaşın da bir hukuku olduğunu unutmamalıdır" dedi.

2 Ekim 2015 tarihinde, Şırnak merkezde özel harekat polisleri tarafından öldürülen Hacı Lokman
Birlik'in cenazesi bir polis zırhlı aracının arkasına bağlanarak sürüklenmiş ve bununla ilgili video görüntüsü ve fotoğraflar sosyal medyada paylaşılmıştı.

Yine buna benzer bir olayda da 10 Ağustos 2015 tarihinde Muş Varto ilçesinde PKK'li Kader Kevser Eltürk özel harekat polisleri tarafından yaralı olarak ele geçirilmiş ve çıplak olarak vücudu sosyal medyada sergilenmesiyle ilgili olarak bir basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu, bu olayların 1990'lı yıllardaki savaş uygulamalarını yansıttığını ve bunun bir an önce durması gerektiğini kaydetti.

Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelen grup adına açıklamayı yapan Durdu, "Bütün bu olup bitenler Türkiye'nin 80'li ve 90'lı yıllardaki kirli savaş uygulamalarını yansıtmaktadır. Bunun yanı sıra 80'li ve 90'lı yıllarda sıkıyönetim ve olağanüstü hal rejimi altında yapılan birçok hukuk dışı uygulama şimdi OHAL ilan edilmeden ne olduğu belli olmayan talimatlara dayanılarak yapıldığı ifade edilmektedir. Valilerin sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi olmadığı halde yaygın ve sistematik sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesi, vatandaşın cenazesinin ülkeye kabul edilmesine engel bir yasa olmamasına rağmen cenazelerin ülkeyealınmaması, PKK gerillalarının bulunduğu kırsal arazideki mezarlıkların bombalatılması, hava ve kara harekatları sonucu çıkan orman yangınlarının söndürülmesinin engellenmesi, yerleşim yerlerinde sürekli ve sistematik bir şekilde halka dönük yoğun biber gazı kullanılması, sokağaçıkma yasağı ile birlikte bu yasakların uygulandıkları yerlere tanklar dahil zırhlı ağır silahlarla müdahale edilmesi, yerleşim yerlerinin obüs ve havan topları ile vurulması, keskin nişancı özel harekat polislerinin silah kullanması sonucu meydana gelen infazlar, yaygın ve sistematik bir biçimde oldukça fazla sivil insanların öldürülmesi... Görüldüğü gibi bütün bu uygulamalar esasen insancıl hukuka aykırı kirli savaş pratiktendir" dedi.

'BU UYGULAMALAR CİDDİ AYRIŞMALAR YARATIYOR'

"Türkiye yıllardan beri Kürt sorununda, uyguladığı şiddeti terörle mücadele ediyorum söylemi ile perdelemeye çalışmakta ve bu konuda da uluslararası alandan destek almakta idi" diyen Durdu, "Ancak artık silahlı çatışma sahasının büyümesi Kürt sorununda siyasal çözüm önündeki engellerin açığa çıkması göstermektedir ki, bu söylem sürdürülemez ve inandırıcı olmaktan çıkmıştır. Halen devam eden silahlı çatışmalara mutlaka Cenevre; Sözleşmelerinin uygulanması gerekmektedir. Aksi taktirdecenazesi panzer arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik ile cenazesi çıplak bir şekilde teşhir edilen Kader Kevser Eltürk örneğinde görüldüğü gibi insanlık dışı uygulamalar insanım diyen herkeste ciddi duygu kırıklıkları yaratmakta, Kürtlerle Türkler arasında, Aleviler ile Sünnilerarasında, laikler ile laik olmayanlar arasında, demokratlar ile muhafazakarlar arasında tamir edilemeyecek duygusal ayrışmalar yaratmaktadır. Devlet bir an önce kirli savaş pratiklerini terk etmeli ve savaşın da bir hukuku olduğunu unutmamalıdır." diye konuştu.

'ULUSLARARASI TOPLUMU SAVAŞI DURDURMAYA DAVET EDİYORUZ'

Türkiye'de kirli savaş pratiklerinin yeniden ortaya çıkmasındaki en önemli etkenin cezasızlık olduğunu kaydeden Durdu, sözlerini şöyle tamamladı: "Devletin 80'li ve 90'lı yıllarda yoğun olarak uyguladığı ve halen sürdürdüğü cezasızlık politikası bu sonuca yol açmıştır. Türkiye'de yargının tarafsız ve bağımsız olmaması, tamamen siyasal iktidarı denetimi altında olması cezasızlığın önemli sebepleri arasındadır. Son yaşanan olaylarda yargının devre dışı kalması bu acı gerçekliği bir kez daha gözler önüne sermiştir. Türkiye yargının etkisiz ve yasama organının devre dışı kaldığı tamamen yürütme organının yönettiği ve otoriterleştiği polis devletine dönüşmüştür.

Halk savunucuları olarak Türkiye'de yeniden başlayan silahlı çatışmalara insancıl hukukun uygulanması gerektiğini bir kez daha belirtiyor ve başta uluslararası Kızılhaç olmak üzere uluslararası toplumu bu savaşı durdurmak için acilen müdahale etmeye davet ediyoruz." Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel İHD: Devlet Savaş Pratiklerini Terk Etmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement