İhracatta "Türkiye Markası" Lansmanı - Son Dakika
Güncel

İhracatta "Türkiye Markası" Lansmanı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Türkiye bir dış politika markasıdır, demokrasi markasıdır, turizm markasıdır, ekonomi markasıdır ve küresel markadır" "Türkiye bir istikrar adası ve bir istikrar markası olarak hem ekonomik hem de demokratik krizlerden kendisini koruyabilen yegane ülke konumundadır"

28.09.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada bir istikrar adası konumunda olduğunu belirterek, "Türkiye bir dış politika markasıdır, demokrasi markasıdır, turizm markasıdır, ekonomi markasıdır ve küresel markadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen "Türkiye Markası" lansmanı toplantısında konuşan Çelik, Türkiyenin bugün çok boyutlu ve bütünsel bir şekilde tanıtılacak imkanlara sahip olduğunu belirterek,"Türkiye bir dış politika markasıdır, demokrasi markasıdır, turizm markasıdır, ekonomi markasıdır ve küresel markadır" dedi.

Kültür denildiğinde sadece fikir ve sanatın anlaşılmaması gerektiğini ifade eden Çelik, bir Alman filozofun "Kültür bir milletin sorun çözme kapasitesinin toplamıdır" ifadesini hatırlattı.

Devlet hayatının, gündelik hayatın, ekonomik hayatın ve dış politkanın da  kültürün kapsamına girdiğini vurgulayan Çelik, "Kültür bir milletin hikayesinin anlatılmasıdır, turizm ise bunun dışarıdan ülkemize gelen ziyaretçilere anlatılmasıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin 2013 yılında 35 milyona yakın yabancı ziyaretçi ağırladığını, sayının bu yıl yüzde 7 oranında artacağını öngördüklerini dile getiren Çelik, Türkiye'nin çok boyutlu ve bütünsel bir şekilde tanıtılmasının daha büyük önem kazandığını kaydetti.

Bakan Çelik, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel çok yönlülüğüne dikkati çekerek, bunun Türkiye markasının bütünsel bir çerçeveye oturduğunun göstergesi olduğu değerlendirmesini yaptı.

Çelik, Türkiye'nin kuzeyindeki ülkelerde ekonomik krizlerin, güneyinde kalan ülkelerde ise demokrasi krizinin hüküm sürdüğüne işaret ederek, "Türkiye ise bir istikrar adası ve bir istikrar markası olarak hem ekonomik hem de demokratik krizlerden kendisini koruyabilen yegane ülke konumundadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, 2000'li yıllarda yeniden  kullanılmaya başlanan "hasta adam" tanımlamasından, Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetlerinin güçlü demokrasi, dünyaya açık bir ekonomi ve ciddi reform süreciyle kurtulduğunu anlatan Çelik, "Bugün Türkiye hasta adam noktasından zinde kudret noktasına gelmiştir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Türkiye'nin bugün yumuşak güçle dünyada cazibe merkezi haline geldiğini dile getirerek, "Yumuşak güç Türkiye'nin bütün dünyaya örnek olan demokrasisi, tarihi mirası ve ekonomik büyümesiyle birlikte tanımlanmaktadır" diye konuştu.

"Kültür, devletin gücü olarak yaşamaya devam ettiği müddetçe devlet yaşar" diyen Çelik, şunları kaydetti:

"30 yıllık bir devletin siyasi hayatta hiçbir önemi yoktur fakat Ali Şir Nevai diye büyük bir mütefekkir Çağatay Türkçesiyle yazdığı için ve Nevai dünya literatüründe vazgeçilmez bir mütefekkir olduğu için, Nevai adını andığımızda Çağatay Türkçesini anıyoruz, Çağatay Türkçesini andığımızda da Çağatay devletini anmak zorunda kalıyoruz. Devletin ekonomisi, demokrasisi, istihbaratı, ordusu ne kadar büyük olursa olsun, tarih içinde kalıcı olan milletler ancak kültürü güçlü milletlerdir. Bu bakımdan, kültürel diplomasi bizim için giderek önem kazanmaktadır."

Türkiye markasının bütün doğal ve tarihi birikimiyle birlikte Türkiye'nin siyasette  son yıllarda ürettiği ve sadece Türkiye'ye ait başarı öykülerini de içermesi gerektiğinin altını çizen Çelik, "Örneğin insani yardımlar alanında Türkiye'nin dördüncü büyük donör ülkesi olması, Türkiye'nin ekonomik olarak kendisinden çok daha güçlü ülkelerden daha fazla mazlum milletlere yardım eden bir ülke olması Türkiye markasının parçasıdır" dedi.

Bakan Çelik, Türkiye'nin Somali'ye yardımlarına değinerek, "Dünyanın bütün yardım kuruluşlarının yetişemediği bir yere Türkiye'nin yetişmesi Türkiye markasının parçasıdır" diye konuştu.

Çözüm sürecinin de Türkiye markasının bir parçası olduğunu belirten Çelik, "Son 20 yıl içinde etnik temelli kimlik krizlerinden, bunun bir silahlı çatışmaya dönüştüğü süreçlerden hiçbirinde bölgede ve dünyada bir başarı öyküsü oluşturulamamışken, bunu oluşturan yegane ülke Türkiye olmuştur" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  "Dünya beşten büyüktür" sloganının da dünyada bir marka haline geldiğini ifade eden Çelik,  "Ezilenin sesini çıkarması gerektiğini, geride kalanın ileride olana mahkum olmaması gerektiğini, herkesin eşit söz hakkı olması gerektiğini" dile getirenlerin bu sloganı kullanamaya başladığını söyledi.

Çelik, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kobani'den gelenlere gösterdiği olağanüstü yardım serverliğin de bütün dünya medyasında bir Türkiye markası olarak öne çıktığını ifade etti.

"Yeni Türkiye" kavramının da Türkiye markasının güçlü bir parçası olduğuna işaret eden Çelik, "Nitekim 2023 vizyonu Türkiye markasının esasısnı ve merkezini teşkil etmektedir. Tüm turizm potansiyelimizle, tüm kültürel potansiyelimizle bize ait olan bu siyasi markaları da Türkiye markasının parçası haline getirmek durumundayız" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhracatta 'Türkiye Markası' Lansmanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement