"Yeni Dengeler ve İttifaklar Ortaya Çıkacak" - Son Dakika
Ekonomi

"Yeni Dengeler ve İttifaklar Ortaya Çıkacak"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Vize konusu İslam ülkelerinin birbiriyle ticaretinin önünde önemli bir engel." dedi.

26.11.2014 20:31  Güncelleme: 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, vize konusunun İslam ülkelerin birbiriyle ticaretinin önünde önemli bir engel haline geldiğini belirterek, "Türkiye olarak, bu anlamda olumlu yaklaşım sergileyen tüm İslam ülkelerine vizeleri kaldırmaya hazırız" dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un ev sahipliğinde düzenlenen ICCIA ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler Yuvarlak Masa Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kudüs'te İslam dünyasının kutsal mekanlarına yönelik saldırıları şiddetle kınadıklarını kaydetti.

Filistinlilere destek vermek için İslam Kalkınma Bankası iş birliğiyle "30. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi" (COMCEC) ile eş zamanlı Filistin Ürünleri Sergisi düzenleyecekleri bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, "Sergi, İstanbul Kongre Merkezi'nde sizlerin ziyaretini bekliyor. 22 Filistinli işletme sahibi ve tüccar, ürün ve hizmetlerini sergileme fırsatı bulacak. Üye ülkelerden çok sayıda girişimci, tüccar ve sanayici sergide bir araya gelerek, bölge içi ticaretin artırılmasına önemli katkı sağlayacak. TOBB olarak Filistin'e her zaman destek vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, küresel siyaset ve ekonominin yeniden şekillendiği bir süreç yaşandığını, yeni dengeler ve ittifakların ortaya çıkacağını, bu süreci iyi okuyarak hazırlığını yapan ülkelerin bu yeni çağın kazananı olacağını söyledi. Batılı ülkelerin hazırlığa başladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Küresel gelişmeleri en hızlı okuyan ülke ABD oldu. Biz başka işlerle uğraşırken ABD, yanına aldığı ülkelerle kapsamlı iş birliğine gidiyor. Bir taraftan Avrupa Birliği ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı çalışmalarını yürüterek tek bir ekonomik blok haline geliyor, diğer taraftan da yükselen Asya-Pasifik ülkeleriyle Trans Pasifik Ekonomik ortaklığını geliştiriyor.

İki yıl içinde bu yapılar kurulmuş olacak. İşte o zaman ABD, AB ve Pasifik ülkeleri, yani dünya ekonomisinin üçte ikisini oluşturan ülkeler birlikte hareket edecek. Üretimin kurallarını onlar belirleyecek. Dünya ticaretini onlar şekillendirecek. Yani kurulacak yeni küresel sistemin tüm ekmeğini onlar yiyecek. Onların ülkesi zenginleşecek, onların vatandaşları zenginleşecek."

"İslam ülkeleri arasında kişi başı geliri 95 bin dolara çıkan da 150 dolara düşen de var"

Hisarcıklıoğlu, İslam ülkeleri arasında kişi başı geliri 95 bin dolara çıkanın yanı sıra 150 dolara düşen ülkeler bulunduğunun altını çizdi. "Kardeşlik bunun neresinde?" diye soran Hisarcıklıoğlu, Avrupa ülkeleri arasında böyle bir farkın mümkün olamayacağına çünkü onların daha az gelişmiş ülkelerin refah seviyesini arttırmak için ortak hareket ettiğine dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Biz batılı ülkelerin hepsinden daha avantajlıyız. İslam ülkeleri olarak dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine sahibiz. 1,5 milyarlık bir insan gücümüz var. Üstelik nüfusumuzun yüzde 36'sını 0-14 yaş arası çocuklar oluşturuyor. Yani batılı ülkeler yaşlanırken bizde müthiş dinamik bir nesil geliyor. Enerji kaynakları da yer altı kaynakları bakımından en zengin topraklar da bizde... Coğrafi olarak da muazzam bir avantajımız var. Dünya ticaret ve enerji koridorlarını biz tutuyoruz.

Ancak dünyanın en fakir 48 ülkesinin 21'i İslam ülkesi. Bu avantajlara rağmen dünya ticaretinden sadece yüzde 9 pay alıyoruz. İslam ülkeleri arasında 'Tercihli Ticaret Sistemi'ni kuramadık. Birbirimize sürekli engeller çıkartıyoruz. Avrupalıların başardığını biz neden başaramıyoruz? AB ülkeleri ticaretinin yüzde 70'ini birbirleriyle ve komşularıyla yapıyor. Oysa İslam ülkeleri toplam ticaretlerinin sadece yüzde 18'ini birbiriyle yapıyor."

Hisarcıklıoğlu, korumacı politikaların uzun vadede faydalı olamayacağını dile getirerek, Türkiye'nin şu an güçlü bir özel sektöre, ekonomiye ve sanayiye sahip olmasında dışa açılmasının payının önemli olduğunu vurguladı. İslam ülkelerinin zenginleşmesi için ülkeler arasında ticaretin artırılması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Tercihli Ticaret Sistemi'nin ciddi şekilde ele alınıp, daha fazla vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, vize konusunun karşılıklı ticaretin önünde önemli bir engel haline geldiğini, Türkiye'nin, bu anlamda olumlu yaklaşım sergileyen tüm İslam ülkelerine vizeleri kaldırmaya hazır olduğunu da belirtti.

- Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mustafa

Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa da Filistin'in sanayisini geliştirmesiyle hem bölgesel hem de dünya pazarlarında söz sahibi olabileceğine inandıklarını aktardı. "Filistin'deki kardeşleriniz, İsrail'in saldırganlığına rağmen bağımsızlığını elde edene kadar çabalamaya devam edecektir" diyen Mustafa, Müslümanların kutsal bölgesini korumaya çalışan Filistinlilere inançlarının tam olduğunu ifade etti.

Mustafa, bağımsızlığı kazanmak için aynı zamanda Filistin'de güçlü bir ekonomiye de ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Filistin'in yeniden yapılandırılması ve Filistin halkına uygun iş fırsatları sağlanması gerektiğini dile getiren Mustafa, sanayi sektörünün bunun için en önemli sektörlerden biri olduğunu anlattı.

Mustafa, "Bundan dolayı bu alanda TOBB'un destekleri de takdire şayandır. İnşallah Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de iş birliği yaparak daha fazla başarılar sağlayacağız ve Filistin ekonomisini kalkındıracağız" diye konuştu.

"İTT üyesi ülkeler arasında 'vize' sorunu var"

ICCIA Başkanı Şeyh Salih Abdullah Kamel ise İİT'nin hazırladığı 10 yıllık eylem planının kabul edildiğini hatırlattı. Bu planın özünün İslam ülkeleri arasında ticaretin gelişmesi ile sermaye ve hizmetlerin serbest dolaşımının önünü açmak olduğunu söyleyen Kamel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İİT üyesi ülkeler arasında vize sorunumuz var. Örgüte üye ülkelerden sadece Suriye ve Sudan bu serbest dolaşım anlaşmasını imzaladı. Avrupa ülkelerinde bunlar çoktan imzalandı, iş adamlarına ise kolaylık sağlanıyor. Onların yaptığını biz gerçekleştiremedik. Herhangi bir mekanizmayı ortaya koyamıyoruz. Bu yüzden arzu edilen iş dünyası seviyesine, siyasi seviyeye ulaşamadık.

Gerek genel kurulda gerek yönetim kurulu toplantısında gündeme gelen projeleri takvime bağlayalım ve bunu izleyelim dedik. Bizim mekanizmalarımız açık olmalı. Cidde'de bir fuar düzenledik. İş dünyası projelerini görüşsün diye… İlk kez böyle bir toplantı yapmıştık. Katılım çok sınırlıydı ve katılan ülkelerin hepsi de İslam Ticaret Odası üyesiydi."

Kamel, gıda ürünlerinin Körfez ülkelerine ihraç edilmesi, böylelikle ihracatın teşvik edilmesi ve geliştirilmesini amaçladıklarının da altını çizdi.

"Türk Konseyi'nin en önemli gündemi ekonomik iş birliği"

Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov ise Türk Konseyi'nin çok genç ve dinamik bir organizasyon olduğunu ifade etti. Konseyin kuruluşundan bu yana 4 zirve gerçekleştirdiğine işaret eden Hasanov, ekonomik iş birliğinin, Türk Konseyi'nin gündeminde en tepede yer aldığını belirtti.

Hasanov, bu çerçevede somut sonuçlara ulaşmak için çeşitli alanlarda bakanlıklar ve uzman gruplar düzeyinde toplantılar düzenlediklerini de sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Yeni Dengeler ve İttifaklar Ortaya Çıkacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement