Kürt Doğalgazı, Türkiye'den Avrupa'ya Akacak - Son Dakika
Güncel

Kürt Doğalgazı, Türkiye'den Avrupa'ya Akacak

Irak hükümetiyle anlaşan Kürt Yönetimi, Erbil-Ceyhan doğalgaz boru hattı için tarih verdi. 2017'de başlayacak sevkiyatla Kürt gazı, Rus gazına alternatif olacak.

05.12.2014 11:57  Güncelleme: 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak merkezi hükümetiyle anlaşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Erbil- Ceyhan doğalgaz boru hattının 2017'de tamamlanmasıyla Türkiye üzerinden sevkiyatın başlayacağı belirtildi. Bu hamle Avrupa'ya gaz akışı sağlayan doğalgaz rezervi bakımından dünyada önemli bir yerde olan Rusya'yı tedirgin edecek cinsten.

"AVRUPA KÜRT GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN ULAŞMASINI İSTİYOR"

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Erbil-Ceyhan doğalgaz boru hattının 2017'de tamamlanmasıyla sevkiyat başlayacak. İlk etapta 50 milyon metreküp gaz ihraç edilecek. Ardından bu miktar 120 milyon metreküpe çıkarılacak. Kürdistan bölgesinde yüksek kalitede 3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin buraya yoğun ilgisi var. Rusya gazına alternatif olarak Kürt gazının, Türkiye üzerinden kendilerine ulaşmasını istiyorlar" dedi.

"BÜYÜK EKONOMİK HAMLE"

"Kürdistan gazının dünya piyasalarına sevkedilmesinin petrol ihracı kadar önemli olduğunu" ifadesini kullanan Cevdet, "Bu büyük bir ekonomik hamledir. Gaz ihracı yoluyla bölgedeki ekonomik kalkınma hedeflerini yakalayacağız" şeklinde konuştu.

GAZ TÜRKİYE'DEN DÜNYAYA ULAŞTIRILACAK

Londra'da "Kürdistan Bölgesi Petrol ve Doğalgaz Konferansı" düzenleneceğini, burada projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağını aktaran Cevdet, gazın Türkiye üzerinden dünya piyasalarına ulaştırılması projesinin ağırlık kazandığını sözlerine ekledi.

PUTİN AVRUPA'YI DOĞALGAZLA TEHDİT EDİYORDU

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin Avrupa'yı gazla tehdit etmişti. Ukrayna'nın transit boru hattından kendi ihtiyacı için gaz kullanması durumunda Avrupa'ya gaz akışını azaltacağını söyleyen Putin, böyle bir şeyin yaşanmamasını umduğunu vurgulamıştı.

Kürt Doğalgazı, Türkiye\'den Avrupa\'ya Akacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kürt Doğalgazı, Türkiye'den Avrupa'ya Akacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • TÜRKİYE DEKİ KÜRTLER HEVESLENMESİN BOŞUNA: TÜRKİYE DEKİ KÜRTLER HEVESLENMESİN BOŞUNA. . . SİZE KOKLATMAZLAR. ANCAK HEWLER E GİDERSENİZ DE BOL BOL AŞAĞILANIRSINIZ. GİDEN BİLİR. . . ARTUK BEN GİTTİĞİMDE KÜRT ÜM DEMİYORUM TÜRKÇE KONUŞUYORUM TÜRKÜM DİYORUM. 11 29 Yanıtla

Advertisement