İki Komşunun Çam Ağacı Davası Sil Baştan - Son Dakika
Güncel

İki Komşunun Çam Ağacı Davası Sil Baştan

İki Komşunun Çam Ağacı Davası Sil Baştan

İzmir'in Dikili İlçesi'nde, çeyrek asırlık 3 çam ağacını kestirmek için 3 yıldır mücadele veren Karşıyaka Belediyesi eski meclis üyesi Asuman Yalçın ve eşi İbrahim Yalçın ile mimar komşuları Emel Baran arasındaki davaya, Yargıtay'ın kararı sonrası yeniden devam edilecek.

04.05.2015 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Dikili İlçesi'nde, çeyrek asırlık 3 çam ağacını kestirmek için 3 yıldır mücadele veren Karşıyaka Belediyesi eski meclis üyesi Asuman Yalçın ve eşi İbrahim Yalçın ile mimar komşuları Emel Baran arasındaki davaya, Yargıtay'ın kararı sonrası yeniden devam edilecek. Yargıtay'ın kararı karşısında şaşıran Baran, "Yeşillendirmek için düzenlenen kampanyalara öncü olması gereken insanlar, ağaç kesilmesi için çaba sarfediyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Karşıyaka Belediyesi eski meclis ve encümen üyesi Asuman Yalçın ile eşi İbrahim Yalçın, Dikili İlçesi, Salihleraltı Mevkisi'nde evlerinin bitişiğindeki, komşuları mimar Emel Baran'ın bahçesindeki 3 çam ağacının yapraklarından rahatsız olduğunu belirtip, kesilmesi için  Dikili Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 2012 yılında dava açtı. Yalçın iddiaya göre, dava açmadan kısa bir süre önce Baran'a bahçesindeki ağaçları budattırıp, dallarının kendi bahçesine geçmemesi için de file geçirtti. Çevredeki diğer komşuların bazılarının bahçesindeki ağaçları da kestirttiği ileri sürülen Yalçın çiftinin açtığı davada, iki ziraat mühendisi, iki orman mühendisi, iki peyzaj mimarı ve bir harita kadastro memurundan oluşan bilirkişiden rapor istendi. 4 kişi de tanık olarak dinlendi. Bilirkişiler raporlarında, tanıklar da ifadelerinde ağaçların Yalçın Çifti'ne rahatsızlık vermediğini belirtti. Mahkeme, bir yıl sonunda davayı reddetti. Bunun üzerine Yalçın çifti, konuyu Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 14'üncü Hukuk Dairesi, bu yılın başında davanın yeniden görülmesine karar verip, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

'AĞAÇLARIN KESİLMEMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM'

Yargıtay'ın kararının kendisini şaşırttığını belirten Emel Baran tepkisini şöyle dile getirdi:

"Bahçemdeki ağaçlar yan bahçeden uzak, kesinlikle zarar verecek bir konumda olmamasına karşın dallarını bile keserken büyük üzüntü duydum. Yargıtay, bilirkişi raporunun yeterli görülmediğini belirttiği kararında, ağaçların yan bahçeye zarar verip vermediğinin bir kez daha incelenmesini istedi. Oysa bir nikahta minicik bir fidan olarak verilen o üç fıstık çamı fidanını, Yalçın çiftinin evinin eski sahipleriyle birlikte dikmiştik. Ağaçlar çeyrek asırlık oldu. Fıstık çamı olduğu için sincaplar, kuşlar geliyordu. Ancak, dalları budanınca sincaplar gelmez oldu. Yalçın çifti, dalların bahçelerine gelmemesi için file geçirmemezi istedi. Kabul ettim. Ancak, kuşlar takılıp yaralanmaya başlayınca, ertesi gün sökmek zorunda kaldım. Ağaçların kesilmemesi için sonuna kadar mücadele edeceğim."

EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR

Yargıtay'ın bozma kararının ardından ağaçların kesilmesine yönelik alınacak bir kararın Türkiye'ye emsal olabileceğini ve herkesin ağaç kestirmek için mahkemelere gidebileceğini de belirten Baran, "Birçok yerde ağaçlar nedeniyle Kentsel SİT ilan edilen bölgeler var. Bunların katledilmesinin önü açılacak endişesi taşıyorum. Yeşillendirmek için düzenlenen kampanyalara öncü olması gereken insanlar ağaç kesilmesi için çaba sarfediyor" diye konuştu. - Dikiliizmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İki Komşunun Çam Ağacı Davası Sil Baştan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement