İngiltere'de Eski Rus Ajanının Ölümü - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Eski Rus Ajanının Ölümü

Litvinenko'nun ölümüne ilişkin Londra'da kamu soruşturması yürütülüyor Soruşturmayı yürüten avukat Tam: "Litvinenko'nun saç örnekleri, kendisinin iki kere zehirlenmiş olabileceğine işaret ediyor" Eski ajanın otopsisini yapan Patoloji Uzmanı Cary: "Batı dünyasında gerçekleştirilen en tehlikeli otopsiyi.

28.01.2015 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de 2006 yılında hayatını kaybeden eski Rus ajanı Alexander Litvinenko ile ilgili başlatılan kamu soruşturmasında, eski ajanın İngiliz istihbaratına çalıştığı için Rusya tarafından ve birkaç kez zehirlenerek öldürülmek istendiği iddia edildi.

Londra'da görülen kamu soruşturmasını yürüten avukat Robin Tam, eski ajanı öldürmek için birden fazla girişimin yapılmış olabileceğini söyledi.

Tam, "Litvinenko'nun saç örnekleri, kendisinin iki kere zehirlenmiş olabileceğine işaret ediyor. İlk zehirlenmenin ciddiyeti, ikinciden daha az" derken, soruşturmada Litvinenko'nun eşi Marina Litvinenko'yu temsil eden avukat Ben Emmerson da, eski ajanın "korkunç bir siyasi suikastın kurbanı" olduğunu savunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cinayetle doğrudan bağlantısı olduğunu iddiasında bulundu.

Eski ajanın ölümüne ilişkin açılamalarda bulunan Marina Litvinenko ise, eşinin öldürülmesinden Rus hükümetini sorumlu tuttu. Rusya ise, olayla bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor.

Zehirlenmesinin ardından yaklaşık üç hafta sonra hayatını kaybeden eski ajans, hastane yatağında İngiliz polisiyle yaptığı görüşmede zehirlenmesinin arkasında Putin'in olduğuna inandığını dile getirmişti.

Litvinenko'nun ölümüne ilişkin otopsiyi yürüten İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan Patoloji Uzmanı Dr Nathaniel Cary de soruşturma çerçevesinde yaptığı açıklamada, eski ajanın otopsisini, Batı dünyasında gerçekleştirilen "en tehlikeli otopsi" olarak nitelendirerek, Litvinenko'nun vücudunun "çok tehlikeli" olduğu için otopsi sırasında sağlık görevlilerinin zarar görmemesi amacıyla özel izolasyon ekipmanı kullanıldığını anlattı.

İngiliz hükümeti daha önce aldığı bir kararla, İngiliz istihbaratı için çalıştığı iddia edilen Litvinenko'nun ölümüyle ilgili resmi belgelerin "ulusal güvenliği riske sokabileceği" gerekçesiyle gizli kalması gerektiğini açıklamıştı.

Geçen yıl temmuz ayında ise İngiltere İçişleri Bakanlığı, eski ajanın ölümüne ilişkin kamu soruşturması başlatılması kararı aldığını duyurmuştu. Dün başlayan soruşturmanın Nisan ayında son bulması ve konuya ilişkin raporun bu yıl sona ermeden açıklanması planlanıyor.

İngiliz basını soruşturmanın, Ukrayna krizi nedeniyle gergin olan İngiltere-Rusya ilişkilerini daha da olumsuz etkilebileceği yorumlarına yer veriyor.

Litvinenko 2006 yılında Londra'da bir otelde, iki eski Rus arkadaşı Andrei Lugovoy ve Dmitri Kovtun ile çay içtikten sonra, Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek, 43 yaşında hayatını kaybetmişti. Rusya, Lugovoy ve Kovtun'u İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Eski Rus Ajanının Ölümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement