Irak'ın 2015 Bütçesi - Son Dakika
Güncel

Irak'ın 2015 Bütçesi

Irak\'ın 2015 Bütçesi

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Şaban: "Günlük 3,2 milyon varil petrol ihracı hesabı üzerinden Irak'ın 2015 bütçesinin 130 milyar dolar olması öngörürüyor.

09.12.2014 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban, "Günlük 3 milyon 200 bin varil petrol ihracı hesabı üzerinden Irak'ın 2015 bütçesinin 130 milyar dolar olması öngörülüyor. Bu durumda Kürdistan bölgesine bütçe payı olarak 17,5 milyar dolar verilecek" dedi.

Şaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmaya göre 250 bini Kürt bölgesi ve 300 bini Kerkük olmak üzere günlük 550 bin varil petrol ihraç edileceğini belirterek, petrol parasının Irak Merkez Bankası'nda toplanacağını kaydetti. Şaban, petrol ihracına karşılık federal Irak hükümetinin, "Kürdistan bölgesinin" yüzde 17'lik bütçe payını göndereceğini dile getirdi.

Kerkük petrolünün de Kürt yönetimine ait kuzey boru hattıyla Türkiye'nin Ceyhan tesislerine akacağını ifade eden Şaban, Kerkük'ten daha fazla petrol ihracı için kuyuların yenileneceğini, bunun için bir İngiliz firmasıyla anlaşma yapıldığı bilgisini paylaştı.

Şaban, boru hatlarındaki tahribat nedeniyle 300 bin varil petrol ihracının zor olacağını savunan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in sözlerine tepki göstererek, "Petrol konusu, Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın yetkisindedir. Kerkük Valisiyle bir ilgisi yok. Kerkük'ten günlük 300-400 bin varil petrol ihraç edilebilir. Zaten hali hazırda üretilen petrol de bu rakamın üzerinde" diye konuştu.

Irak'ın 2014 bütçesi 150 milyar dolarak olarak hesaplanmıştı. Ancak terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle Kuzey Petrol Şirketi sahasındaki bölgelerde petrol sevkiyat durmuş, bu nedenle istenen gelir elde edilememişti. Irak Parlamentosu'nda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için 2014 bütçesi kabul edilmemişti. Bu da bütçenin nereye ve nasıl harcandığı konusunda şeffaflığın sağlanamamasına neden olmuştu. Eski Başbakan Nuri Maliki dönemindeki harcamalar, özellikle IŞİD'e karşı binlerce Şii milise maaş bağlanması, askeri harcamalar ve yapıldığı iddia edilen yolsuzluklar bütçedeki açığın büyümesine yol açmıştı.

Barzani: "Anlaşmadaki kısmı teslim ederiz"

Öte yandan IKBY başbakanı Neçirvan Barzani, hükümetin sitesinde yayımlanan açıklamasında Bağdat'la yapılan anlaşma kapsamında varil başı petrol fiyatının 80 dolar olarak kabul edildiğini, Kürt bölgesinin de bu hesaba göre payını alacağını kaydetti. Barzani, "Bağdat'takiler, bize petrolü Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) teslim edecek misiniz' diye sormuştu? Biz de açık bir şekilde 'sadece üzerinde anlaşmaya vardığımız kısmı teslim ederiz' cevabını verdik" ifadelerini kullandı. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ın 2015 Bütçesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement