Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Çatışmalar

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Eğilmez: "IŞİD'in ilerlediği ve hakim olduğu bölgenin önemli bir kısmı Türkmen coğrafyasıdır.

30.09.2014 14:59

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş Eğilmez, terör örgütü IŞİD'in saldırılarından en büyük zararı Türkmenlerin gördüğünü belirterek, "Türkmenlerin geleceği için tek hamileri olan Türkiye'nin var olan desteği daha da artırılmalı, gelecekte oluşması muhtemel bir asimilasyonun önüne geçilmesi için önlemler alınmalı ve mutlaka güvenli bir bölge oluşturulmalıdır" dedi.

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şii-Sünni-Kürt çekişmesinin yaşandığı, her bir grubun kendi hakları için elindeki kozu başarıyla kullandığı Suriye- Irak hattında, en zor durumda olan grubun Türkmenler olduğunu söyledi.

Bölgede karışık etnik yapısı içerisindeki en önemli unsurların Araplar, Kürtler ve Türkmenler olduğunu anımsatan Eğilmez, "Burada Türkmenleri diğer gruplardan ayıran en önemli özellik, diğer gruplar bir bütünlük arz ederken, Türkmenler'in farklı bölgelerde yaşıyor olmasıdır. Başka bir deyişle hızla parçalanmaya doğru giden Irak ve Suriye'de, bütün gruplar kendi içlerine birlik içerisindeyken, Türkmenler'de en az bölge kadar parçalı bir yapıya sahip olacaktır" diye konuştu.

Türkmenler'in, sözde yasaların içerisinde ve ayrıca pratikte de temsil edilmediğini dile getiren Eğilmez, şunları kaydetti:

"Mesela Bağdat'ta Kürtler'in ve Şiiler'in istedikleri olurken, Türkmenler hiçbir platformda dikkate alınmıyor. Türkmenler'in tek sahibi Türkiye'dir. Ortadoğu için en önemli ülkelerden biri olan Türkiye, bölgedeki Türkmenler'in anavatanıdır. Sadece Türkmenler'in değil, Irak'ta ve Suriye'deki tüm grupların Türkiye'ye ihtiyacı vardır ama Türkiye'nin desteğinden yoksun kalan Türkmenler'in sonu felaket olur. Türk devleti Türkmenler'e olan desteğini artırarak devam ettirirken, kamuoyu da bu konuda aydınlatılmalıdır. Türk basını da Türkmenler'e olan ilgisini artırmalı ve onların sorunlarını gündemde tutmalıdır."

"Çok acil uçuşa yasak güvenli bir bölge tesis edilmelidir"

Eğilmez, Türkmenler'in, Suriye'de Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep, Rakka ile beraber toplam 523 köyde yaşamlarını devam ettirdiğini, Irak Türkmenleri'nin ise Irak'ın kuzeyinden itibaren Telafer, Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tuzhurmatu, Kara Tepe ve Bağdat'ın doğusundaki bölgelerde yaşadığını söyledi.

"IŞİD'in ilerlediği ve hakim olduğu bölgenin önemli bir kısmı Türkmen coğrafyasıdır. Türkmen bölgesinin IŞİD'in işgalinden geri kalan kısmı da Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir" diyen Eğilmez, şöyle devam etti:

"IŞİD bahanesiyle ABD ve Batı, bölgedeki başta Kürt grupları olmak üzere Türkmenler hariç herkesi silahlandırıyor. Türkmenler'in ihtilaf içerisinde Kürtler hızla silahlandırılırken, Türkler'e dayatma bir siyaset uygulanıyor. Bu strateji ileride çok daha büyük sorunları doğuracaktır. Türkmenler'in ve bölge halkının geleceği için çok acil uçuşa yasak güvenli bir bölge tesis edilmelidir çünkü yerlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenler'in bu zorunlu göçü uzun sürerse geriye dönmeleri de çok zor olacaktır ve uzun süreli bir muhacirlik, arkasından hızlı bir asimilasyonu getirecektir. Türkmenler'in geleceği için tek hamileri olan Türkiye'nin var olan desteği daha da artırılmalı, gelecekte oluşması muhtemel bir asimilasyonun önüne geçilmesi için önlemler alınmalı ve mutlaka güvenli bir bölge oluşturulmalıdır." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement