IKBY Başkanı Barzani Blinken'i Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

IKBY Başkanı Barzani Blinken'i Kabul Etti

IKBY Başkanı Barzani, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Blinken'i kabul etti.

17.10.2014 12:31  Güncelleme: 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ü kabul etti.

IKBY Başkanlığının resmi sitesinde, Duhok'ta basına kapalı gerçekleşen görüşmenin detayları yayımlandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Blinken, "IŞİD teröristleri, Kürdistan bölgesine saldırınca, Başkan Obama, 'Erbil'i korumalıyız' dedi. Obama, bunun, Amerika için bir sorumluluk olduğunu belirtti. ABD ve Kürdistan yönetimi olarak önümüzde katetmemiz gereken uzun bir yol var. Müttefiklerimizle büyük başarılar elde edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kürt yönetiminin, IŞİD'le mücadelesine övgülerde bulunan Blinken, Peşmergenin "cesaret ve kahramanlığını" yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Blinken, Barzani'den konjonktürü kendi lehlerine çevirmek için daha dikkatli ve organizeli çalışmasını isteyerek, şunları kaydetti:

"Irak ordusunun da Peşmerge güçleri gibi saldırı konumuna geçmesini ümit ediyoruz. Yeni kurulan Irak hükümetinin, ordunun yapılandırılmasında ve yeniden teşkil edilmesinde bütün unsurları göz önünde bulundurmasını ve ulusal bir askeri güç oluşturmalarını temenni ediyoruz."

Mesut Barzani de "vahşi ve terörist bir örgüt" olarak nitelendirdiği IŞİD'e karşı ABD ile çalışmalarından dolayı gurur duyduklarını belirtti.

Barzani, bir yandan IŞİD'le askeri yöntemlerle mücadele edilirken diğer taraftan özellikle Sünni bölgelerde siyasi çözümlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Barzani, Sünni halkın sorunlarına çözüm bulunması halinde IŞİD ilerleyişinin durdurulacağını kaydetti.

Dost ülkelerden gelen silah desteğiyle, kaybettikleri ilçe ve nahiyeleri geri aldıklarını anlatan Barzani, IŞİD'in sadece Kürtlere karşı yenildiğini iddia etti.

Iraklıların, IŞİD'i bozguna uğratmak için yalnızca Peşmergenin mücadelesini seyretmemesi gerektiğine dikkati çeken Barzani, "Herkesin örgütlenip kendi bölgesini terörden kurtarması lazım. Peşmerge, IŞİD'in güçlü ve yenilmez sihrini bozmuştur. Iraklıların korku hallerini üzerilerinden atmalarının ve teröristlere saldırmalarının zamanıdır. Irak ordusu, bütün unsurların içinde yer alacağı bir şekilde yeniden oluşturulmalı ve planlı hareket etmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, ayrıca Kobani'ye yönelik hava saldırısı taleplerini yerine getiren ABD yönetimine teşekkür etti.

Bölge Başkanı Barzani ile gerçekleşen görüşmenin ardından Blinken ve McGurk, IKBY'deki temasları kapsamında Başbakan Neçirvan Barzani ile de bir araya geldi. - Duhok

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel IKBY Başkanı Barzani Blinken'i Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement