İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'nin geçmişte dünyaya model bir ülke olduğunu belirterek, "Dünya, medeniyetimizden izler taşıyor.

18.05.2015 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'nin geçmişte dünyaya model bir ülke olduğunu belirterek, "Dünya, medeniyetimizden izler taşıyor. Ama ihmaller yaşamışız. Tekrar bir numara olmak zorundayız" dedi.

Göktürk'teki Odayeri Düzenli Depolama Alanı bünyesindeki Mevsimlik Çiçek ve Süs Bitkileri Üretim Serası'nın açılış törenine katılan Topbaş, dünyanın gıptayla izlediği gelişmelere imza attıklarını söyledi.

İstanbul'un dünyanın 130 milyon ülkesinden daha fazla nüfusa ve 117 ülkesinden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Topbaş, belediye olarak "rutin bir iş" yapmadıklarını dile getirdi.

Topbaş, "Genel müdürlerime her zaman söylüyorum. Özel sektör gibi düşüneceksiniz, dünyayı göreceksiniz. Geçmişte dünyaya model olmuş bir ülkeyiz. Dünya, medeniyetimizden  izler taşıyor. Ama ihmaller yaşamışız. Tekrar bir numara olmak zorundayız. Türkiye'yi hak ettiği yere taşımak, önümüzdeki engelleri kaldırmak zorundayız. Gelecek nesiller bu ülkede, bu şehirde yaşamaktan  gurur duysunlar. Bunu yapabiliriz ve bunu yapıyoruz zaten" diye konuştu.

Açılışını yaptıkları serada, çöplerden açığa çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürürken oluşan ısının kullanıldığını ifade eden Topbaş, geçmişte patlamalar ve can alan felaketlerle gündeme gelen metan gazının kontrol edilmesiyle oluşturulan projenin örnek bir çalışma olduğunu anlattı.

Topbaş, Odayeri Düzenli Depolama Alanı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan proje olduğunu söyledi.

-İstanbul'un çiçek ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacak

İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret AŞ (İSTAÇ) Genel Müdürü Hacı Osman Akgül de 60 hektara yayılan depolama alanında bugüne kadar yaklaşık 60 milyon ton çöpün bertaraf edildiği bilgisini verdi.

Depolama alanındaki metan gazından yaklaşık 30 bin megavat/saat elektrik üreten bir santral kurduklarını anlatan Akgül, enerji üretimi sürecinde oluşan ısının da serada kullanıldığını söyledi.

Akgül, 4 bin metrekare kapalı alanı olan serada, İstanbul'un yıllık çiçek ihtiyacı olan 25 milyon çiçeğin yüzde 5'ini karşılayacak bir üretim yapılacağını bildirdi.

Hacı Osman Akgül, sera projesinin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından "İşletmelerde Çevre ve Enerji Dostu İstanbul Mali Destek Programı" çerçevesinde mali olarak desteklendiğini kaydetti.

Serada,  bitki ilaçlama ve gübreleme işlemlerinin tümü otomasyonla gerçekleştirilirken havadan yürütülen raylar sayesinde de yağmurlama sulama yapılıyor. Seradaki nem ve sıcaklık da otomatik havalandırma sistemiyle kontrol ediliyor.

Açılışa Topbaş ve Akgül'ün yanı sıra Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da katıldı.

Açılışı tören alanındaki bir çocuğu da yanına alarak gerçekleştiren Topbaş, serayı basın mensuplarıyla gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement