İşte Hevsel'in Kralı: Şahin - Son Dakika
Yerel

İşte Hevsel'in Kralı: Şahin

Bilimsel adı Buteo buteo olan Şahinler, Hevsel'de yılın dört mevsimi boyunca görülen kuşlardan biri olarak dikkat çekiyor.

12.02.2016 15:42

Atmacagiller (Acciptridae) familyasının Buteo (şahinler) cinsine ait bir kuş türü olan ve bilimsel adı Buteo buteo olan Şahinler, Hevsel'de yılın dört mevsimi boyunca görülen kuşlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Dicle Vadisi'nde sık görülüyor

Kırmızı listeye göre düşük risk statüsünde bulunan şahinler, orta boylu, geniş kanatlı, geniş ve kısa boyunlu, orta boylu kuyruğu olan heybetli yırtıcı kuşlardan biri olarak dikkat çekiyor. Diyarbakır'da Dicle Vadisi'ndeki Hevsel Bahçelerindeki kavaklık ağaçlarının üstüne geceleri başlarını bir kanadının altına bırakarak uyuyan ve sabahın ilk ışıklarından itibaren çevredeki geniş düzlüklerde nasibini aramaya çıkan ve uçuş kuyruğu yelpaze şeklinde olan şahinlerin
tüylerinin rengi çok koyudan, çok solguna kadar çeşitli renk varyasyonları gösterebiliyor.

Habitatı

Yaşam alanı olarak açık alanlara, tarım alanlarına, meralara ve bataklıklara yakın ormanlık alanlarda yaşayıp üreyen bu kuş için Hevsel bahçeleri ve dolayısıyla Dicle vadisi neredeyse biçilmiş kaftan. Kışın tarım arazilerinde en çok görülebilecek yırtıcımızdan biri olan şahinler yuvalarını ise genellikle ağaçlarda yapıyor. Şahinlerin kışın kolay kemirgen bulunabilecekleri yerler olması dolayısıyla buraları tercih ettikleri biliniyor.

Geniş bir besin yelpazesi var

Ülkemizde özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerimizdeki ormanlık alanlarda az sayıda üreyen ve etobur olan şahinlerin Hevsel Bahçeleri ve çevresinde üreyip üremedikleri henüz bilinmiyor. Tarla faresi, kuşlar, tavşanlar, sürüngenler, böcekler, kurbağalar ve toprak solucanları gibi canlılardan oluşan geniş bir besin tercihi bulunan şahinler, bütün gündüz yırtıcıları gibi yılda bir kez kuluçka yapar. Nisan ayında bırakılan yumurtalardan ortalama 35 gün sonra yavrular çıkar.

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel İşte Hevsel'in Kralı: Şahin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement