İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar - Son Dakika
Güncel

İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar

İHD, iddialarla ilgili bağımsız komitelerce inceleme yapılmasına onay verilmesini istedi.

14.06.2013 15:37

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticileri, Yenişakran Cezaevi Kampüsü'ndeki iddialarla ilgili araştırma ve incelemelerin, meslek odaları, akademik temsilciler, insan hakları ve çocuk hakları örgütlerinin de içinde bulunduğu heyet tarafından yapılmasına izin verilmesini istedi.

İHD İzmir Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, kendilerine yapılan başvurular, konuyla ilgili raporlar ve medya haberleri üzerine, ceza infaz kurumlarında insan haklarıyla bağdaşmayan uygulamaların olduğuna dair kaygıların oluştuğu bildirildi.

Adalet Bakanlığı'nın "Kurumlarımız sivil toplum örgütlerine açıktır" açıklaması üzerine, Aliağa Yenişakran Cezaevi Kampüsü'nde araştırma ve incelemede bulunmak amacıyla içerisinde insan hakları-çocuk hakları örgütleri, meslek odaları ve akademik temsilcilerin olduğu bir heyet oluşturulduğunu ve yazıyla bildirimde bulunularak 12 Haziran 2013'te kuruma gidildiği bildirilen açıklamada, onay ulaşmadığı gerekçesiyle sadece idareci ve kurum personeli ile görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Bu tür kurumlarda bağımsız izlemenin önemine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Özgürlüğün kısıtlandığı kurumlarda, insan haklarına ve onuruna uyuşmayan uygulamaların olma olasılığı her zaman mevcuttur. Düzenli incelemeler için sivil toplum örgütlerinden oluşan bağımsız izleme mekanizmalarının kurulması, inceleme ve ziyaretlerin Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) standartlarına uygun bir şekilde yapılabilmesi sağlanmalıdır.

İHD Genel Merkezi, Şakran/ Aliağa Cezaevi Kampüsünde içerisinde insan hakları ve çocuk hakları örgütleri, meslek odaları ve akademik temsilcilerin olduğu heyetlerle araştırma ve incelemede bulunma talebini yenilecektir. Adalet Bakanlığı'nın kurumlarını sivil topluma açma konusundaki çağrısını ivedi bir şekilde gerçekleştirmesi talep ediyoruz." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement