İzmir'de, Suriyeli Mülteci Akınına Karşı Önlemler Alınıyor - Son Dakika
Güncel

İzmir'de, Suriyeli Mülteci Akınına Karşı Önlemler Alınıyor

İzmir\'de, Suriyeli Mülteci Akınına Karşı Önlemler Alınıyor

İzmir Valiliği, Yunan adalarına gitmek için kente akın edip açık alanlarda yatıp kalkan Suriyelilere karşı bir dizi önlem başlattı.

12.08.2015 11:55

İzmir Valiliği, Yunan adalarına gitmek için kente akın edip açık alanlarda yatıp kalkan Suriyelilere karşı bir dizi önlem başlattı. Kent girişlerinde kontrol noktaları kurulması kararı Sabuncubeli girişinde uygulamaya geçti. Kentin diğer giriş noktalarına da kurulacak kontrol noktalarından Suriyeliler geri çevrilecek. Pasaportu olsa dahi yasadışı geçiş denemesi yapıp yakalananlar, kaçış hazırlığı yapan ya da kalacak yeri olmayanlar, çadırkentlerin bulunduğu illere gönderilecek.

İzmir'de resmi rakamlara göre 68 bin 700, ancak gayri resmi rakamlara göre sayıları 500 binlere ulaşan Suriyeliler, özellikle Basmane Semtinde kalacak otel ya da ev bulamayınca, parklarda, kaldırımlarda, yeşil alanlarda yaşamaya başladı. Kadın ve çocukların da, insani yaşama koşullarının çok altındaki şartlarda bulunmaları, mülteci tartışmalarını da beraberinde getirdi. Boş alanlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler, Yunan adalarına kaçmayı planladıklarını, insan tacirlerinden gelecek olan telefonu beklediklerini konuşmalarında açık açık anlattı. Kaçak geçiş için İzmir'in en kolay kent olarak duyulmasıyla son 10 günde tam bir Suriyeli akını oldu.

KENT GİRİŞLERİNE KONTROL NOKTASI

Bu konunun Türkiye gündemine taşınması üzerine, İzmir Valiliği de, sorunun çözümü için harekete geçti. AFAD ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileriyle de yapılan görüşmeler sonrasında alınan bir dizi önlem hayata geçirilmeye başlandı. Bunun ilk adımı olarak, parklarda yaşayan Suriyeliler üzerinde polis araştırma yaptı.

Buna göre kalacak yeri olmayanlar tespit edildi. Bunlar polislerce Atatürk Stadı'nın bulunduğu bölgeye götürüldü. Ayrıca pasaportu olsa dahi, yurtdışına kaçak geçiş yaparken yakalandığı saptanan kişiler, yine bırakılmayıp polislerce aynı bölgeye götürüldü. Ayrıca, Yunan adalarına kaçak geçiş için bekledikleri saptanan kişiler de yine toplandı. Toplanan bu Suriyelilerin, daha iyi yaşam şartlarını sağlayan çadırkentlerin bulunduğu illere otobüslerle götürüldükleri öğrenildi.

KENT GRİŞLERİNE KONTROL NOKTASI

İzmir girişlerine polis ve jandarma kontrol noktaları oluşturmaya başladı. İlk uygulama İstanbul-İzmir Karayolu'nun Bornova girişi Sabuncubeli mevkiinde hayata geçti. Polis ve jandarma mülteci taşındığından şüphelendiği araçları durdurup arama yapmaya başladı. İzmir'in diğer girişleri Kemalpaşa ve Menemen bölgelerinde de aynı uygulamanın yakın zamanda başlayacağı bildirildi. Burada minibüslerle yada çeşitli araçlarla giriş yapmaya çalışan mülteciler engelelenecek ve geldikleri illere dönmeleri sağlanacak.

VALİ TOPRAK; 'ÇETELERİN, İNSAN TACİRLERİNİN ELİNDEN KURTARIYORUZ'

Suriyelilerin kentin belli bir bölgesinde toplanmalarının İzmir'den üçüncü bir ülkeye kaçışın kolay olduğu gibi bir algı yarattığını söyleyen İzmir Valisi Mustafa Toprak, buna izini vermeyeceklerini belirtti. Vali Toprak, "Bu kişiler buralarda, insani olmayan koşullarda yaşıyorlar. Ellerinde valizleriyle insan tacirlerini beklediklerini biliyoruz. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Kaçakçılığa konu olanları kesinlikle kentte bırakmayacağız. Yine çoluk çocuk parklarda kaçmak için bekleyenler de insani yaşam koşulları daha iyi olan çadırkentler var, oralara yönlendirilecek. İlimizin ortasında gezenlere müsade edemeyiz. Biz burada, yoğunluğu azaltıcı tedbirleri geliştiriyoruz. Çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıcağız. Valiliğimizde uzman ekip kuruldu. Bunlar çalışmalarını sürdürüyor. Ancak burada özellikle, polislere talimatımız var. İnsani boyutu kaçırmamak suretiyle, denetimlerde bulunulacak. Zor bir konu ama kararlılığımız var. Çünkü birileri, İzmir üzerinde algı oluşturmaya çalışıyor. 'İzmir'den kaçış kolay' şeklinde. Biz burada Suriyelilerle değil, insan tacirleriyle, çetelerle mücadele ediyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de, Suriyeli Mülteci Akınına Karşı Önlemler Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement