Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli - Son Dakika
Güncel

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Barolar Birliği tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla panel düzenlendi.

25.11.2016 13:52

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Barolar Birliği tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla panel düzenlendi.

Anadolu Hotel'de düzenlenen panelin açılışında konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yürüttüğü sendikal mücadelede bugün geldiği noktayı, başta annesi olmak üzere sırtını güvenle yasladığı kadınlara borçlu olduğunu söyledi.

Kadınlara yönelik haksızlıklar karşısında çok kızgın olduğunu ifade eden Kavlak, kadına karşı şiddet ve ayrımcılık sona erene kadar, kadın erkeğin yanında eşit ve özgür olana kadar bu öfkesinin devam edeceğini belirtti.

Dünyada artık birçok şeyin değiştiğini dile getiren Kavlak, "Kadına karşı şiddet ve ayrımcılık konusunda daha bilinçli ve duyarlıyız ama bu, sorunların üstesinden geldiğimiz anlamına gelmiyor. Özellikle ülkemizde daha alınacak çok mesafe, aydınlatılacak çok beyin ve en önemlisi eğitilmesi gereken çok erkek var." dedi.

Türkiye'de kadınların Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok hakka batılı ülkelerden önce sahip olduğunu anlatan Kavlak, bu kazanımların kadınların ellerinden kayıp gitmesine engel olunması gerektiğini söyledi.

Kadın haklarını korumada eğitim ve demokrasinin önemine işaret eden Kavlak, şöyle konuştu:

"Eğitim, aklımıza vurulmuş her türlü pranganın anahtarıdır. Kadını eve hapseden, ekonomik özgürlüğünü elinden alan, çaresiz bırakan, erkeğin kölesi yapan her türlü gericiliği ancak eğitimle yeneriz.

Demokrasi ise bir arada yaşama kültürüdür, kadın erkek fark etmez, herkesin yasalar karşısında eşit olmasıdır. Demokrasi, toplumdaki herkesin hücrelerine sirayet etmediği sürece gelenek ve töre toplumu esir almış demektir. Bu esaret kadına karşı şiddetin kendisidir.

Tecavüzcülere af yasası, başta kadınlar olmak üzere büyük bir toplumsal mutabakatla geldiği gibi geri gitti. İşte buna toplumsal mutabakat denir."

- "Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın kökünü kazıyacağız"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da kadınlara duyduğu güveni dile getirerek "Kadın kimsenin malı değildir. Kadın, ne kocasının ne babasının ne bir başkasının malıdır. Kadın bizatihi bir varlıktır, erkekle eşittir. Düzeltiyorum, erkek kadınla eşittir.

Anlamak istemeyenlere de bunu anlatacağız." dedi.

Feyzioğlu, kadına karşı şiddet, ayrımcılık ve istismarı yok etmek için siyaset, basın, yargı ve sivil toplumun bir araya gelerek seferberlik başlatılmasını istedi.

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Barolar Birliğinin bu mücadelenin lideri, öncüsü olmaya devam edeceğini aktaran Feyzioğlu, "Söz veriyorum, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın kökünü kazıyacağız. Kadının emeğinin, bedeninin, kimliğinin sömürülmesinin kökünü kazıyacağız. Yürekten size inanarak söylüyorum. Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak." diye konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da 15 Temmuz'un da Irak ve Suriye'deki savaşın da bedelini kadınların ödediğini söyledi.

Asgari ücretin bin 600 liraya yükseltilmesini istediklerini ancak tepkiyle karşılaştıklarını belirten Atalay, "Kadına şiddet... Böyle bir ücret alan evde huzur olur mu? Eğitimi kısıtlı olan evde huzur olur mu? Hasta olan evde huzur olur mu? Demokratik kuralların işlemediği ülkede huzur olur mu?" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli'ne geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement