Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde "Mahalle Etkin Olsun" Önerisi - Son Dakika
Politika

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde "Mahalle Etkin Olsun" Önerisi

Önerinin sahipi AK Parti İstanbul Milletvekili Uçma: "Mahallenin namusu bir deyiştir, mecazi bir söylemdir.

29.01.2015 13:04

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde mahalle kavramının etkin hale getirilmesine ilişkin önerisiyle ilgili, "Mahallenin namusu bir deyiştir, mecazi bir söylemdir. Bu mecazi söylemi bir başka yere taşımak doğru değildir. Benim kanaatim mahalli kültürü, komşuluk ilişkileri yeniden gündeme getirilerek bu bağların güçlendirilmesidir" dedi.

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı.

Uçma toplantıya gelişinde gazetecilerin komisyonun önceki  toplantısında gündeme getirdiği şiddetin önlenmesinde mahallenin etkin olması önerisine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantı kayıtlarındaki belli cümleleri alarak, maniple etmeye çalışan medya grupları olduğunu ifade eden Uçma, şöyle konuştu:

"Bizim söylediğimiz şudur, Anadolu'da bir söz vardır; kamyon devrildikten sonra yol gösteren çok olur. Biz kamyon devrilmeden önce tedbirlerin alınmasından yanayız. Anadolu'nun ve kadim medeniyetimizde mahallede yaşayan insanların sorunlarını birlikte çözme ilkesi diye bir şey vardır. Mahallenin namusu bir deyiştir, mecazi bir söylemdir. Bu mecazi söylemi bir başka yere taşımak doğru değildir. Benim kanaatim ahilikte nasıl esnaf teşkilatı kendi aralarında otokontrolü sağlıyorlar, içlerinden biri kurallara aykırı davranış sergilediğinde onu diğer esnaf uyarıyorlarsa, bunun modernize edilerek mahalli kültürü, komşuluk ilişkileri yeniden gündeme getirilerek bu bağların güçlendirilmesidir."

-"Önerim panik butonunun da olmasına asla aykırı değil ki"

Mahallenin aydın insanlarının devreye girmesinin aile içi anlaşmazlıkları istenmeyen noktalara gelmeden önleyebileceğini kaydeden Uçma, "Bizim gayemiz olaylar vuku bulmadan tedbir almaktır. Vuku buluyorsa, yerinde tedbirler yetmiyorsa güvenlik tedbirlerini yoğunlaştırmak. Benim önerdiğim husus panik butonunun da olmasına asla aykırı değil ki" dedi.

İktidarları konusunda kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda ciddi gelişmeler kaydedildiğini de belirten Uçma, "Bütün dünya bizim kadın, aile politikalarımızı incelemeye tabi tutmaktadır. ve 'aynı politikaları biz de uygulayabilir miyiz?' diye gözleri üzerimizdedir" değerlendirmesinde bulundu.

Uçma, mahallenin etkin olması önerisini ceza verme noktasında değil, aklı selime davet etme, sorunlara çözüm üretme, yardımcı olma noktasında etkin kılmayı önerdiğinin de altını çizdi.

Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil de Uçma'nın önerisine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dedegil, mahallenin akil insanının sorunların çözümünde devreye girmesinin Türk kültüründe yeri olduğunun altını çizerek, "Çünkü şunu gürdük, devlet evin içine ne kadar müdahil olursa problem biraz daha büyüyor gibi. Öfke artıyor, kontrolden çıkıyor" dedi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde uzlaştırma mekanizmaları oluşturulduğunu, ara mekanizmalar geliştirildiğini anlatan Dedegil, "Tartışmaktan fikirleri öne atmaktan korkmayalım. Komisyonda 17 milletvekili var, 17'sinin de ortak hedefi; tek bir kadına, çocuğa, aileye nasıl faydamız dokunurdur. Dolayısıyla tartışacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Bazı ülkelerde devletin ayırmaya değil, birleştirmeye odaklanarak sorunlara çözüm aradığını belirten Dedegil, "Burada hiç kimse bugüne kadar ki uygulamalardan vazgeçilsin, mahalle korusun, devlet bu alandan çekilsin demiyor. Benim medyadan bir ricam var, eğer sizler de bizim gibi tek bir kadının bile hayatını önemsiyorsanız lütfen konuştuklarımızı doğru aktarın" diye konuştu.

-"Aile meselesidir, karışılmaz anlayışı etkin"

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de Uçma'nın önerisine ilişkin soru üzerine aile içi şiddet konusunda yalnızca mahallenin değil, kolluk kuvvetlerinin, yargının ve hatta mağdurun ailesinin bile çoğu zaman etkisiz kaldığını, "gelinlikle çıktığın eve kefenle dön" anlayışının, "aile meselesidir, karışılmaz" yaklaşımının etkin olduğuna işaret etti. "Devlet zaten bu alanda yok" diyen Yüceer, kadınların tek başına mücadele ettiğini savundu.

Yüceer, kadın sorunlarının namus kavramıyla ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunun altını çizerek, Türkiye'de kadın sığınma evlerinin gizli kalamadığına ve kadınların güvenliğinin önemine de dikkati çekti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde 'Mahalle Etkin Olsun' Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement