Karadeniz Ülkeleri Meme ve Serviks Kanseri Önleme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Karadeniz Ülkeleri Meme ve Serviks Kanseri Önleme Toplantısı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Gültekin: ''1 Ağustos 1 Eylül arasındaki bir aylık dönemde 81 ilde şu ana kadar 18 bin vatandaşımız KETEM'lerde HPV taraması yaptırdı.

11.09.2014 15:27  Güncelleme: 16:57

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında 81 ilde 18 bin vatandaşın, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), HPV taraması yaptırdığını belirterek, "HPV pozitifliğini 406 hastada belirledik. Dolayısıyla Türkiye genelinde ortalamaya vurduğumuzda yüzde 2,5'luk bir oran söz konusu" dedi.

Gültekin, Hacettepe Üniversite'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Karadeniz Ülkeleri Meme ve Serviks Kanseri Önleme Koalisyonu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kanser kontrolünde erken dönemde önemli adımlar attığını söyledi.

Türkiye'nin kanserle mücadele konusunda birçok ülkeyle işbirliği yaptığını, tecrübe paylaşımında bulunduğunu anlatan Gültekin, rahim ağzı kanserinin Karadeniz ülkeleri için çok önemli bir sorun olduğunu ifade etti.

Gültekin, Türkiye'de kadınlarda görülen ilk 10 kanser arasında bulunan rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilebileceğine dikkati çekti.

Türkiye'de son 3 yılda yapılan tarama rakamlarında önemli bir artış görüldüğünü vurgulayan Gültekin, yıllık smear sayılarının 2,5 milyona ulaştığını kaydetti. Son bir yılda smear taramalarda yüzde 34'lük bir artış görüldüğünü belirten Gültekin, bu yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın rakamlarına ulaşıldığını ifade etti. Gültekin, "Bu çok güzel, artık aile hekimlerimiz, KETEM'lerimiz, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ele ele veriyor, kadınlarımızda farkındalık oluşuyor, tarama programlarına katılım oranı her geçen gün artıyor" dedi.

-81 ildeki HPV sonuçları

Türkiye'de rahim ağzı kanserleri taramalarında yeni ve etkin bir metot olan HPV DNA testini kullanmaya başlandığını anlatan Gültekin, 1 Ağustos itibariyle Türkiye'de HPV taramalarının da mevcut smear programlarına eklendiğini, 30 yaş üzerindeki her kadının aile hekimlerine ya da en yakın KETEM'e giderek bu testi ücretsiz yaptırabildiğini söyledi. Gültekin, şunları kaydetti:

"1 Ağustos-1 Eylül arasında bir ay içerisinde yeni başlayan sistemimizde, 81 ilimizde şu ana kadar 18 in vatandaşımız KETEM'lerimizde tarama yaptırdı. 16 bin vatandaşımızın şu an için sonuçları çıktı ve HPV pozitifliği 406 hastada belirledik. Dolayısıyla Türkiye genelinde ortalamaya vurduğumuzda yüzde 2,5'luk bir oran söz konusu. Bu bizim için çok iyi çünkü bir çok Avrupa ülkesinde çok yüksek HPV oranları var. Ama ülkemizdeki ilk 18 bin hastanın değerlendirilmesinde yüzde 2,5'lik bir değeri sağladık"

-Diğer konuşmacılar-

Komisyon Başkanı Sandra Elisabeth Roelofs, Karadeniz ülkeleri meme ve serviks kanseri önleme koalisyonunun 4. toplantısını gerçekleştirdiğini belirterek, ortak bir strateji geliştirmek ve bilgi paylaşımını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNDP) Ermenistan, Azerbeycan ve Gürcistan Türkiye temsilcisi Dr. Zahidul Huque da rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan HPV virüsünden kaynaklandığını anlatarak, yüksek kaliteli rahim ağzı taramalarının yapılması ve HPV aşılarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Serviks Kanser Birliği temsilcisi Dr. Philip Davies ise rahim ağzı ve meme kanserinin önüne geçmek için zamanında ve etkin yapılan taramaların önemine işaret ederek, rahim ağzı kanserinin önlenmesi için HPV aşılarından faydalanılabileceğini söyledi.

Bir soru üzerine Davies, Türkiye'de tespit edilen HPV oranının "istisnai" bir şekilde düşük olduğunu kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Altundağ ise Türkiye olarak meme ve serviks kanserinde diğer ülkelerde yapılan faaliyetleri yakından takip ettiklerini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karadeniz Ülkeleri Meme ve Serviks Kanseri Önleme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement