Karavanlar Sıfır Araçlardan Üretilirse Bu Turizm Patlama Yapabilir" - Son Dakika
Ekonomi

Karavanlar Sıfır Araçlardan Üretilirse Bu Turizm Patlama Yapabilir"

Karavanlar Sıfır Araçlardan Üretilirse Bu Turizm Patlama Yapabilir"

Bursa'da faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Hüseyin Taşkın, sıfır araçları karavana dönüştürdüklerinde yüzde 145 civarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödediklerini belirterek, bu oran düşürülürse bu sektörde çok büyük bir canlanma yaşanacağını bildirdi "Türkiye'de bu pazar yeni yeni oluşmaya başladı.

31.05.2014 11:55

CEM ŞAN - Bursa'da faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Hüseyin Taşkın, sıfır araçları karavana dönüştürdüklerinde yüzde 145 civarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödediklerini belirterek, "Bu oran düşürülürse bu sektörde çok büyük bir canlanma yaşanır" dedi.

Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karavan turizmi ve üretiminin git gide büyüyen bir sektör olduğunu söyledi.

Şu anda Avrupa'da 4 kişiye bir karavan düştüğünü ve Türkiye'de bu oranın çok düşük olduğunu anlatan Taşkın, ülkeye giren bu zincirin tedarikçilerinin çoğalmaya başladığı bilgisini verdi.

Türkiye'de, Avrupa ölçeğinde nitelikli karavanlar üretildiğini vurgulayan Taşkın, şöyle devam etti:

"Yabancı turistler, gittiği ülkelerde karavan istiyor. Maalesef Türkiye'de onların istediği tarzda karavanlar daha yeni yapılmaya başladı. Bu zamana kadar onların talebini karşılayacak karavanlarımız yoktu. Türkiye'de bu pazar yeni yeni oluşmaya başladı. Karavan turizmini artırabilmemiz için karavan sayımızı çoğaltmamız gerekiyor. Karavan sayısını çoğaltırsak karavancılık veya karavan turizmi büyük bir pazar haline gelecektir. Karavancılık, küçük esnafı kalkındıran bir turizmdir. Çünkü karavanla seyahat edenler her yerde konaklama yapar ve konakladıkları yerin etrafında bakkal, manav gibi küçük esnaftan faydalanır. O yüzden bu turizme 'herkesin turizmi' diyebiliriz."

Kiralama bedeli günlük 350-700 lira

Taşkın, Türkiye'de karavan imalatının zor olduğunu dile getirdi.

Mevzuat gereği 5 yaş üstü araçları karavana dönüştürebildiklerini aktaran Taşkın, bu ölçekte insanların tercih edebileceği temizlikte araç bulmakta zorlandıklarını bildirdi.

Buldukları araçların çoğunun eski veya hor kullanılmış olduğuna değinen Taşkın, şunları kaydetti:

"Sıfır araçları karavan yaptığımız takdirde yüzde 145 civarında ÖTV ödüyoruz. Bu oran düşürülürse bu sektörde çok büyük bir canlanma yaşanır. Belli miktarda para ödeyen insanlar da ister ki aldığı karavan sıfır olsun. Bu karavanlar, sıfır araç üzerine imal edildiğinde pazarın ve turizmin daha çok büyüyeceğine inanıyorum. Ayrıca araba bulmakta zorlandığımız için ne kadar araç bulursak o kadar karavan üretebiliyoruz. Yani ikinci el piyasasında 10 araç bulabildiysek 10 karavan yapabiliyoruz ama sıfır olduğunda büyük otomotiv firmalarıyla anlaşıp çok sayıda araç alıp karavan üretebileceğiz. O zaman bu, kiralamada da turizmde de satın almada da çok büyük bir pazar oluşturacak. Hükümetimizin bu konunun üzerine düşeceğine inanıyorum. ÖTV oranı azaltılırsa sıfır arabanın üzerine karavan yapmaya başlarız. Bu da hem turizme hem de işsizlik oranına büyük katkı sağlayacaktır."

Türkiye'de karavan kiralayan firma sayısının az olduğuna işaret eden Taşkın, bu sayının artması gerektiğini anlattı.

Hüseyin Taşkın, ülkede bin karavan olsa bininin de kiralanacağını öngördüklerini belirterek, "Bin karavanın Türkiye içinde gezmesi, küçük esnafa ve herkese bir katkı demektir. Bu konuda hükümetimizin bize yardımcı olacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Karavanın bir günlük kiralama bedelinin 350-700 lira olduğu bilgisini veren Taşkın, bu para karşılansa bile karavan bulmakta güçlük çekildiğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Karavanlar Sıfır Araçlardan Üretilirse Bu Turizm Patlama Yapabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement