Karayollarının Tuzu Yozgat'tan - Son Dakika
Güncel

Karayollarının Tuzu Yozgat'tan

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde ocaktan çıkarılan kaya tuzları karayollarında buzlanmaya karşı kullanılmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderiliyor.

25.01.2015 11:49  Güncelleme: 10:50

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde 250 yıldır üretim yapılan ocaktan çıkarılan kaya tuzu karayollarında buzlanmaya karşı kullanılmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderiliyor.

Yerköy'e bağlı Sekili köyündeki ocakta görevli maden mühendisi Arkın Timurtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya tuzunu, kışın yollarda meydana gelen buzlanmalara karşı kullanmak üzere en çok karayolları ve belediyelerin aldığını söyledi.

Yaklaşık 70 metre derinliğe, 2 bin metre uzunluğa sahip ocakta, 16 galeri ve 60 civarında noktadan günlük 400 tona kadar kaya tuzu çıkarabildiklerini belirten Timurtaş, bu günlerde özellikle karayollarındaki buzlanmaları önlemeye yönelik farklı bölgelere tuz gönderildiğini ifade etti.

"HAYVANCLIK VE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE DE KULLANILIYOR"

Ocakta kaya tuzu üretiminin delme ve patlatma işlemiyle başladığını anlatan Timurtaş, şöyle devam etti:

"Patlatılan malzeme ocaktan, stok alanına veya duruma göre kırma eleme tesisine boyutlandırma için çıkarılır. Boyutlandırılan malzeme talebe göre, direkt tesisten de yüklenebilir. Kapalı stok alanlarımız var buradan da sevkıyat yapılır. Kaya tuzu, karayollarının yanı sıra hayvancılıkta, yem sanayisinde ve tekstilde kumaş sertleştirilmesinde kullanılır."

Türkiye'nin her tarafına kaya tuzu gönderdiklerini söyleyen Timurtaş, üretim aşamasında ocakta yapılan patlatma işleminin jandarma denetiminde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karayollarının Tuzu Yozgat'tan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement