Karikatürist Zaman: Seriyi Tamamladım - Son Dakika
Güncel

Karikatürist Zaman: Seriyi Tamamladım

Karikatürist Zaman: Seriyi Tamamladım

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birinci seçilen karikatürist Kürşat Zaman, ödülün karikatürde en üst çıtayı temsil ettiğini söyledi.

18.06.2014 17:44  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Doğan Vakfı'nca düzenlenen 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda eseri birinci seçilen Antalyalı karikatürist Kürşat Zaman, bu ödülün karikatürde en üst çıtayı temsil ettiğini söyledi. 2005 yılından bu yana katıldığı yarışmada 'Başarı Ödülü' dahil tüm derece ödüllerini alan Zaman, 'Son ödülle bir arzumu, dileğimi gerçekleştirmiş, seriyi de tamamlamış oldum" dedi.

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 31'incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birinciliği kazanan 40 yaşındaki Kürşat Zaman, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık bölümünden mezun oldu. Karikatür öncesi yağlıboya resim çizen Zaman'ın, 2002 yılında açtığı iki sergi sanat hayatına da yön verdi. Sergilediği çalışmalarına 'Resimden ziyade karikatüre daha çok yakın olduğu' yönünde görüşler alınca, karikatüre yöneldiğini anlatan Zaman, ilk kez 2003 yılında karikatür yarışmalarına katılmaya başladığını söyledi. Karikatür çalışmalarıyla birlikte Antalya'da kuyum vitrin dekorasyonu yapan bir firmada 11 yıldır çalıştığını aktaran Kürşat Zaman, 'Bu süre zarfında karikatürün bana göre olduğunu anladım. Resme göre biraz daha sivri, mesaj verici, daha toplumun geneline hitap eden sanat dalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

KARİKATÜRDE EN ÜST ÇITA

Bugüne kadar katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda 62 ödül kazandığını belirten Kürşat Zaman, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın sanat yolculuğunda ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Yarışmaya ilk olarak, 2005 yılında katılmaya başladığını belirterek, 'Bu yarışmadan ödül kazanabilmek hayalimdi. Dünyanın önde gelen karikatür sanatçıları, dalında uzman kişilerin ödül aldığını görüyoruz. 'Ben de ödül alsam' diye bekledim. Çünkü Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, alanında, karikatürde en üst çıta" diye konuştu.

SERİYİ TAMAMLADIM

Zaman, 2005 yılında tek eserle katıldığı Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması yolculuğunda ilk ödüle 2008 yılında ulaştı. Aynı zamarda eşi Burcu Zaman'la kızları Ceren'in doğum yılında gelen 'Başarı Ödülü'nü 2009 yılında üçüncülük, 2010 yılında ikincilik ve yine 'Başarı Ödülü' izledi. Bu yıl 31'incisi düzenlenen yarışmayla birinciliğe uzanan Zaman, 'Böylece seriyi de tamamlamış oldum. Başarı Ödülü'yle birlikte derece ödüllerinin hepsini alarak arzumu, dileğimi gerçekleştirmiş oldum" dedi. BARIŞA KATKI

Kürşat Zaman, kendisini birinciliğe taşıyan karikatürde savaşını acımasız yüzünü anlattığını söyledi. Zaman, şunları söyledi:

'İçinde yaşadığımız ortam, bulunduğumuz coğrafya, Avrupa'da ve Amerika'da refah içinde yaşayan insanların aksine kan, şiddet, ölüm cenaze ve cesetler üzerine kurulu. Ben de bizi yoğuran toplumun dışa vurumu, sanatçıları olarak bu konuyu ele aldım. Karikatür toplumun aynası, ne yaşarsan onu dışa vuruyorsun. Bu haliyle ben de savaşı işledim. Genelde insanlar tatilden mutluluk içinde dönerler, uçaktan indiğinizde valizinizi beklerken hep bir heyecan vardır ama karikatürümde valizlerin geldiği banttan sıra sıra, ardı arkası kesilmeyen cesetler gelmekte ve savaşlardan toplumsal olaylardan terör olaylarından her şekilde ölüm olayı karşısında aileler 'Benim ölüm, cesedim hangisi?' diye bekliyor. Burada savaşın acımasız yüzünü anlatmaya çalıştım. Bir nevi barışa, çok az da olsa katkım olmasını amaçlıyorum."


Kürşat Zaman, kendisi için bir karikatürün yaratım sürecinin anlık olduğunu söyledi. Bu yönüyle uğraştığı sanat dalını şairliğe benzeten Zaman, bir anda aklına geliveren fikirler üzerine çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Fakat Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'ndan kendisine birincilik ödülü getiren karikatür için uzun süreler çalıştığını anlatan Zaman, 'Arkasında bakarsak 3 aylık düşüncenin sonunda 10 saatlik işleme sürecinin ardından tamamlandı" dedi.

KARİKATÜR VE İKTİDARIN BAKIŞI

Zaman, Türkiye'de karikatür sanatının son döneminin iç açı olmadığını söyledi. 'Nasrettin Hoca'nın torunları olarak mizah yönümüz çok gelişkin" diyen Kürşat Zaman, iktidarın bakış açısının karikatüre mesafeli olduğunu, hoşgörünün azaldığını söyledi. Karikatürist Kürşat Zaman, 'Bunun karikatürü geriletmesi değil ama duraksatması var" dedi.

AYDIN DOĞAN ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI

Aydın Doğan Vakfı'nın bu yıl 31'incisinin düzenlediği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 70 ülkeden 814 sanatçı 2 bin 556 karikatürle katıldı. Ön eleme sonucunda 214 sanatçının 300 eseri uluslararası jüri tarafından değerlendirildi.

Jüri, LizaDonnelly'in başkanlığında Dokhshid Ghodratipour, Moacır Knorr Gutterres, Catherine Meurisse, Anita O'Brien, Lichuan Xia, Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral'dan oluştu. Değerlendirme sonucunda Kürşat Zaman'ın birinci olduğu yarışmada ikincilik ödülüne İran'dan Mojtaba Heidarpanah, üçüncülüğe ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel değer görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karikatürist Zaman: Seriyi Tamamladım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement