Kıbrıs'taki Enerji Kaynakları - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs'taki Enerji Kaynakları

KKTC Dışişleri Bakanlığı: "Rum yönetiminin, Akdeniz'de yasa dışı arama çalışmalarını KKTC’nin TPAO'ya verdiği ruhsat alanıyla çakışan bir bölgede başlatmış olmasını kabul etmiyoruz" "Rum yönetiminin, bir oldu bitti yaratmak suretiyle tek taraflı tasarruflarla Kıbrıs adasının iki eşit ortağından biri.

03.10.2014 16:33

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de yasa dışı arama çalışmalarını KKTC'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) verdiği ruhsat alanıyla çakışan bölgede başlatmış olmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de Kıbrıslı Türklerin ada üzerindeki hakları gözetilmeden yasal dışı şekilde hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunması eleştirildi.

Açıklamada, sözde münhasır ekonomik bölgesindeki parseller arasında yer alan 9 numaralı parselde Bahama bandıralı SAIPEM 10000 isimli gemiyle sondaj çalışmasına başlanması, görüşmelerin yürütüldüğü bu dönemde "endişe verici gelişme" olarak nitelendirildi.

Kıbrıs müzakerelerinde aktif rol üstlenmesi beklenen yeni bir özel danışmanın atandığı ve müzakerelerde yeni bir aşamaya geçildiği bir dönemde, Kıbrıs Rum tarafının 9. parselde sondaj çalışması başlatmasının "tahrik edici" olarak değerlendirildiği açıklamada, Rum tarafının, çözüm yönündeki irade eksikliğini ve Doğu Akdeniz'de gerginliği tırmandırma politikalarını devam ettireceğini gösterdiği kaydedildi.

Rum yönetiminin oldu-bitti yaratmak suretiyle tek taraflı tasarruflarla Kıbrıs adasının iki eşit ortağından biri olan Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını gasbetmesine göz yumulmayacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Rum yönetiminin Akdeniz'de yasal dışı arama çalışmalarını KKTC'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) verdiği ruhsat alanıyla çakışan bir bölgede başlatmış olması kabul edilemez. KKTC hükümeti bu yönde gerekli adımları atmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, KKTC tarafından TPAO'ya arama ruhsatları verilen sahalarda ada kaynaklarının ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkı adına araştırma yapması maksadıyla Kıbrıs Türk tarafı Türkiye ile işbirliği içerisinde sismik araştırmaya uygun teknik donanıma sahip bir gemiyi bölgeye gönderme kararlılığındadır. Sismik araştırma verilerinin sonucuna bağlı olarak ilgili sahalara sondaj platformu gönderilmesi de öngörülmektedir.

Kıbrıs Türk tarafı olarak, ada çevresinde bulunan ve her iki halkın ortak malı olan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesinin tek yanlı girişimler yerine, kapsamlı çözüme ulaşana kadar, bu alandaki faaliyetlerin tarafların karşılıklı belirleyecekleri bir işbirliği çerçevesinde yürütülmesinin en doğru yol olacağı kanaatindeyiz." - Lefkoşa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs'taki Enerji Kaynakları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement