Kılıçdaroğlu: Kukla Başbakan İstemeyiz - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Kukla Başbakan İstemeyiz

Kılıçdaroğlu: Kukla Başbakan İstemeyiz

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin sistem değişikliğine yol açmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Kukla Başbakan istemeyiz." dedi.

12.04.2014 09:05  Güncelleme: 09:34

Al Jazeera'ye röportaj veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "kukla Başbakan" istemediklerini belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir tavır alacaklarını açıkladı; "Seçilecek Cumhurbaşkanı'nın toplumun büyük bir kesiminin kabul edeceği temiz, dürüst, dünyayı, dengeleri iyi bilen, yurttaşına sempati gösteren, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz."

Röportajın ilgili bölümü...

30 Mart'ın Başbakan Erdoğan'a köşk yolunu açtığı yorumları yapılıyor, 2007'de Erdoğan'ın aday olma ihtimaline çok keskin bir dille karşı çıkmıştı CHP. Bugün aynı noktada mı ? Erdoğan'ın adaylığına nasıl bakarsınız?

"Biz Erdoğan'ın adaylığından çok seçilecek Cumhurbaşkanı nasıl biri olmalıdır, biz ona kilitlenmeliyiz ve biz öyle bakıyoruz. Seçilecek Cumhurbaşkanı'nın toplumun büyük bir kesiminin kabul edeceği temiz, dürüst, dünyayı, dengeleri iyi bilen, yurttaşına sempati gösteren, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Erdoğan'da bu özellikler var mı, yok mu? Erdoğan'da bu özelliklerin olmadığını ben de biliyorum, kendisi de biliyor. Cumhurbaşkanlığı farklı bir şey, bir partinin genel başkanı seçilmiyor. Ülkeyi yönetecek, kurumlar arasında diyaloğu sağlayacak, ülkeyi hem içerde hem dışarda temsil edebilecek bir insan arıyoruz. 76 milyon yurttaştan herkes 'Bu benim Cumhurbaşkanım' diyebilmeli. Biz böyle bir profil istiyoruz."

Tarif var ama aklınızdaki isimler netleşti mi ?

"Aslında çok sayıda isim var Türkiye'de, bunlardan hangisi halk nezninde kabul görür bilmiyoruz. Bugünden bir iki isimi açıklamak, deklare etmek doğru değil, onların yıpranmasına yol açabiliriz. Ayrıca onlar gerçekten aday olmak istiyor mu istemiyor mu, onu da bilmiyoruz. Takvim gittikçe sıkışıyor. Şimdi biz kendi düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı üslubuyla, davranışıyla, bilgisiyle, birikimiyle toplumun her kesimini kucaklaması lazım. Siyasi kimliği çok öne çıkmış birisinin olmasını doğru bulmuyoruz, siyasi kimliği çok öne çıkan birisi olmamalı yani. Bu toplumun her kesimi tarafından kabul görmeli. Böyle bir aday var mı ülkemizde? Çok sayıda adayımız var bu niteliklerde, bunlardan hangisi ben Cumhurbaşkanı adayı olacağım diye öne çıkacak bunu bilmiyorum."

Bu sözleriniz CHP içinden bir milletvekilinin aday gösterilmeyeceği anlamını mı geliyor?

"Bu bir temenni, mutlaka öyle olacak diye bir kural yok tabii, önümüzdeki süreç ne gösterir onu bilmiyoruz. Önümüzdeki süreci değerlendireceğiz. Sizler nasıl merak ediyorsanız, biz de merak ediyoruz, araştırıyoruz. Belli isimleri tartıyoruz, düşünüyoruz. Bunlar olabilir mi diye. Daha bu kişilerin hiçbirisiyle bir bağlantı kurmadık."

Erdoğan'ın köşke çıkması durumunda partili cumhurbaşkanlığı, yarı başkanlık veya başkanlık sistemini hedeflediği yorumları yapılıyor. Erdoğan'ın köşke çıkması durumunda sistem değişikliğini ön görüyor musunuz , sistem değişikliği karşısında CHP'nin tavrı ne olur?

"Bir sistem değişikliği olmaz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, yürütme organı üzerindeki etkisini artırır. Eğer anayasadaki yetkilerini kullanmak isterse şu anda o yetkiler var, onları kullanabilir. Örneğin Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmek gibi bir yetkiyi kullanabilir ama bu ne kadar kabul görür? Başbakan konumundaki kişi müdahaleyi ne kadar içine sindirir onu bilmiyoruz. Eğer başbakan Cumhurbaşkanı'nın yürütmenin her işine müdahale ettiği bir süreci içine sindirirse biz ona kukla başbakan deriz. Hayır, ben başbakanım benim hükümet programım vardır ben bunu uygulayacağım derse tabloda bir değişiklik olmaz yani başbakanlık koltuğuna oturacak kişinin kişiliğiyle değerlendirmemiz lazım." (Kaynak: Al Jazeera)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Kukla Başbakan İstemeyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • HARUN 45: ÖNCE SÖYLENEN LAFA BAKARIM SÖZ MÜ DİYE, SONRA SÖYLENEYENE BAKARIM ADAM MI DİYE 20 2 Yanıtla
    EREN 06: LAF KONUŞTU BAL KABAĞA, OSTUR OSTUR KOY TABAĞA... 0 0
  • recep: aynaya bakman gerekli kuklayı görürsün.. 19 2 Yanıtla
  • bitlisli: amerıkanın ve israılın kuklası sensın kemal kıvırtanoglu 13 7 Yanıtla
  • HASAN: MİLLET KUKLANIN KİM OLDUĞUNU 30 MARTA SANDIKTA GÖSTERDİ. TABİ ANLAYANA 16 3 Yanıtla
  • erol: Sen yıllardır kukla başkanlık yapıyorsun. Sana bir şey diyormuyuz 13 1 Yanıtla
  • CHP Lİ: YALNIZ KUKLA GENEL BAŞKANDA İSTEMİYORUZ BİZİ İKTİDARA TAŞIYABİLCEK KAPASİTEDE BİR LİDER İSTİYORUZ BU SEN MİSİN ???? 13 0 Yanıtla
  • atatürkçü: ışte tam da bu yüzden asla başbakan olamayacaksın chp'nin gelmiş geçmiş en vasıfsız genel başkanı!senin gibiler yüzünden daha ne kadar kaybedecek bu parti ve ona gönül verenler? 11 0 Yanıtla
  • Hasan: Bizim televizyonlar gazeteler gidip te elin adamlarıyla röportaj yapıp onların siyasetiyle ilgili söz söylüyormu da bizim vatan hainleri elin gazetelerine peşkeş çekiyor milletimizi, vatanımız? 10 0 Yanıtla
  • onur: sen ısde basbakan olsan kukla basbakan olucağın ıcın sec mıyor halk senı keMALLbeyy:) 8 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement