Kirazı Zirai Don Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Kirazı Zirai Don Vurdu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kiraz bahçesinden görüntüler Kiraz ağaçlarından görüntü Belediye Başkanı Osman Acar'n konuşması Kiraz üreticisi Ahmet Arıkan'ın konuşması Kirazı zirai don vurdu Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle kirazda yüzde 30'a varan rekolte kaybı bekleniyor Sultandağı Kiraz Kooperatifi Başkanı Acar: "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 24-25 Nisan'da don olayı yaşandı.

13.05.2016 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kiraz bahçesinden görüntüler

Kiraz ağaçlarından görüntü

Belediye Başkanı Osman Acar'n konuşması

Kiraz üreticisi Ahmet Arıkan'ın konuşması Kirazı zirai don vurdu

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle kirazda yüzde 30'a varan rekolte kaybı bekleniyor

Sultandağı Kiraz Kooperatifi Başkanı Acar:

"Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 24-25 Nisan'da don olayı yaşandı. Dolayısıyla bölgemizdeki kiraza biraz zarar verdi. Şu anda net tespit yapılabilmiş değil ancak yüzde 30'a yakın ürün kaybı olacağını tahmin ediyoruz"

CANAN TÜKELAY - Türkiye'nin önemli kiraz üretim ve ihracat merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde geçen ay yaşanan zirai don nedeniyle rekoltede yüzde 30'a varan düşüş olabileceği öngörülüyor.

Sultandağı Kiraz Kooperatifi Başkanlığını da yürüten ilçe Belediye Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Dağları ile Eber ve Akşehir gölleri arasındaki geniş bir alanda yıllardır kiraz üretildiğini söyledi.

İlçenin en önemli gelir kaynaklarından birinin meyvecilik olduğunu ifade eden Acar, "Yaklaşık 160 bin dekar alanda tarım yapılan bölgede, 120 bin dekar alanda meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin kiraz üretiminde ilk sırada bulunan Sultandağı'nda yıllık ortalama kiraz üretimi 30 bin ton. Geçen yıl 15 bin ton kiraz üretildi. Bu yıl ise 25 bin ton ürün bekleniyor." diye konuştu.

Acar, Sultandağı kirazının önceki yıllara göre 15 gün erken piyasa çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bölgemizde kirazın yanında 10 bin ton vişne, 10 bin ton elma ve 2 bin ton civarında kayısı üretiyoruz. Yağışlar ve diğer iklim koşullarına göre yıllar itibarıyla üretimde değişkenlik oluyor. Son yıllarda don tehlikesiyle karşı karşıyayız. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 24-25 Nisan'da don olayı yaşandı. Dolayısıyla bölgemizdeki kiraza biraz zarar verdi. Şu anda net tespit yapılabilmiş değil ancak yüzde 30'a yakın ürün kaybı olacağını tahmin ediyoruz. Kayısıda da yine yüzde 30'a yakın ürün kaybımız olacak."

- İhracat şartları Orta Doğu'daki gelişmelere bağlı

İhracat şartlarının Orta Doğu'daki gelişmelere bağlı olduğunu vurgulayan Acar, Avrupa'nın yanı sıra Çin'e de önemli miktarda kiraz göndermeyi planladıklarını, bu konuda gerekli girişimlerin devam ettiğini aktardı.

Kiraz üreticisi Ahmet Arıkan da nisan ayında zirai don yaşandığını dile getirerek, "1-2 saat etkili olan don nedeniyle kiraz çiçek tutamadı. Bu da maalesef kiraz rekoltesini yüzde 25-30 etkileyecek" ifadelerini kullandı.

Kirazı Zirai Don Vurdu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kirazı Zirai Don Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli İş Dünyası İstişare Toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Buluştu
    14:54 Denizli İş Dünyası İstişare Toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Buluştu

    Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Borsası ve Denizli İhracatçılar Birliği'nin öncülüğünde gerçekleştirilen Denizli İş Dünyası İstişare Toplantısı'nda, Denizlililer Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldi. Toplantıda, Denizli iş dünyasının beklentileri ve düşünceleri dile getirildi.

  • İzmir'de Belediye İşçileri Eylemde
    14:46 İzmir'de Belediye İşçileri Eylemde

    Belediye-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu yaklaşık 6 bin işçi eyleme çıktı. İşçiler, belediye yönetiminin duyarsızlığına ve geçim sıkıntısına dikkat çekiyor.

  • Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz
    14:31 Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçim sonrası için felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var, onları yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek
    14:14 Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek

    Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören 177 hektarlık orman arazisine 180 bin fidan dikilecek. Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, yangın sonrası yapılan fidan dikim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, yangında zarar gören alanların orman statüsüne kavuşması için ağaçlandırma ve fidan dikme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman yangınlarını önleme ve mücadele konusunda çalışmalara başladığı da aktarıldı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı
    14:06 İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı

    Belediye-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması sonucu yaklaşık 6 bin işçi eyleme çıktı. İşçiler, alın terinin karşılığını almak için belediye yönetimi ile görüşmek istediklerini belirtti.

  • Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi
    14:02 Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi

    Kuşadası Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları' konulu eğitim, çağrı merkezi sektöründe istihdam sağlamak isteyen ve çağrı merkezi bulunan işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitimde, çağrı merkezi kriterleri, müşteri sadakati, hizmet standartları ve doğru iletişim konuları ele alındı.

  • Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı
    13:59 Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı

    Sinop'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İrtibat Ofisi açıldı. Vali Mustafa Özarslan, açılışta yaptığı konuşmada, TKDK'nin Sinop'ta hayvancılık yatırımlarından gıda sanayi tesislerine kadar pek çok alanda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti. IPARD III Programı ile Sinop çiftçisine yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe desteği sunulacak.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:44 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 artışla 8.852,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 134,16 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,70, hizmetler endeksi yüzde 1,03, teknoloji endeksi yüzde 3,26, sanayi endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 154 dolar olarak belirlendi.


Advertisement