Kırım Tatarları Ankara'da Toplanıyor - Son Dakika
Güncel

Kırım Tatarları Ankara'da Toplanıyor

İkinci Dünya Kırım Tatar Kongresi, 12 farklı ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu ve bazı siyasilerin katılımıyla Ankara'da yapılacak.

31.07.2015 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İkinci Dünya Kırım Tatar Kongresi, 12 farklı ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu ve bazı siyasilerin katılımıyla Ankara'da yapılacak.

Dünya Kırım Tatar Kongresi Toplantısı Hazırlık Komitesi'nden yapılan açıklamada, Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde düzenlenecek kongreye, bugüne kadar 12 farklı ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun katılım için müracaat ettiği kaydedildi.

Kongreye katılacak teşkilatlar, "Kırım'da yaşanan yasa dışı işgal karşısında uluslararası alanda işbirliği, Kırım Tatar halkının maruz kaldığı yok olma tehdidi karşısında birlikte yapılacak faaliyetler ve Dünya Kırım Tatar Kongresi'nin kurumsal olarak hayata geçirilerek faaliyetlerin uluslararası ve yerel anlamda koordinasyonu ile görevlendirilmesi hakkında oluşturulan" gündemiyle 1-2 Ağustos'ta bir araya gelecek.

"350 bin Kırım Tatarı baskı altında"

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Kırım Tatar Kongresi'nin birinci toplantısının 2009 yılı mayıs ayında Kırım'ın başkenti Akmescit'te yapıldığını hatırlatarak, bu toplantının 12 ülkeden 160'dan fazla Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu ve organizasyonunu temsilen 800 delegenin katılımı ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kalkay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası sürgün bölgelerinden vatanlarına dönebilen 350 bin Kırım Tatarı bugün yine aynı totaliter baskılar altında ve tarihten silinme tehlikesi ile karşı karşıyadır. 27 Şubat 2014 tarihinden bugüne kadar 15 bin Kırım Tatarı baskılar nedeni ile Kırım'ı terk etmek zorunda kalmıştır. Bunun yanı sıra, Kırım Tatar toplum ve siyaset liderlerine Rusya rejimi tarafından Kırım'a giriş yasağı konulmuş, Kırım Tatarlarının demokratik yöntemlerle seçilen ve dünyada barışçıl yerli halk özyönetim sistemine örnek olarak gösterilen yegane özyönetim organı Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisi'nin tüm varlıkları gasbedilmiş ve meclis işleyemez hale getirilmiştir. Kırım Tatarlarına yönelik adam kaçırma ve cinayet, ev baskınları, haksız gözaltılar, uzun süreli tutuklamalar, basın yayın organlarının kapatılması, milli eğitime yönelik yasaklar artarak devam etmektedir."

Kongreye TBMM'yi temsilen Başkan Vekili Naci Bostancı, Türk hükümetini temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Cumhurbaşkanını temsilen Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, siyasi parti temsilcileri, çeşitli ülkelerin Ankara'daki büyükelçi ve misyon temsilcileri, Türkiye, ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve basın mensubunun katılması bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırım Tatarları Ankara'da Toplanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement