Kırşehir'de "Sağlıklı Kentler Birliği" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Kırşehir'de "Sağlıklı Kentler Birliği" Toplantısı

Kırşehir\'de "Sağlıklı Kentler Birliği" Toplantısı

Birlik Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Köşker, "Toplumumuz, özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir tehdit olan sentetik uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda çalışmalar yapmaya karar verdik" dedi.

11.09.2014 13:11  Güncelleme: 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, sentetik uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda çalışmalar yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Köşker, birliğin Kırşehir'de bir otelde düzenlenen 10. yıl toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, son günlerde kullanımı yaygınlaşan sentetik uyuşturucunun zararlarına dikkati çekti.

"Piyasada çok ucuza ve gösterişli paketlerle satılan sentetik uyuşturucular, ilk veya ikinci kullanımdan itibaren bağımlılık yapmaktadır" diyen Köşker, "Adli Tıp Kurumu Başkanlığından alınan bilgilere göre, sentetik uyuşturucu maddesine bağlı ölümler, kalp krizi, beyin kanaması, halüsinasyona bağlı intihar vakaları sonucu gerçekleşmiştir" ifadesini kullandı.

BONZAİ İLE MÜCADELE

Türkiye'de uyuşturucu madde kullanım yaşının 13 olduğunu kaydeden Köşker, şunları söyledi:

"Toplumumuz, özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir tehdit olan sentetik uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda çalışmalar yapmaya karar verdik. Öncelikli olarak bu maddenin ne denli büyük bir tehdit olduğunu topluma anlatmak, özellikle ebeveynlerde farkındalık oluşturmak amacıyla kamu spotları hazırlatarak yerel ve ulusal kanallarda ve sosyal medyada paylaşmayı hedeflemekteyiz. Uzmanlardan oluşan bir ekiple de özellikle ailelere yönelik eğitim programlarımız olacak."

"ÇEVRE BİLİNCİ AŞILANMALI"

Köşker, sıklıkla görülen şiddetli sağanak, sel ve dolu gibi meteorolojik olayların afet boyutuna ulaştığını ifade etti.

Uzmanların, bunların büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu, çevre ve hava kirliliğine yol açan etkenlerin bu olayları tetiklediğini belirlediklerini ifade eden Köşker, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, doğal afetler ve iklim değişiklikleriyle ilgili bilinç aşılamak ve farkındalık yaratmak için anaokulu sıralarına inmek, çocuk yaşlardan itibaren insanlara çevre bilinci aşılamak gerektiğini anlattı.

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ise dünyada yaşanan sanayileşme, doğal kaynakların bilinçsizce kullanımı ve hızlı nüfus artışının kentlerde yaşanan sorunların başında geldiğini belirtti.

Bu sorunların daha çok şehirlerde yaşayanları etkilediğini ifade eden Çakacak, " Belediyelerimiz, yerel yönetimlerimiz, bunun çarelerini aramakla meşguldür. Çünkü tüm dünyada son derece önemli olan, sağlıklı kentlerin oluşmasıdır. İnsanlar gürültüden, stresten ve şehir merkezlerinden uzak yerleri tercih ediyorlar" dedi.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de kentlerdeki kirlilik nedeniyle insanların ciddi sağlık problemleri yaşadığını savundu.

Kuraklıkla mücadele ettiklerini belirten Bahçeci, şöyle dedi:

"Yeşil alanların kaybolduğu, betonlaşmanın son derece yoğun olduğu bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Kırşehir de son yıllarda küresel ısınmadan etkilenen bir şehir. Kentin 1975 ile 1990 yılları arasında aldığı yağışla şu anki miktarlar çok farklı. Bu açıdan yeşil alanların artırılması, atık yönetiminin çok iyi kurulması, çevrenin korunması ve yeşil alanların oluşturulması bütün kentlerde olduğu gibi Kırşehir'de de çok önemli. Biz vahşi çöp alanı olan Kırşehir'i modern katı atık tesisleri yaparak çevreci bir şehir oluşturduk. Biz Kızılırmak'ı kirleten bir şehirdik, şu anda yaptığımız biyolojik arıtma ile atık suyumuzu temiz su olarak deşarj ediyoruz."

Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı toplantı 3 gün sürecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırşehir'de 'Sağlıklı Kentler Birliği' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement