Kitup Iı Projesi Muğla'da Başladı - Son Dakika
Yerel

Kitup Iı Projesi Muğla'da Başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" (KİTUP) kapsamında ilk toplantıyı Muğla'da düzenledi.

24.03.2015 17:43

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" (KİTUP) kapsamında ilk toplantıyı Muğla'da düzenledi.

Avrupa Birliği'nin desteklediği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının program otoritesi olduğu ve SGK tarafından yürütülen KİTUP II Projesi'nin ikinci aşaması başladı.

Muğla'da gerçekleştirilen KİTUP II Projesi kapsamında kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın çalışana ve ülkeye getirdiği yükler, mahalle muhtarları ve üniversite öğrencilerine anlatılacak.

Muğla'da başlayan program, toplumu bilgilendirmek amacıyla 35 ilde daha gerçekleştirilecek.

SGK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, KİTUP II Projesi'nin, kurumun rehberliğe dayalı denetim anlayışını merkezi ve taşra düzeyinde yaygınlaştırmayı, denetim ve rehberlik hizmetlerinde teknolojinin kullanımını artırmayı, personel kapasitesini geliştirmeyi ve alanda proje üreten paydaşları desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Hizmetlerin daha kolay, hızlı, maliyetsiz olması için kurum olarak yoğun bir şekilde çalışma yaptıklarını belirten Yılmaz, bunlardan en önemlilerinden birinin "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki, yani KİTUP II Projesi olduğunu bildirdi.

Projenin gerek denetimlerde etkinliğin artırılması, gerekse rehberlik faaliyetleri vasıtasıyla kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi düşüncesinden hareketle hazırlandığını dile getiren Yılmaz, "Temel amaçları arasında çalışanların sosyal güvenliğinin sağlanması, kayıt dışı istihdam sonucu oluşan haksız rekabetin çözümüne katkı yapılması ve sosyal içermenin ülkemiz çapında desteklenmesi bulunuyor" dedi.

Projesinin mal alımı, hibe ve teknik destek olmak üzere üç ana bileşeni bulunduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Mal alımı bileşeni kapsamında 2 bin tablet, internetiyle sosyal güvenlik müfettişleri ve sosyal güvenlik denetmenlerine dağıtıldı. Denetimlerin anında, hızlı bir şekilde yapılması için bu tabletlere özel yazılımlar hazırlandı. Diğer taraftan, içinde internet, yazıcı ve dizüstü bilgisayar olan donanımlı 35 denetim aracı alındı. Araçlar denetimlere destek sağlamanın yanı sıra Sosyal Güvenlik Merkezinin bulunmadığı yerlerde bilgilendirme amaçlı kullanılacak. Projenin hibe bileşeni ise tüm yurtta uygulanacak ve 150 bin ile 300 bin avro arasında başarılı olan projeler fonlanacak. Hibelerde ön değerlendirme tamamlandı, nihai değerlendirmeler yapılıyor. Teknik destek bileşeni ise eylül itibarıyla başladı. Bu bileşen kapsamında sektörel analizler, anket yoluyla alan araştırmaları ve kayıt dışı istihdam konusunda bölgesel politikalar geliştirilmesi gibi birçok faaliyet bulunmaktadır. Bu kapsamda kayıt dışı istihdam konusunda kapsamlı bir rapor hazırlanması için hakimler, profesörlerin oluşturduğu Akademik Danışma Kurulu oluşturuldu ve çalışmalarına başladı."

Yılmaz, kayıt dışı istihdamın herkesin sorunu olduğunu ve sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, bu sorunun gelecek kuşakları da tehlikeye soktuğuna işaret etti.

Bugün Türkiye'de iki çalışanın bir emekliyi finanse ettiğinin altını çizen Yılmaz, "Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri gitgide artırmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artırılması, sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak, aynı zamanda güvencesiz yaşayan birçok insanın geleceğe güvenle bakmasını sağlayacaktır. Bu sorunla Sosyal Güvenlik Kurumunun mücadelesi yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütlerinin, özellikle medyanın desteği önemli" diye konuştu.

- Sigortasız çalışma oranı yüzde 34,99

Birçok vatandaşın çeşitli sebeplerle sosyal güvenceye sahip olmadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Bunun ekonomik yetersizlik, bilgi eksikliği, ortalama işletme ölçeğinin küçük olması ve eğitim seviyesi düşüklüğü gibi birçok sebebi bulunmaktadır. İşveren açısından haksız rekabet, çalışanlar açısından emek sömürüsüne neden olan kayıt dışılık, sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenliği de sekteye uğratmaktadır. Türkiye'de 2014 yılı verilerine göre kayıt dışı istihdamın, yani sigortasız çalışanların oranı yüzde 34,99. Yani 100 çalışandan 35'inin sosyal güvencesi bulunmuyor. Sigortasız çalışan kişiler iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kapsamında sağlanan birçok yardımdan yararlanamamakta, emeklilik haklarına kavuşmada zorluk çekmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kitup Iı Projesi Muğla'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement