Kocaeli - CHP Milletvekilleri Sel Bölgesinde İnceleme Yaptı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli - CHP Milletvekilleri Sel Bölgesinde İnceleme Yaptı

Kocaeli - CHP Milletvekilleri Sel Bölgesinde İnceleme Yaptı

CHP milletvekilleri sel bölgesinde inceleme yaptı Önceki gün Kocaeli ve Sakarya bölgelerinde lokal olarak yağan ve bir kişinin de ölümüne yol açan şiddetli yağışın getirdiği sel felaketiyle ilgili hasar tespit çalışmaları başlatıldı.

25.06.2015 11:40

CHP milletvekilleri sel bölgesinde inceleme yaptı

Önceki gün Kocaeli ve Sakarya bölgelerinde lokal olarak yağan ve bir kişinin de ölümüne yol açan şiddetli yağışın getirdiği sel felaketiyle ilgili hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Kocaeli bölgesinde en fazla hasar meydana gelen Kartepe İlçesi'ne bağlı Eşme semtinde CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar, Tahsin Tarhan ve Fatma Kaplan Hürriyet ayaklarına çizme giyerek vatandaşlarla görüşürken, evlerini su basanlar aynı yerde 28 Ekim 2014'de de benzer felayet yaşandığını, selin nereden geldiği ve neden zarar verdiği bilinmesine rağmen önlem alınmadığını söylediler.

YARIM SAATTE 94 KİLOGRAM YAĞIŞ

Kocaeli bölgesinde geçtiğimiz Salı günü yarım saat süren sağnak yağış sırasında, Metoroloji Müdürlüğü'nün tespitlerine göre bir aylık toplam yağışa eşdeğer olan 94 kilogram yağış düştü. İzmit kent merkezinin yanı sıra Gölcük, Derince, Körfez ve Kartepe İlçelerinde etkili olan bu yağış, İzmit kent merkezinde başta D-100 karayolu olmak üzere ana artelleri, düz alanlardaki ev ve işyerleri ile fuar alanını göle çevirdi. Bölgede en fazla hasar ise, 2005 yılında birkaç belde ve köylerin birleşmesiyle ilçe olan Kartepe'de meydana geldi.

EŞME 8 AY SONRA İKİNCİ KEZ YAŞADI

Bundan 8 ay önce 28 Ekim 2014 tarihinde benzer sel felaketi yaşanan Kartepe'de ilçenin belirli merkezleri göle dündü. Eşme Beldesi'nde, Ekim ayında D-100 Karayolu'nun kapanmasına yol açan sel falakenin benzeri yine yaşandı. Yol ulaşıma kapandı, dereler taştı, 100'ün üzerinde evin içi 1 metre çamurla doldu. Bu arada Eşme'de daha önce dere yatağı olan yerlere tesis kurulduğu da iddia edildi.

MİLLETVEKİLLERİNDEN İNCELEME

7 Haziran'da yapılan seçimlerde Kocaeli milletvekili seçilen Haydar Akar, Tahsin Tarhan ve Fatma Kaplan Hürriyet, önceki akşam yemin ettikten sonra Ankara'dan seçim bölgelerine gelerek sel bölgesinde inceleme yaptı. Ayaklarına giydikleri çizmelerle taşan derelerin ve köprülerin bulunduğu noktaları gezip, ev ev dolaşarak vatandaşlarla konuşan milletvekilleri notlar aldı.

Kendisi de Kartepeli olan ve bölgeyi çok iyi bilen milletvekili Haydar Akar, burada 28 Ekim 2014 tarihinde bu felekati bir kez daha yaşadıklarını hatırlatarak şunları söyledi; O zaman metrekareye düşen yağış miktarı 121 kilogramdı. Şimdi 94 kiloğram ve daha az. Ama verdiği zarar daha fazla. Kartepe bölgesinde bir kaç nokta var. Eşme'de iki dere var. Acısu bölgemiz var. Özellikle Ataşehir bölgemiz var. Bunların hepsine baktığınızda ya Karayolları geçmiş oradan, ya da yeni bir köprü inşaatı yapılmış, veya İSU çalışma yapmış. Oradaki derelerin bir yağış anında nasıl bir felakete yol açacağı kesinlikle düşünülmemiş. Sonuçta da bu işlerle karşılaşıyoruz.

TÜM KOCAELİ BU FELAKETİ YAŞIYOR

Haydar Akar açıklamasında, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun ABD'de bile bizdeki alt yapı yok diyerek övündüğünü söyleyerek şöyle devam etti; Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun sık sık demeçleri var. 'Biz alt yapıyı bitirdik, şimdi üst yapıyla ugraşıyoruz. ABD'de bile bizdeki alt yapı yok' diyor. Ama baktığınız zaman bir yağış anında Kartepe'de bu felaketle karşılaşıyoruz. Sadece Kartepe değil İzmit'te de aynı felaket ile karşılaşıyoruz. Acısu'da sanayi tesislerimiz ve konutlarımız zarar görmüş. Bununla ilgili Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşeceğiz. Vatandaşın yaralarının sarılması noktasında ama şu bir gerçekki imar planı yapılmadan gelişi güzel yapılaşma, gelişi güzel dere islahının büyük zarara yol açtığını hep beraber yaşıyoruz.

'ZARARLARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ'

Eşme'de sel felaketinin en büyük etkenlerinden olan Mader Deresi'nin yanında evi bulunan Şadi Kalaycıoğlu ise, evinin yakınında dere üzerine bir müteahhide köprü yaptırıldığını belirterek şunları söyledi; Köprünün projesi masa başında hazırlanmış. Hasnesi ufak ve gelen suyu taşımıyor. Bu köprü mağdur ediyor bizi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yine taştı, kimse birşey yapmadı. Köprünün yükseltilmesi gerekiyor. Bu derenin uzunluğu 30 kilometredir. Bütün toplanan suyu bu köprünün altından geçirmeye çalışıyor. Şiddetli yağmurda sel suları dalları sürükleyince tıkanıp bir kez daha sel oldu. Felaket sırasında yengem evin içinde kalmıştı, keptçe ile son anda kurtarabildik.

AYAĞI KIRILDI

Evinde yaklaşık 30 bin liralık zarar oluştuğunu söyleyen Salih Kasana ise geçen yıl yaşanan sel felaketinin ardından bu köprünün kaldırılmasını istediklerini belirterek; Bu köprünün altı bu suyutaşımıyor, kaldırın dedik. kimse dinlemedi. Yine taşımadı. ya tamamen kaldıracaklar, ya da yükseltecekler. Ben bu evimi 30 bin lira rahracayarak yenilemiştim. İçinde hiç bir eşya kalmadığı gibi büyük zarar gördü. Eşimi kurtarmaya çalışırken de ayağın kırıldı. Ayağımın tarak kemikleri kırık Bir sürü de borca girmiştim. ne yapacağımı bilmiyorum. bizim gibi yüzlerce kişi mağdur durumda diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli - CHP Milletvekilleri Sel Bölgesinde İnceleme Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement