KONDA, Anketlerde Yanıldığı İçin Özür Diledi - Son Dakika
Güncel

KONDA, Anketlerde Yanıldığı İçin Özür Diledi

KONDA, Anketlerde Yanıldığı İçin Özür Diledi

Köşk seçimleri öncesi yaptığı araştırmada Başbakan Erdoğan'ı yüzde 57 olarak gösterdiği için eleştirilen KONDA araştırma şirketi kamuoyundan özür diledi.

15.08.2014 14:16  Güncelleme: 14:45

KONDA, yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,6 olarak duyurduğu son araştırmasına dayandırdığı oy oranlarına ilişkin tahminlerini, Tayyip Erdoğan için yüzde 57, Ekmeleddin İhsanoğlu için yüzde 34, Selahattin Demirtaş için de yüzde 9 olarak açıkladı.

10 Ağustos Pazar günü yapılan seçimde Tayyip Erdoğan, yüzde 51,79, Ekmleddin İhsanoğlu, yüzde 38,44, Selahattin Demirtaş yüzde 9,76 oranında oy aldı.

SOSYAL MEDYADA ELEŞTİRİLDİ

KONDA'nın tahminiyle, seçim sonuçları arasındaki fark eleştirilere hedef oldu. Sosyal medyada birçok Twitter kullanıcısı, KONDA'yı 'kamuoyunu yanıltmakla' eleştirdi.

"ÖZÜR DİLERİZ"

KONDA araştırma şirketi yaptığı açıklamada "7 Ağustos tarihli Cumhurbaşkanlığı seçiminin olası sonuçlarına dair açıklamamızdaki oy dağılımı ile gerçekleşen arasında kabul edilebilir hata payı ötesindeki yanılgımız nedeniyle kamuoyundan özür dileriz." ifadelerine yer verdi.

KONDA'dan Tarhan Erdem imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1. KONDA 28 yıllık hayatı boyunca her bir seçimden 3 gün önce o seçime dair anketini açıklamaktadır. Asli işlerinden birisi seçim araştırmaları olan bir şirketin, eğer müşterilerinden gelen bir kısıtlama yoksa elindeki bulguyu kamuoyu ile paylaşmasının doğal ve hatta sorumluluğu olduğu kanaatindeyiz. Kaldı ki yasalar araştırma yapmayı değil, belirli bir sürede yayın organları üzerinden araştırma aracılığıyla propaganda yapmayı yasaklamaktadır. Bu nedenle de yasalara aykırı bir iş yaptığımızı düşünmüyoruz.

2. Geçmişimizdeki başarıların gururunu, başarısızlıkların mahcubiyetini ve sorumluluğunu taşımaktan kaçınmadığımızın bilinmesini isteriz. Kamuoyunun, bulgularımız ile siyasi yorum ve tutumlarımızı ayrı tutmaktaki hassasiyetimizi, yazıp, söylediklerimizden de izleyebildiğini düşünüyoruz. KONDA'ya güveninin derinliği ile doğru orantılı olarak tepki gösterenlerden özellikle özür diler, duygularını anladığımızı not etmek isteriz.

3. KONDA BAROMETRESİ adıyla beş yıldır, abonelik sistemine dayanan, her ayın ilk haftası bir araştırma yapılmakta ve sonuçları aboneleri dışında (abonelerin izni ile seçimden 3 gün önceki kamuoyu açıklaması haricinde) hiçbir ay, kimseye gönderilmemekte, çıkan haberler tekzip veya teyid edilmemektedir.

4. Açıkladığımız araştırma 2-3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, örneklem ve diğer tüm aşamalarına dair yöntem ve teknikleri, başarılı olduğumuz 30 Mart Yerel Seçimlerine dair yaptığımız araştırma ile birebir aynıdır.

5. İlk incelemelerimizde, oluşan yanılgının kaynağı olabilecek yöntem ve uygulama hatasına rastlanmamıştır. Yine de Yüksek Seçim Kurulumdan sandık bazlı sonuçlar alındıktan sonra teknik inceleme tekrarlanacaktır.

6. KONDA'nın yaptığı tüm araştırmaların verileri, eğer müşterinin kısıtlaması yoksa akademik çalışmalara ve akademisyenlere açıktır. Bu ilkeden hareketle kurumsal üyesi olmadığımız halde Türkiye Araştırmacılar Derneğimin oluşturacağı inceleme heyetine de tüm işlemlerimiz açık olacaktır.

7. KONDA, anketlerin seçmeni maniple edebileceğini, siyasi hayatın temel unsuru olan partilerin seçmen üzerindeki etkilerinin yerine geçecek bir güç sahibi olabileceğini düşünmemekte, seçmenin sağduyusuna, tercihlerine ve beyanlarına güvenmektedir.”

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel KONDA, Anketlerde Yanıldığı İçin Özür Diledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • ali şalk: bu şirketin akpnin parasıyla kurulmuş olma ihtimalı varmı acaba. . . ? 22 4 Yanıtla
  • OKU!!!: Peki ya gezici anketleri ekmeleddin ihsanoğlunu yüzde 45 rte yi yüzde 47 gösterdikleri için özür dileyecekler mi . . !! 7 18 Yanıtla
    OKU!!!: 9 seçimdir hesap hep ortada arkadaşım, bence daha fazla konuşupta ke-MaL in durumuna düşürme kendini. . Ayrıca Çok cahilsin keşke ölsen . . . !! 0 0
  • Kraldan çok kralcı: padişahımız çok yaşaaa, padişahımız çok yaşaaa, padişahımız çok yaşaaa 17 5 Yanıtla
  • GONYALI: Eşeği niğdeye sürün bu saatten sonra 20 1 Yanıtla
    sivaslı: gonyalı niğde size yakın sana yol göründü. . . 0 0
  • HİDOKAR: Sizin ne olduğunuzu bilmeyen mi var. Özür dilesen ne yazar? 18 2 Yanıtla
  • haydar batman: her zaman yaptığınız pislitir yalakalar özürünüz size kalsın 20 0 Yanıtla
  • MEMUR TEOMAN: PARDON. . ! KANDIRDIK SİZİ. . AMA YILLARDIR KANDIRIYORLARDI, ACABA GERÇEKTEN BU HALK BU YALANLARI YEMEYE MÜSAİT Mİ DİYE DENEDİK, EVET GERÇEKTEN HAKLILARMIŞ, NE VERSEN ÖNÜNE YİYİYOR KÜTÜR KÜTÜR, HİÇ HAYIR DEMİYOR! DENEDİK VE GÖRDÜK! ÖZÜR DİLERİZ KEKLEDİĞİMİZ İÇİN! 13 2 Yanıtla
  • mustafa: gec o ayaklari kimi kandiriyon özürünü kendine sakla aldiginiz emirler öyleydi iktidarin yalakalari 7 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement