Kondüktör Mekteb-İ Âlisi'den Yıldız Teknik Üniversitesi'ne - Son Dakika
Güncel

Kondüktör Mekteb-İ Âlisi'den Yıldız Teknik Üniversitesi'ne

Kondüktör Mekteb-İ Âlisi\'den Yıldız Teknik Üniversitesi\'ne

1911 yılında ‘Kondüktör Mekteb-i Alisi’ adıyla, Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak, kurulan ve Türkiye'nin ilk iki teknik üniversitesinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi; Türkiye'nin ilk tam kapsamlı ISO 9001 belgeli üniversitesi olarak eğitim hayatına devam ediyor.

14.07.2014 11:26

1911 yılında 'Kondüktör Mekteb-i Alisi' adıyla, Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak, kurulan ve Türkiye'nin ilk iki teknik üniversitesinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi; Türkiye'nin ilk tam kapsamlı ISO 9001 belgeli üniversitesi olarak eğitim hayatına devam ediyor.

Türkiye'nin en eski ikinci teknik üniversitesi olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ); 1911 yılında 'Kondüktör Mekteb-i Alisi' adıyla, Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak, Nafıa Nazırlığı'na bağlı olarak kuruldu. Mayıs 2012 itibariyle de Türkiye'nin ilk tam kapsamlı ISO 9001 belgeli üniversitesi oldu.

Yıldız Kampüsü ve Davutpaşa Kampüsü'nde çeşitli fakülte ve enstitüler, Ayazağa'da bulunan yerleşkesinde ise Meslek Yüksekokulu ve yurtları bünyesinde barındırmaya devam eden Yıldız Teknik Üniversitesi; günümüzdeki durumuna gelinceye kadar çeşitli aşamalardan geçti.

KONDÜKTÖR MEKTEB-İ ALİSİ DÖNEMİ (1911-1922)

Kondüktör Mekteb-i Alisi; Vilayet Nafıa İdareleri'nin "Fen Memuru" yeni adıyla teknikerlerinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1911'de, Paris'teki "Ecol de Conducteur"ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı olarak kuruldu ve öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911'de başladı.

NAFIA FEN MEKTEBİ DÖNEMİ (1922-1937)

1922'de okulun adı Nafıa Fen Mektebi'ne dönüştürüldü, öğrenim süresi 1926'da 2,5 yıla ve 1931'de 3 yıla çıkarıldı.

İSTANBUL TEKNİK OKULU DÖNEMİ (1937-1969)

Türkiye'de imar işlerinin ve teknik hizmet gereksiniminin artması nedeniyle fen memurları ile yüksek mühendisler arasında oluşan boşluğu doldurmak amacıyla 19 Aralık 1936 tarihinde yayımlanan ve 1 Haziran 1937 tarihinde yürürlüğe giren 3074 sayılı yasayla Nafıa Fen Mektebi kapatılarak yerine teknik okul kuruldu. 2 yıllık fen memuru ve 4 yıllık mühendislik bölümleri olan okula Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edildi ve buraya taşındı.

İlk kuruluşta fen memuru ve mühendislik dalında öğrenci yetiştiren inşaat ve makine bölümleri varken, 1942 ve 1943 ders yılından itibaren mühendislik kısmında elektrik ve mimarlık bölümleri açıldı. Okul, 26 Eylül 1941 tarihinde yayımlanan İstanbul Yüksek Mühendis Okulu ve Teknik Okulu'nun Maarif Vekaleti'ne devri hakkında kanun uyarınca Nafıa Vekaleti'nden alınarak Maarif Vekaleti'ne bağlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 07 Haziran 1949 tarihli kararıyla, kurumda Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümü kuruldu ve Türkiye'de bu dalda mühendis yetiştiren ilk kuruluş olarak 1949-1950 ders yılında öğretime başladı. 1951-1952 ders yılından itibaren teknikerlik kısmı kapatıldı.

1959-1960 ders yılında İstanbul Teknik Okulu içinde bir ihtisas bölümü açılarak, bir yıllık öğrenim sonunda 'Yüksek Mühendis' ve 'Yüksek Mimar' ünvanları verilmeye başlandı.

İSTANBUL DEVLET MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK AKADEMİSİ DÖNEMİ (1969-1982)

Akademi, 03 Haziran 1969 tarihinde yayımlanan 1184 sayılı Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri yasasıyla, özerkliği olan yüksek dereceli bir öğretim ve araştırma kurumu olarak kurulmuştur. 1971'de özel yüksekokullar 1472 sayılı yasa ile kapatılmış, bunlardan mühendislikle ilgili olanları İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ne bağlanmıştır.

YILDIZ ÜNİVERSİTESİ DÖNEMİ (1982-1992)

İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ile bu kuruma bağlanan mühendislik yüksekokulları, Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Kocaeli Meslek Yüksekokulu'nun ilgili fakülte ve bölümleri, 20 Temmuz 1982 tarihli 41 sayılı kanun hükmünde kararname ve bu kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 30 Mart 1983 tarihli 2809 sayılı yasa ile Yıldız Üniversitesi adı ile kuruldu.

Yeni kurulan üniversite; Fen- Edebiyat, Mühendislik, Kocaeli'nde bulunan Meslek Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Rektörlüğe bağlı Yabancı Diller, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar bölümlerinden oluşuyor.

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNEMİ (1992-)

03 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı yasayla, üniversitemiz Yıldız Teknik Üniversitesi adını alarak; Mühendislik Fakültesi; Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makine ve Kimya-Metalürji fakülteleri olarak 4 fakülteye ayrılmış ve yeniden yapılandırılmıştır. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, bünyesine eklendi. Kocaeli Mühendislik Fakültesi ile Kocaeli Meslek Yüksekokulu Üniversiteden ayrılarak Kocaeli Üniversitesi adı altında yeniden yapılandırılmıştır.

Günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi; 10 fakülte, 2 enstitü, 2 meslek yüksekokulu, yabancı diller yüksekokulu ve 33. 000'i aşan öğrencisi ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ

2011 yılı itibariyle üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde yer alan Fakülteye bağlı olan bölümler şunlardır: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Fakülte Davutpaşa Kampüsü'ndeki tarihi taş binada faaliyetlerini sürdüren Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Fizik, İstatistik, Kimya, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, İnsan ve Toplum Bilimleri, Felsefe Bölümü, Sosyoloji, Tarih.

MAKİNA FAKÜLTESİ

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü 2009 yılı itibariyle Makine Fakültesi bünyesinden ayrıldı. Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: Makine Mühendisliği Bölümü, Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Endüstri Mühendisliği Bölümü.

GEMİ İNŞAATI VE DENİZCİLİK FAKÜLTESİ

Makina Fakültesi bünyesinde 2008 yılında kurulan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ile birlikte 2009 yılında Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi olarak Makina Fakültesi'nden ayrılan Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü.

MİMARLIK FAKÜLTESİ

Yıldız Kampüsü'nde 1880'lerde yapılmış tarihi binasında faaliyetlerini sürdüren Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: Mimarlık Bölümü, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü.

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Fakülte binası aynı zamanda 1925 senesinden 1936 senesine kadar hizmet veren ve 1936 yılında Atatürk'ün isteği ile Ankara'ya taşınan bugünkü adı ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne (Mekteb-i Mülkiye) ev sahipliği yapmıştır. Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: İktisat Bölümü, İşletme Bölümü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü.

İNŞAAT FAKÜLTESİ

1911 yılında kurulmuş olan Üniversite'nin en köklü bölümü 'İnşaat Mühendisliği'nin de bağlı bulunduğu Fakülte Davutpaşa Kampüsü'nde eğitimine devam etmektedir. Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: İnşaat Mühendisliği Bölümü, Harita Mühendisliği Bölümü, Çevre Mühendisliği Bölümü.

KİMYA-METALÜRJİ FAKÜLTESİ

Davutpaşa Kampüsü'nde bulunan Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: Biyomühendislik Bölümü, Kimya Mühendisliği Bölümü, Matematik Mühendisliği Bölümü, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Gıda Mühendisliği Bölümü.

EĞİTİM FAKÜLTESİ

Davutpaşa Kampüsü'nde yer alan Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, İlköğretim Bölümü, Türkçe Eğitimi, Yabancı Diller Eğitimi.

SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ

1997 yılında kurulan Sanat ve Tasarım Fakültesinde 7 lisans, 5 lisansüstü programı mevcuttur. Geçmişi 1989 yılında kurulan Müzecilik Yüksek Lisans Programı'na kadar gitmektedir. Davutpaşa Kampüsü'ndeki Fakülte'ye bağlı olan bölümler şunlardır: İletişim Tasarımı Bölümü, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü, Sanat Bölümü.

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Fen Bilimleri Enstitüsü'nün 21 anabilim dalı; tezli ve tezsiz olmak üzere 68 yüksek lisans ve 52 doktora olmak üzere toplam 120 programı bulunmaktadır.

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

1983 tarihinde kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 9 anabilim dalına bağlı 35 programda çalışmalar yapılmaktadır.

YÜKSEKOKULLAR

Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu; Teknik Programlar Bölümü

Yabancı Diller Yüksekokulu; Temel İngilizce, Modern Diller Bölümü

Rektörlüğe Bağlı Birimler; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü, Beden Eğitimi Bölümü

Enformatik Bölümü, Türk Dili Bölümü - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kondüktör Mekteb-İ Âlisi'den Yıldız Teknik Üniversitesi'ne - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement