Konya Soma B Termik Santrali Yeni Sahibine 1 Milyar Dolara Mal Olacak - Son Dakika
Güncel

Konya Soma B Termik Santrali Yeni Sahibine 1 Milyar Dolara Mal Olacak

Konya Soma B Termik Santrali Yeni Sahibine 1 Milyar Dolara Mal Olacak

Soma B Termik Santrali yeni sahibine 1 milyar dolara mal olacak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan Soma B Termik Santralini ihalesini 685.5 milyon dolarlık teklifiyle kazanan Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik) iştiraki olan Konya Şeker'in Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Soma'yı 685.5 milyon dolara aldık.

21.01.2015 19:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma B Termik Santrali yeni sahibine 1 milyar dolara mal olacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan Soma B Termik Santralini ihalesini 685.5 milyon dolarlık teklifiyle kazanan Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik) iştiraki olan Konya Şeker'in Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Soma'yı 685.5 milyon dolara aldık. Yaklaşık 288 milyon dolar da ilave yatırım ihtiyacı var. Yaklaşık bize 1 milyar dolara mal olacak. Soma'yı bünyemize kattığımız zaman Türkiye'deki bütün elektrik üretiminin yaklaşık 3.4'ünü Konya Şeker tek başına üretmiş olacak" dedi.

Yaklaşık 1.5 milyon pancar çiftçisinin ortağı olduğu Pankobirlik'in iştiraklerinden bir tanesi olan Konya Şeker Fabrikası, 2013 yılının Şubat ayında gerçekleştirilen Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesini, 985 milyon dolar teklifle Konya Şeker -Siyah Kalem Ortak Girişim Grubu olarak kazandı. Konya Şeker, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından geçen 13 Ocak'ta yapılan Soma B Termik Santralini ihalesini de 685.5 milyon dolarlık teklifle kazandı.

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bugün basın toplantısı düzenledi. Konuk, Kangal Termik Santrali'ni aldıktan sonra geçen 17 aylık süreçte elektrik üretiminde son 10 yıla göre yüzde 47 artış olduğunu, işçi sayısını arttırdıklarını da belirtti. Konuk, edindikleri tecrübeler doğrultusunda enerji ihalelerini takip ettiklerini anlattı.

Son olarak Soma B Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesine katılarak kazandıklarını vurgulayan Konuk, "Soma'yı 685.5 milyon dolara aldık. Yaklaşık 288 milyon dolar da ilave yatırım ihtiyacı var. Yaklaşık bize 1 milyar dolara mal olacak. Soma'yı bünyemize kattığımız zaman Türkiye'deki tüm elektrik üretiminin yaklaşık 3.4'ünü Konya şeker tek başına üretmiş olacak. Termik elektrik üretiminde ise biz yaklaşık üretimin yüzde 11'ine sahip olmuş olacağız. Enerji bizim hemen gıdanın, yanı başında düşündüğümüz stratejik değeri artan kıymetli bir sektör olarak gözüküyor. Bizi enerjide var olurken, gıdadan vaz geçmeyeceğiz. Gıda bizim için önde olan bir sektör. Enerjide de genişlememiz yatırımlarımız devam edecektir."

HEDEFİMİZDE KARAPINAR VAR

Kaynak problemleri olmadığını da ifade eden Konuk, hedeflerinde Karapınar İlçesi'ndeki termik santralinde olduğunu açıkladı. Konuk, şunları söyledi:

"Karapınar, 5 bin megavat gücünde bir santrali kompanze edecek bir ham maddeye sahip. 1.8 milyar ton kömür var orada. 10 milyar dolarlık yatırımı kaldırabilir. Ama bir şartla Karapınar'da olmak istiyoruz. Karapınar Konya Şeker'in olsun istemiyorum. Karapınar kesinlikle bu bölgede yaşayanların olmalı. Herkesin olacağı bir formül Karapınar'da var. Konya Şeker'e ayrılan pay halk ne kadar katılıyorsa Konya Şeker çekilir kalanı halkın olur. Yani 10 milyar dolarlık yatırımın 6 milyar doları Konya Şeker'e verilmişse, biz bu 6 milyar doları alalım ve halk ne kadar katılmışsa halkın katılımı kadar biz geriye çekilelim istiyoruz. Burada önemli olan halkı bunun içerisine katmaktır. Dolayısıyla Konya bu projeyi başkalarına kaptırmamalı. Anadolu insansı külü tozuyla muhatap olup gelirini başkalarına vermemeli."

Mehmet Kayhan YILDIZ/ KONYA, (DHA) -

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya Soma B Termik Santrali Yeni Sahibine 1 Milyar Dolara Mal Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement