Küçük Odalara Sığan Büyük Hayatlar - Son Dakika
Güncel

Küçük Odalara Sığan Büyük Hayatlar

Suriye'deki savaştan kaçarak Hatay'a gelen Suriyelilerin bir bölümü akrabalarıyla ortak ev kiralayıp, her aile tek odada yaşamını sürdürmeye çalışıyor Suriyeli Hannudi, "Tek başına ev kiralayacak durumumuz yok. 5 odalı evde 5 aile toplam 17 kişi kalıyoruz"

07.01.2015 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ERDAL TÜRKOĞLU - Hayatta kalmak için Türkiye'ye sığınarak Hatay'a gelen Suriyeli ailelerin birçoğu, akrabalarıyla ortak ev kiralayıp, her aile tek bir odada hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Ülkelerinde 4 yıldır yaşanan iç savaştan kaçarak Hatay'a gelen Suriyeli aileler, maddi durumları iyi olmadığı için tek başlarına ev tutmakta zorluk çekiyor. Birçok aile, diğer akrabalarıyla birleşerek ortak bir ev kiralayıp, birkaç odalı evde 15-20 kişi yaşamak zorunda kalıyor. Her odasına bir ailenin yerleştiği evlerin çoğunluğu da kullanılamaz hale gelen eski binalar.

Yayladağı ilçesinde yaşayan Hannudi ve Kemrek aileleri, her odasına bir hayat sığdırmış Suriyeli ailelerden.

Odunluk, mutfak ve balkonu da oda yaptılar

Yaklaşık 3 yıl önce Türkiye'ye sığınan Mustafa Hannudi (63), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 akrabasının Suriye'de ölmesi üzerine, evli olan 4 çocuğuyla Hatay'a kaçtıklarını söyledi.

İlk olarak her ailenin ayrı bir ev kiraladığını belirten Hannudi, yanlarında getirdikleri paranın kısa sürede tükenmesi üzerine, 3 odalı eski bir ev bulup hep beraber aynı evde kalmaya başladıklarını kaydetti.

Evin dar olması üzerine bazı çözümler ürettiklerini ifade eden Hannudi, şunları söyledi:

"Ülkemize dönemiyoruz. Çünkü orada ölüm var, açlık var. Burada mecburen yaşamak zorundayız. Şimdi evli olan 4 çocuğumla aynı evi tuttuk. Tek başına ev kiralayacak durumumuz yok. 5 odalı evde 5 aile toplam 17 kişi kalıyoruz. Bunların 7'si çocuk. Eve sığmayınca, odunluk ve mutfağı da odaya dönüştürdük. Evin kirası 275 lira. Şimdi çok şükür barınacak bir evimiz var ve güvendeyiz."

Türkiye'nin kendileri için yaptığı iyiliği asla unutmayacaklarını dile getiren Hannudi, buradaki özgürlüğe, yaşantıya hayran kaldıklarını, hem devletin hem de halkın kendilerine çok yardımcı olduğunu kaydetti.

3 odada 3 aile -

Lazkiye kentinden Türkiye'ye kaçan Kemrek ailesi ise aynı evde 3 aile yaşamak zorunda kalanlardan sadece biri.

Yakınları Suriye'de olduğu için ismini açıklamak istemeyen Türkmen aile, Türk bir ailenin kira almadığı 3 odalı evde yaşamaya çalışıyor.

Soğuk geçen kış ayları nedeniyle, evlerinin çatısını ve pencerelerini naylonla kapatan Kemrek ailesi, balkonu da bir oda yaparak, 8'i çocuk toplam 12 kişi aynı çatı altında yaşam mücadelesi veriyor. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Küçük Odalara Sığan Büyük Hayatlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement