Küresel Piyasalar Yoğun Veri ve Haber Akışını Takip Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalar Yoğun Veri ve Haber Akışını Takip Ediyor

Küresel piyasalar döviz kurlarında artan volatilite ile negatif bir seyir izlerken, dün gece Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 650 baz puan artırmasının ardından piyasaların tepkisinin ve bugün açıklanacak imalat verilerinin takip edileceği belirtiliyor.

16.12.2014 09:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar döviz kurlarında artan volatilite ile negatif bir seyir izlerken, dün gece Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 650 baz puan artırmasının ardından piyasaların tepkisinin ve bugün açıklanacak imalat verilerinin takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında yatay ve düşüş eğilimine karşın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında hızlı bir şekilde yükselmesi dikkati çekerken, tahvil-bono piyasasında faizler yüzde 2,10 seviyelerinde dengelendi. Dün beklentilerden iyi gelen sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranına karşın New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında düşüş eğiliminin devam ettiği görüldü. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,58 değer kaybederek günü 17.181 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,63, Nasdaq endeksi yüzde 1,04 düşüş kaydetti. Analistler, bugün konut başlangıçları verisinin takip edileceğini belirterek, yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararları öncesinde dalgalı bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi 1,24 - 1,25 aralığında yatay bir seyir izlerken, hisse senedi piyasalarında sert düşüşler görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,87, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,52 değer kaybetti. Rusya, tarihinin en düşük seviyesine gerileyen ruble ve yüzde 10'u aşan düşüş kaydeden borsanın ardından gece yarısı politika faizini 650 baz puan artırarak artan volatiliteye müdahale etti. Kararın ardından dolar/ruble paritesi yüzde 7'nin üzerinde gerileyerek şu dakikalarda 61 seviyesinden işlem görüyor. Bugün Avro Bölgesi'nde açıklanacak imalat verileri ve Almanya ZEW endekslerinin yön üzerinde belirleyici olabileceğini ifade eden analistler, teknik göstergelerin, kısa vadede satış baskısının devam edebileceğine işaret ettiğini kaydediyor.

Asya'da Çin ve Japonya'da açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) beklentilerin hafif altında kalırken, dolar/yen paritesindeki gerilemenin de etkisiyle Nikkei 225 endeksi yüzde 2,01 değer kaybetti, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 1,72 yükseldi.

Yurt içinde küresel piyasalarda artan volatilitenin etkisi ile dolar/TL yurt içi piyasalar kapandıktan sonra 2,3941 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, BIST 100 endeksi negatif seyre karşın analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 82.500 puanın üzerinde tutundu. Yarın açıklanacak Fed kararlarının ana yön üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, gelişen ülke para birimlerindeki değer kayıplarının ve buna karşın merkez bankalarının atacağı adımların da takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Fransa, aralık ayı imalat sanayi PMI

10.28 Almanya, aralık ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi aralık ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi aralık ayı hizmet sektörü PMI

11.30 İngiltere, kasım ayı TÜFE

12.00 Almanya, ZEW endeksleri ve beklenti anketi

15.30 ABD, kasım ayı konut başlangıçları - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalar Yoğun Veri ve Haber Akışını Takip Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement