Kurşunlu'ya Yakıştı - Son Dakika
Güncel

Kurşunlu'ya Yakıştı

Kurşunlu\'ya Yakıştı

Vali Karaloğlu: " Kurşunlu, Orman Teşkilatı ile Köylünün uyum içerisinde olduğu ve birlikte hareket ederek Orman'dan ciddi bir gelir elde edilen Ülkemizde örnek köylerden birisidir" dedi.

29.01.2015 17:03  Güncelleme: 17:04

Karacabey Kurşunlu Mahallesi Defne Kurutma Tesisi'ne kavuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun girişimleri ile Karacabey Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından "Defne Kurutma Tesisi" IPARD Programı kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yaptırılan tesis hizmete açıldı.

Bursa'da göreve başladığı günlerde Kurşunlu Mahallesi ziyaretinde Muhtar'ın Defne işleme tesisi istemesi üzerine projeyi hazırlatarak 4 aylık sürede tamamlatarak açılışını yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, tesisin paketleme bölümünün de açılacağını belirtti.

8 Bin Hektarlık Defne sahasına sahip olan Kurşunlu mahallesinin, 40 Bin ton Defne üretim kapasitesi olduğunu belirten Vali Karaloğlu:"Göreve başladığım zamanlarda Muhtar ve Kooperatif başkanı ziyaretime geldiler. Defne Yaprağı toplayarak tesis olmadığı için İzmir'e gönderdiklerini belirtmişlerdi. Tesis için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörüne yönlendirerek bizzat arayıp proje işini halletmesini söylemiştim. Ama görüyorum ki projeye destek olmak isteyen kurumlar var. Ayıklama ve Paketleme makinelerinin alımı için destek olabilirsiniz.

Burası Orman Teşkilatı ile Köylünün uyum içerisinde olduğu ve birlikte hareket ederek Orman'dan ciddi bir gelir elde edilen Ülkemizde örnek köylerden birisidir. Bu zamana kadar defne yaprağı farkında olmadığımız bir nimet idi. Antimikrobiyal özelliği ile yüzyıllardır çeşitli hastalıklara karşı kullanılmış. Defne yaprağı başlı başına bir şifa deposu olarak tasarlanmış.

Bu şifa deposu artık ilimizde bu tesiste kurutulacak ve nasipse ileriye dönük ekipman desteği ile de sadece bir kurutma tesisi olmaktan ziyade defne yaprakları bu tesiste işlenecektir. Bu sayede bu topraklardan aldığımızı yine bu toprakların sahiplerine geri vermiş oluyoruz. Bundan sonra kendi insanımız kazanacak hatta daha fazla kazanacaktır. Tesisimizde şimdilik 8 kardeşimizi istihdam ediyoruz.

Bu tesis Kurşunlu Köyümüze yakıştı. İnşaallah Kurşunlu sakinleri de bu tesisin köylerinde kurulmasından memnun olmuşlardır. Tabi burada asıl teşekkür edilmesi gereken 280 üyeli Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifidir. Bu projenin asıl mimarı kooperatifimizdir. Biz, sizlerin bize sunduğu bu projeye destek verdik ve hayata geçirdik.

Toplanan defne yaprakları buradan ta İzmir'e gitmeyecek. Artık pazara kendimiz girdik. Dolayısıyla bu işin kazancı da daha fazla olacaktır. Kooperatifimiz kazanınca üyelerine desteği de daha fazla olacaktır. Tesisimizdeki fırınlarda 4 ton yaprak doğal kurutmayla kurutularak nakliye masrafı 4'te 1'e inecektir. Tesisimize valilik olarak bizim de küçük bir desteğimiz olsun istedik ve elenen atıkların geri dönüştürülüp fırınlarımız için yakıt olması amacıyla talaş makinesini de biz hediye etmiş olduk. İnşaallah bundan sonra da her türlü desteğimiz devam edecektir. Tesisimizin tekrar Kurşunlu sakinlerimize, kooperatifimize, kooperatif üyelerimize bol kazançlar getirmesini diliyorum" dedi.

280 üyesi olan kooperatif tarafından, üyelerinin yararına hizmet vermek adına tamamlanan tesis, 2014 Ağustos ayı sonu itibariyle başlamış ve Aralık Ayı sonu itibariyle tamamlanmıştır. Defne yaprağı kurutma tesisi inşaat ve makine ekipman alımı projesinin toplam bütçesi 345.684,05 TL ve sağlanan hibe tutarı 164.670,65 TL'dir.

Hoş kokulu aromatik bir bitki olan ve yapraklarını dökmeyen defne, ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'de yetişir, yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Yapraklar; kuru meyvelerin ambalajlanmasında, balık ve konservede, kuru halde et yemeklerinde ve toz halde baharat olarak kullanılmaktadır. Defnenin parfümeri, sabun, gıda, ilaç ve cila ile kimya sanayinde geniş kullanım alanları vardır. Doğadan toplama yöntemiyle üretilen defnenin kurutulan yaprakları, dallarından ve yabancı maddelerden arındırıldıktan sonra birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Daha önce tamamen yaş olarak İzmir'de bir firmaya satılan defne yaprakları, kurutma tesisi sayesinde kurutularak satılmakta ve bu sayede, hem birim kilogram başına elde edilen gelirin artırılması hem de önemli bir miktar tutan nakliye masraflarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Kurutma sonucu yıllık yaklaşık 100 bin TL olan nakliye masrafının 25 bin TL civarına düşmesi beklenmektedir. Mevcut proje sadece kurutma işlemine göre planlanmış olup işletmenin, ilerleyen dönemlerde yapılacak makine ekipman yatırımları ile çeşitli defne ürünlerini üretebilmesi de mümkün olacaktır.

Kullanılan Kurutma Fırını ile 30 saat çalışma sonucunda 4 ton defne yaprağı doğal kurutma kalitesinde kurutulmaktadır. Yapraklar köylüler tarafından ayıklanarak çuvallanmakta ve nakliye ile pazara ulaştırılmaktadır. Kooperatif tarafından ilerleyen dönemlerde kurutulmuş yaprakların ayıklanması için eleme makinesi alımı da planlanmaktadır. Ayıklama işlemi sonucu ortaya çıkan artıklar Bursa Valiliği tarafından işletmeye hibe edilen talaş makinesinde parçalanmakta ve kurutma fırınının yakıtı elde edilmektedir. Proje ile yapımı gerçekleştirilen depo alanı defne kurutma dışında kalan zamanda kestane depolama gibi çeşitli amaçlarla kullanım alanı olarak da kullanılacaktır. Gerçekleştirilen bu proje ile Kurşunlu Köyünde 8 kişilik istihdam oluşumu sağlanmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kurşunlu'ya Yakıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement