Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi" - Son Dakika
Kültür Sanat

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi"

Lozan\'dan Cumhuriyet\'e İsmet İnönü Sergisi"

İnönü Vakfı tarafından Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 90. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan sergi, 1 Eylül'de İstanbul'da açılıyor.

26.08.2014 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Vakfı tarafından Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 90. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi", 1 Eylül'de FMV Galeri Işık'ta ziyarete açılıyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İnönü Vakfı tarafından FMV Işık Okulları ev sahipliği ve Şişli Belediyesi işbirliğinde açılacak sergi, Lozan'ın imzalanmasından Cumhuriyet'in ilanına, erken cumhuriyet yıllarından, iç ve dış politikaya kadar çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümleri İsmet İnönü ekseninde gözler önüne seriyor.

İnönü Vakfı'nın arşivlerindeki belge ve fotoğraflardan oluşan serginin küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak, genel tasarımını ve kurgusunu Çağdaş Arpaç ve Dr. Fatma Türe, grafik tasarımını Ferah Perker üstleniyor. Yeni medya teknolojileriyle hazırlanan sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar ve video enstalasyonlar aracılığıyla interaktif olarak belge ve fotoğraflara ulaşarak eserleri detaylı olarak inceleyebilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker (İnönü), serginin erken cumhuriyet yıllarını İnönü ekseninde büyük bir açıklıkla ziyaretçilerle buluşturduğunu aktardı. Toker, şunları kaydetti:

"Sergide Kurtuluş Savaşı'ndan başlayarak, Lozan Antlaşması, Cumhuriyet'in ilanı ve ilk yıllarına ait birçok belge, ileri teknolojiyle taranarak dijital ortama aktarıldı. Sergide Atatürk ve İsmet İnönü'nün hayatlarının kronolojisi, yazışmalar, telgraflar, fotoğraflar, hatta kamera görüntüleri yer alıyor. Gazete ve dergi kapakları, mühürler, madalyalar, nişanlar, imzalanan antlaşmalar, resmi yazışmalar, müzakerelere ait birçok belge sergileniyor."

Ankara, Antalya ve Eskişehir'den sonra İstanbullu sanatseverlerle buluşacak sergi, 11 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Dört ana bölümlü interaktif sergi

"İsmet İnönü'nün Yaşamı", "Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü", "Lozan Konferansı ve Antlaşması", "İsmet İnönü ve İç-Dış Politika" konulu 4 bölümden oluşan sergide, her konuyla ilgili görseller ve belgeler, dokunmatik ekranlarda ziyaretçilere açılıyor.

Lozan Konferansı'nın uzun ve tartışmalı toplantılarla geçtiği göz önünde bulundurularak, sergi tasarımı birbirine eklenmiş 18 masanın oluşturduğu dev bir masa olarak kurgulandı. Dokunmatik ekranlarla birlikte özel aydınlatmalı masalardan oluşan enstalasyon, sergi mekanının önemli bir bölümünü kapsıyor. Masaya, yine özel aydınlatmalı Lozan Konferansı'yla ilgili belge, fotoğraf ve gazete örnekleriyle hazırlanmış duvar panoları eşlik ediyor. Sergideki her bölümde birer sergi klibi de yer alıyor.

Sergide ayrıca çocukları müze ve sergilere çekmeyi amaçlayan çocuk bölümü de yer alıyor. Çocuk bölümünde de sergi tasarımıyla uyumlu, dokunmatik ekran masaları, duvar panoları dikkat çekiyor. Lozan Barış Antlaşması konulu 10 dakikalık çizgi film animasyonun yer aldığı bu bölümde, "Zamanda Yolculuk" isimli özel hazırlanmış üç bilgisayar oyunu dokunmatik ekranlarda çocuk ziyaretçileri bekliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement