Makedonya'da Selzedeler Türkiye'nin Yardımlarından Mutlu - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da Selzedeler Türkiye'nin Yardımlarından Mutlu

Makedonya'nın başkenti Üsküp ve çevresinde etkili olan, 22 kişinin hayatını kaybettiği ve büyük maddi hasarın meydana geldiği sel felaketinin ardından bölgeye ulaşan Türk kurum ve kuruluşlarının yardımları selzedeleri mutlu etti.

15.08.2016 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CİHAD ALİU - Makedonya'nın başkenti Üsküp ve çevresinde etkili olan, 22 kişinin hayatını kaybettiği ve büyük maddi hasarın meydana geldiği sel felaketinin ardından bölgeye ulaşan Türk kurum ve kuruluşlarının yardımları selzedeleri mutlu etti.

Türk kurumlarının yardımlarından ve bölgedeki temizleme çalışmalarından duyduğu memnuniyeti her fırsatta dile getiren vatandaşlar, kendi hükümetlerinin yardım politikasını ise eleştirmeye devam ediyor.

Selin ardından dağılan hayatlarını yeniden düzene koymaya çalışan selzedeler, "kardeş" olarak nitelendirdikleri Türk halkına, hükümetine ve tüm diğer yetkililere teşekkür ederek, yapılan yardımlar dolayısıyla mutlu olduklarını ifade etti.

Selden etkilenen Üsküp yakınlarındaki Hasanbeg mahallesi sakinlerinden Murat Mahmuti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sel felaketinin yol açtığı hasardan çok, Makedon hükümetinin selzedelere yönelik ayrımcı politikasından üzüldüklerini aktardı.

Müslüman oldukları için kendilerine devlet tarafından yardım ulaştırılmadığını kaydeden Mahmuti, "Gayrimüslimlerin köyleri temizlenmiş durumda. Bizim yaşadığımız yerler ise günler geçmesine rağmen temizlenmemiş. İş makinesi talep ediyoruz, getirmiyorlar. Biz de kendi imkanlarımızla kendi kamyon ve araçlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahmuti, Türkiye'den gelen yardımların kendileri için maddi değerden çok manevi anlama sahip olduğunu vurgulayarak, bu yardımları yapan herkese teşekkür etti.

"Bizi yönetenler de Türkiye'yi yönetenler gibi olsa"

Makedonyalı devlet yetkililerini eleştiren Mahmuti, "Ülkemiz de Türk devleti gibi bizlere yardım etseydi her şey çok daha iyi olacaktı. Bizi yönetenler de Türkiye'yi yönetenler gibi olsaydı biz hiçbir zaman sıkıntı çekmezdik." diye konuştu.

Bir liderlerinin olmadığını dile getiren Mahmuti, şunları kaydetti:

"Hala hiçbir Arnavut parti lideri gelip durumumuzun nasıl olduğunu sormadı. Zararımız nedir? Can kaybı var mı? Türkiye'den gelen yardımların arkasına takılıp puan toplamaya çalışıyorlar. Puan bu şekilde toplanmaz. Puanı halkın için çalıştığında alırsın. Üsküp'ün merkezine 5 kilometre uzaklıktayız ancak asfaltımız yok. 21. yüzyılda yaşıyoruz. Oy istemeye geldiklerinde ev ev dolaşıyorlar."

Ülkedeki Ortodoks Makedonların Avrupalı gibi yaşadığını söyleyen Mahmuti, Makedonya hükümetinin ülkedeki Müslümanlara yaklaşımını İsrail'in Filistin halkına yönelik politikalarına benzetti.

"Türkiye'den gelen yardımlar için minnettarız"

Selzede Halil Shaqiri de Türkiye dışında hiç kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini belirterek, Türkiye'den gelen yardımların acılarını ve ihtiyaçlarını bir nebze olsun hafiflettiğini ifade etti.

Evindeki eşyaların büyük çoğunluğunun artık kullanılamaz hale geldiğini anlatan Shaqiri, "Göründüğü gibi durum tam bir felaket. Kimin elinden ne geliyorsa yardıma ihtiyacımız var. Türkiye'den gelen yardımlar için minnettarız. Bu yardımlar bizi çok mutlu etti." diye konuştu.

Türkiye bölge halkının yanında

Selin ardından vakit kaybetmeden bölgede ihtiyaç ve hasar tespit çalışmaları yapan Türk kurumları, mağdur halkın acısını dindirmek ve hayatını kolaylaştırmak için kolları sıvadı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı (TİKA), Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul ve Bursa büyükşehir belediyeleri, selzedelere gıda, giysi ve temizlik malzemesi yardımlarının yanı sıra sokakların selin getirdiği çamurdan temizlenmesi konusunda da destek veriyor.

Makedonya\'da Selzedeler Türkiye\'nin Yardımlarından Mutlu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Makedonya'da Selzedeler Türkiye'nin Yardımlarından Mutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement