Maliye Bakanı Şimşek Sinop'ta - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Şimşek Sinop'ta

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "12 yıl önce bu ülkede reel faizler yüzde 25-30 civarındaydı.

14.02.2015 15:16

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "12 yıl önce bu ülkede reel faizler yüzde 25-30 civarındaydı. Bugün reel faiz yüzde 1 civarında, hatta sıfıra yakın. Dolayısıyla Türkiye aslında bu alanda da son derece başarılı olmuştur" dedi.

Şimşek, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger'i ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, " Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerle ilgili" sorusu üzerine Şimşek, bu tür tartışmaların her ülkede yapıldığını söyledi.

"Bunlar çok tartışıldı. Bu tartışmalar tabi ki birçok ülkede yapılıyor ama sürekli bir şekilde gündemde tutulmasını ben Türkiye'nin yararına bulmuyorum" diyen Şimşek, " Fransa'da da belki Avrupa Merkez Bankası zaman zaman tartışılıyor, Türkiye'de de. Herkes kendi görüşünü tabi ki ifade eder. Önemli olan Türkiye'nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi. Bizim Merkez Bankası'na olan güvenimiz tamdır. O konuda en ufak bir tereddüt yoktur" ifadesini kullandı.

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'de faizlerin oldukça yüksek seviyelerden, oldukça makul seviyelere indiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Çok değil bir ülkenin tarihinde 10 yıl, 12 yıl belki uzun gibi görülebilir ama hiç uzun değil. 12 yıl önce bu ülkede reel faizler yüzde 25-30 civarındaydı. Bugün reel faiz yüzde 1 civarında, hatta sıfıra yakın. Dolayısıyla Türkiye aslında bu alanda da son derece başarılı olmuştur. Bu başarıda siyasi istikrarla, yapısal reformlarla özellikle bütçe disiplininin, enflasyonun tek hanelere inmiş olmasının katkısı son derece büyüktür. Bu başarıda hepimizin kurucu genel başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısı, daha doğrusu katkısı en büyüktür. Çünkü siyasi irade olmasaydı bu kadar reform yapılmazdı. Reformlar sayesinde Türkiye, küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur. Reformlar sayesinde bugün Türkiye'nin bütçe açığı OECD ülkelerinin bütçe açığının altıda biri düzeyindedir. Son derece düşük düzeydedir."

Bakan Şimşek, Türkiye'nin artık bütçede neredeyse fazla verme noktasında reel dengeye gelme noktasına geldiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın katkıları büyüktür. Zaman zaman kura ilişkin Merkez Bankası faiz politikalarına ilişkin tüm ülkelerde tartışmalar yaşanabiliyor. Bunu bu çerçevede görmek lazım ama Merkez Bankası bu zor dönemde bence iyi bir performans göstermiştir. Sayın Babacan'ın da ifade ettiği gibi biz reformlarla siyasi istikrarlar ve tabi ki bütçe disiplini ile elde ettiğimiz kazanımları koruyacağız ve Türkiye'yi inşallah daha ileriye taşıyacağız. Hepimizin amacı bu. Merkez Bankamız da bu ekibin bir parçası olarak üzerine düşen katkıyı tabi ki veriyor ve vermeye devam edecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Şimşek Sinop'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement