Manisa da Badem Hasadı Başladı - Son Dakika
Güncel

Manisa da Badem Hasadı Başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Gümülceli mahallesinde 49 yıllığına kiralanan 2 bin dekarlık özel ağaçlandırma sahasına dikilen 70 bin badem ağacından ilk ürünler alınmaya başlandı.

20.09.2015 21:43  Güncelleme: 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Gümülceli mahallesinde 49 yıllığına kiralanan 2 bin dekarlık özel ağaçlandırma sahasına dikilen 70 bin badem ağacından ilk ürünler alınmaya başlandı. Bademleri diken özel işletmenin müdürü Murat Omay, AA muhabirine yaptığı açıklamada badem ağaçlandırılması için 8 milyon liralık bütçe ayırdıklarını söyledi. Ege bölgesinde bu büyüklükte başka bir tesisin olmadığını savunan Omay, "Bin 800 dekar arazi ağaçlandırıldı. Bunun dışında yollarımız arazilerimizi içine aldığımızda 2 bin 200 dekar arazimiz var. Burası milli bir servet, bu orman sadece bizim değil, bölgenin bir zenginliğidir. Türkiye olarak yıllık 130 milyon dolarlık badem ithal eden bir ülkeyiz. Bademe çok ihtiyaç var. Bu anlamda yatırımımızın çok etkili olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yılda 700 ton badem üretmeyi hedeflediklerini aktaran Omay, ilk üründe tahminlerinin üzerinde bir verim alacaklarını belirterek şunları kaydetti: "Bir ay sonra işleme tabi tutulacak ürünlerimizi bu yıl için iç pazara yönelik değerlendirmeyi düşünüyoruz. Arazimizde Teksas, Nomperial, Feragnes ve feregual olmak üzere dört çeşit badem bulunmakta. Bu çeşitlerden dördüncü yıl itibari ile ağaç başı ortalama 1,5 ile 2 kilogram arası verim bekliyoruz."

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da ilçede yetiştirilmeye başlanan bademin alternatif bir ürün olduğunu, dağlık arazilerde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.Türkiye'de badem tüketiminin yeterli olmadığına işaret eden Okur, "Millet olarak yıllık ortalama badem tüketimiz 1 kilogramın altında. Badem konusunda tüketim bilincimizi artırmalıyız. Yıllık tüketimimizi en az 5 kiloya çıkarmalıyız. Bilindiği gibi badem besin değeri yüksek faydalı bir üründür" ifadelerini kullandı.

Manisa da Badem Hasadı Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Manisa da Badem Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement