Maviyemiş Şifa Deposu Gibi - Son Dakika
Güncel

Maviyemiş Şifa Deposu Gibi

Maviyemiş Şifa Deposu Gibi

Doğu Karadeniz'e özgü olan ve yöre halkı tarafından "ligarba" olarak bilinen, taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra meyve suyu, baharat, marmelat, jel ve konserve sanayisinde, süt ve süt ürünleri ile kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmekte, çörek, kek, pudingde, salatada, reçelde, diyet menülerinde.

15.12.2013 15:37

Doğu Karadeniz'e özgü olan ve yöre halkı tarafından "ligarba" olarak bilinen, taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra meyve suyu, baharat, marmelat, jel ve konserve sanayisinde, süt ve süt ürünleri ile kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmekte, çörek, kek, pudingde, salatada, reçelde, diyet menülerinde kullanılan maviyemişin adeta şifa deposu olduğu bildirildi.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyaretinde yaptığı konuşmada, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün odun dışı ürünlere yönelik yaptığı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirterek, halk tarafından Ligarba olarak bilinen maviyemişin yörede halk tarafından kısa sürede benimsendiğini ifade etti.

Bu yıl yaptıkları maviyemiş envanter çalışması sonucu maviyemişin Trabzon'da 3 bin 323 hektar alana yayıldığını, bu alanlarda söz konusu üründen 363 bin kilogram meyve, 520 kilogramdan çay yapılabilen yaprağı olduğunun tespit edildiğini belirten Gedikli, maviyemişin yörede ağırlıklı olarak Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir, Of ve Çaykara ilçeleri olmak üzere 500 ile 1800 metre arasında yaygın olduğunu anlattı.

Gedikli, maviyemişin taze meyve olarak tüketilmesinin dışında meyve suyu, baharat, marmelat, jel ve konserve sanayisinde, süt ve süt ürünleri ile kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmekte, çörek, kek, pudingde, salatada, reçelde, diyet menülerinde kullanılabildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Maviyemişin insan sağlığı ve beslenmedeki rolü üzerine birçok araştırması yapılmıştır. Anadolu Üniversitesi Bitki İlaç ve Bilimsel Araştırmalar Merkezince hazırlanan rapor ile bu konuda yapılmış diğer araştırmalarda, bir bardak maviyemiş meyvesinin 145 gram olduğu ve 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C vitamini, A vitamini ve 85 Kalori içerdiği, 100 gram yenilebilir maviyemişin yüzde 83'ünün su, yüzde 0,7'sinin protein, yüzde 0,5'inin yağ, yüzde 15'inin karbonhidrat, yüzde 1,5'unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır. Maviyemişin yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özellik taşıdığı, iltihaplar için dezenfektan olduğu, çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterdiği, kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive ettiği, anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahip olduğu, yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağladığı, taze olarak yenildiğinde kanı temizlediği, kan şekerini düşürdüğü, besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriğinin düşük olduğu anlaşılmıştır"

Gedikli, maviyemişin kansere karşı iyi geldiğini vurgulayarak, "Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği olan maviyemişin kan kolesterolünü düşürdüğü, kalp krizi riskini azalttığı, gece görüş kabiliyetini artırdığı, HIV virüsünün tekrarlanmasını azalttığı, içerisindeki kansere karşı savaşan Ellagic-Asit içeriğinin yüksek olduğu, kabızlık, bulantı, mide kramplarını, damar sertliğini ve ülseri önlediği tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.

Vali Öz de Karadeniz'in doğal ürünler bakımından zengin bir coğrafya olduğunu anlatarak, "Biz bu ürünlerin değerlendirilmesi konusunda, Orman Bölge Müdürlüğümüz,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve diğer kurumlarımızla yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Orman Bölge Müdürlüğümüz hem ligarba çayı hem de ligarbanın reçelini örnek olarak hazırlamıştır. Ankara'da başta bakanlarımız olmak üzere milletvekillerimize ve ilgililere gönderip tanıtım için bir kampanya başlatmış. Bundan sonra da bu kampanyayı genişleterek sürdüreceğimize inanıyorum" dedi.

Vatandaşların bu ürünü doğal ortamdan toplayıp işlemesi ve ambalajlayıp paketleyerek satışa sunmasını amaçladıklarını söyleyen Öz, "Böylece ekolojik olarak doğaya uygun kırsal kalkınmanın temeli atılmış olacak. Bu ürünlerin geliştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yörede Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce geçen yıldan beri yürütülen "Meyve Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında İl Özel İdaresi bütçesinden temin edilerek satın alınan 9 bin maviyemiş fidanının, kent merkezi dahil 11 ilçedeki 25 köyde 25 üreticiye bahçe kurulması amacıyla dağıtıldığı belirtildi.

Bu yıl da İl Özel İdare bütçesiyle satın alınan 8 bin 250 maviyemiş fidanının 17-20 Aralık tarihlerinde 10 ilçede vatandaşlara dağıtılacağı, böylece kentteki maviyemiş alanlarının 345 dekara ulaşacağı kaydedildi. Öte yandan, Trabzon içme suyunun karşılandığı "Atasu Baraj Havzasında Organik Tarım Projesi" çerçevesinde de organik fındık alanları yanında 35 dönüm organik maviyemiş bahçeleri oluşturulduğu bildirildi. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maviyemiş Şifa Deposu Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement