Mazot Fiyatlarındaki Düşüş Biletlere Yansımadı - Son Dakika
Güncel

Mazot Fiyatlarındaki Düşüş Biletlere Yansımadı

Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş seyahat firmalarına etkilemedi.

05.12.2014 08:44

Balıkesir'deki seyahat firmaları yetkilileri akaryakıt düşüşünden dolayı otobüs biletlerine yansıyan bir indirim olmadığını belirttiler. Seyahat eden yolculardan bazıları bilet fiyatlarını uygun bulurken, bazıları ise fiyatların yüksek olduğunu söyledi. Balıkesir Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F.Tağmaç Şengörenoğlu akaryakıt indiriminin vatandaşlara yansıdığı gibi seyahat firmalarına yansımadığını dile getirdi. Şengörenoğlu, "Petrol fiyatlarındaki artışla beraber biz karayolu taşımacılığı firmaları olarak bunu zaten fiyatlarımıza yansıtamamıştık. Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yayınladığı tarifeler bakımından da liste fiyatlarımızın her zaman aşağısında taşımacılık yapıyorduk. Tabi bu son dönemde artan varil fiyatı ve pompa fiyatlarında da döviz fiyatını da etkilemesi ile birlikte, zirve olarak gördüğümüz 4.64 rakamı, daha sonraki geri geliş süresince şu anda 3.94 olan rakamdan yaklaşık 70 kuruşluk bir azalma görülüyor. Tabi bu firmalar olarak bize vatandaşa yansıdığı gibi yansımadığından dolayı ve mevcut bu fiyatlara gelirken, liste fiyatından da düşük taşımacılık yaptığımızdan ötürü, bilet fiyatlarımıza henüz yansıtamadık. Ama şu an yansıtma dönemi ve fiyatlarımızın geçiş dönemini tekrar gözden geçirebilecek seviyeye geldi Türkiye'de benzin fiyatları" dedi.

EPDK'nın yaklaşık 3-4 ay önce benzin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı müdahelede bulunduğu dile getiren Balıkesir Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F.Tağmaç Şengörenoğlu, "EPDK'nin burada bulunduğu müdahelede bu toptan bayi fiyatlarına ve dağıtıcı fiyatlarındaki kuruş bazındaki kârlarını revize etti. Ve 14 kuruş aşağı çekti. Tabi bu direk 14 kuruş aşağı çekmeden dolayı pompa fiyatına yansıyan azalma firmalara yansımadı. Bunun nedeni de bu aradaki azalmayı biz de ana bayi, benzin istasyonu ve firmalar olarak yüklenmek zorunda kaldık. Diyelim ki 12 kuruşluk bir azalmaydı, bizler bayiler ve büyük firmalar olarak bunu üstlendik. Tabi vatandaşa yansıyan 70 kuruşluk indirim biz de 45 kuruşluk bir yansıma oldu. Zaten liste fiyatından daha düşük taşımacılık yaptığımız için genel olarak şu an mevcut düzendeki taşıma fiyatlarımız uygun düzeyde. Ama biraz daha dövizin esnemesi ve petrol fiyatlarındaki azalma ile birlikte zaten firmalarda kış sezonundan dolayı kampanyalara girmişti. Bununla birlikte bu fiyatlarda geri çekilme olmasını bekliyoruz. Biz de firmamız olarak bunu göz önünde bulundurarak vatandaşlarımızın daha ekonomik ulaşım sağlaması için gözden geçireceğiz" şeklinde konuştu.

"KARAYOLU TAŞIMACILIĞI GERİLİYOR"

Mevcut düzende karayolu taşımacılığının gelişen sektör gibi gözükse de aslında gerileyen bir sektör olduğunu dile getiren Şengörenoğlu, "Günümüzde 333 kayıtlı firma var. Bu 3-4 sene öncesine kadar 450 gibi bir sayıya ulaşmıştı. Bunun gerilemesinin sebebi petrol fiyatları, hava ulaşımı ve deniz ulaşım yoğunluğunun artması. Hava ulaşım yoğunluğunun artması ülkemizin gelişmişlik düzeyi bakımından faydalı olarak gözüküyor ancak karayolu taşımacılığı yapan firmalar zarar görmekte. Bugün Balıkesir'den bir yolcumuz doğu bölgesine yolculuğuna gittiğinde 130 TL olan fiyatları yaklaşık 20 gün öncesinden tedarik edildiğinde 49 TL'ye alınabiliyor. Zaten benzin fiyatlarından dolayı eskiden 46 kişilik bir otobüste 22 - 23 kişi olan taşıma maliyetleri bugün uzak hatlarda 33-34 kişinin olduğu seviyelere gelmekte. Bu da doluluk oranlarına baktığımız da firmaların sadece bayram ve özel günlerde maliyetlerin üzerinde taşımacılık yaptığını gösteriyor. Bu tarifeler ve doluluk oranları çok özel günler olmadığı sürece firmaların ayakta kalmasını sağlamamaktadır. Tabi burada hava yolu şirketleri teşvikli uçak yakıtı ve mazot almasından dolayı fiyatlardaki uyguladığı politika uzak hatlarda daha çok firmayı etkilemekte" dedi.

Balıkesir Turizm yetkilisi İsmail Çorapçıgil ise biletlerde herhangi bir indirim olmadığını dile getirerek, 10 yıl önceki bilet fiyatlarıyla taşımacılığın devam ettiğini söyledi. Çorapçıgil, "Akaryakıt indiriminin kısa vadede yansıyacağını düşünmüyorum. Özellikle taşımacılık sektöründe mazot bu işin çok büyük gider kalemlerinden değil. Üzerindeki vergi, garaj çıkışları çok daha büyük yer kaplıyor. O yüzden kısa vadede bir indirim söz konusu olmadı, olmasını da beklemiyoruz. Aksine daha zam bekleniyor bir çok konuda" dedi.

Özel bir otobüs firmasının şoförü Hayri Şener ise akaryakıttaki indirimin vatandaşa yansımayacağını dile getirdi. Şener, "Mazottaki vergi düşerse belki o zaman bu vatandaşa yansır. Yoksa mazotu birisi almış birisi satmış sadece o. Verginin düşmesi gerekiyor.

Vergi düşerse yolcuya yansır. Bir bilet eğer 30 lira ise 25 lira öder. Vergi gene aynı. Mazot pahalı bilet de pahalı. Seyahat özgürlüğümüz parasal yönden kısıtlı" şeklinde konuştu.

"ŞOFÖRLER MAZOT PARASINA ÇALIŞIYOR"

Burhaniye'den sürekli olarak Balıkesir'e seyahat ettiğini söyleyen Hasan Bozkaya isimli yolcu ise şoförlerin mazot parasına çalıştığını söyledi. Bozkaya, "Mazot pahalı. Bilet fiyatları da geçen sene de aynıydı bu sene de aynı. 17 lira, 17 lira. Keşke düşse de 10 liraya gelsek" dedi.

İşi gereği yolculuk yaptığını söyleyen Kemal Can ise, "Fiyatlar normal değil anormal. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok. Fiyatlar yüksek geliyor. Yol parası veremeyen insanlar var" şeklinde konuştu.

Bir başka yolcu ise Türkiye'nin akaryakıt vergisinde dünya 1.sini olduğunu söyleyerek, "Bu düşmediği müddetçe ulaşımdaki firma sahipleri bunu müşteriye yansıtmaz" dedi.

OTAĞ FIRINCIOĞULLARI-TAŞKIN SARICA 

Mazot Fiyatlarındaki Düşüş Biletlere Yansımadı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mazot Fiyatlarındaki Düşüş Biletlere Yansımadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement