Meclis'te 26. Dönem Başladı - Son Dakika
Politika

Meclis'te 26. Dönem Başladı

TBMM'nin Geçici Başkanı Deniz Baykal, geçmiş dönemle ilgili kişisel değerlendirme yapmasının yakışık almayacağını, bunun yeri ve zamanı olmadığını belirterek, "Üzüntüm, Meclis'in seçimden sonra işler, görevini yapar, hükümeti kurar bir noktaya getirilememiş olmasıdır.

17.11.2015 16:08

TBMM'nin Geçici Başkanı Deniz Baykal, geçmiş dönemle ilgili kişisel değerlendirme yapmasının yakışık almayacağını, bunun yeri ve zamanı olmadığını belirterek, "Üzüntüm, Meclis'in seçimden sonra işler, görevini yapar, hükümeti kurar bir noktaya getirilememiş olmasıdır. Bundan, eminim demokrasiye inanan her insan üzüntü duymuştur" dedi.

Meclis Başkanı seçilene kadar en yaşlı üye olarak Geçici Başkan görevini yürütecek Baykal, TBMM Genel Kurulu birleşiminden önce gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baykal, Genel Kurul Salonu'nun başkanlık makamında frakla gazetecilere görüntü verdi.

Bir önceki dönemde giydiği frağı kullandığını belirten Baykal, "Papyon da bulundu, papyon krizini de aştık. Hazırız" diye espri yaptı.

Baykal, yemin töreninden sonra yeni dönemin başlayacağını ifade ederek, milletvekillerinin sadece seçilmiş değil yemin de etmiş olacağını söyledi.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TBMM de kurulmuş olacak. Umut ediyorum bu defa orada kalmaz. Hem Meclis Başkanı'nı, arkasından komisyonları seçeriz ve TBMM bütün organlarıyla tam yetkiyle göreve geçer. Bu belirsizlik ortamı yavaş yavaş açılır. Milletimizin bekleyişleri gerçekleşir. Güç bir dönemde bu parlamento görev yapacak. Ama parlamentomuz dünyanın en eski, en köklü, en önemli parlamentolarından birisi. Bu dönemde de çok başarılı bir görev yapacağını umut ediyorum, bunu diliyorum. Yeni dönem hayırlı olsun, yeni sorunlar, sıkıntılar değil huzur, barış, refah, adalet, özgürlük, kalkınma getirsin. Bu doğrultuda görevini yapsın, Türkiye'yi daha da ileri götürsün."

"Çıkarılması gereken çok dersler var"

Baykal, 7 Haziran ve 1 Kasım sürecini değerlendirmesinin istenmesi üzerine, bunun artık arkada kaldığını belirtti.

Çıkarılması gereken dersler olduğunu ifade eden Baykal, "Talihsizliktir. Milletin seçtiği bir parlamentonun daha işe başlamadan, organlarını seçemeden, hükümeti kurma konusunda iyi niyetli bir inisiyatif almadan, alamadan yeni bir seçime ülkenin sürüklenmiş olması acı deneyimdir. Umarım bu deneyimden herkes kendisine düşen dersi almış olmalıdır. Bir daha böyle durumlarla karşılaşmayız. Millet iradesini ortaya koyduğunda onun gereği iyi niyetle yapılmalıdır, engellenmemelidir"  diye konuştu.

"Böyle bir karardan haberdar değilim"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik bir mesajının olup olmadığı sorusuna Baykal, "Geçmiş dönemle ilgili kişisel değerlendirme yapmam yakışık almaz. Bunun yeri, zamanı değil, gereği de yok. Üzüntüm, Meclis'in seçimden sonra işler, görevini yapar, hükümeti kurar bir noktaya getirilememiş olmasıdır. Bundan, eminim demokrasiye inanan her insan üzüntü duymuştur. Ama ne yapalım böyle olaylar yaşanıyor, yaşandı. Şimdi yeni bir dönem" karşılığını verdi.

Baykal, Meclis Başkanı adayı olup olmadığına ilişkin soru üzerine "Böyle bir anlayışım yok. Böyle bir karardan da haberdar değilim" ifadesini kullandı.

Sürecin yeni başlayacağını vurgulayan Baykal, "Bir arkadaşımızı görevlendiririz herhalde" dedi.

"Burada da Meclis kuruluyor"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Genel Kurul'da ilk yemini etmesine yönelik bir talebin gelip gelmediği sorusuna karşılık Baykal, bu konuda Anayasa ve İçtüzük'ün net düzenleme yaptığını anımsattı. Baykal, mazeretli milletvekillerinin bunu başkana bildirdiğini, bu çerçevede de gereğinin yapıldığını dile getirdi.

Baykal, genellikle acelesi olan milletvekillerinin yemin sırası Ankara iline geldiğinde, Atatürk'ün adının okunmasına kadar sabrettiğini belirterek, "Ondan sonra taleplerini yaparlar. Meclis Başkanlığı da elbette gereğini yerine getirir. Daha önce yemin etme arzusu varsa değerlendiririm. Hangi acele iş..." dedi.

Bir gazetecinin, "Hükümetin kurulacağını" söylemesi üzerine Baykal, "Burada da Meclis kuruluyor. Meclis'e saygı göstermek, herkesin, hepimizin öncelikle görevi olmalıdır. Doğru yola çıkalım, önce Meclis. Meclis'imizi harekete geçirmek üzereyiz, bunu yapalım" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Meclis'te 26. Dönem Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement