Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi Törenle Açıldı - Son Dakika
Güncel

Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi Törenle Açıldı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: "Hem Şivan Perverler hem Yakup oğlu Yervantlar bu ülkenin, bu toprağın değerleridir ve onlarla bu ülke daha zengindir" "Bu toprakta yetişen herkes değerlidi...

22.11.2013 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Hem Şivan Perverler hem Yakup oğlu Yervantlar bu ülkenin, bu toprağın değerleridir ve onlarla bu ülke daha zengindir" dedi.

Siyasetçi, akademisyen, yazar, gazeteci, sanatçı ve bürokratların katılımyla 2004 yılında temelleri atılan Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi (MeKAM) törenle açıldı.

Sunuculuğunu oyuncu Volkan Severcan'ın yaptığı törende, 21 yıl sonra ABD'den dönerek memleketi Diyarbakır'a yerleşen Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı da ilk kez sahne aldı ve "Ben Bir Yakup İdim" adlı ilahiyi icra etti.

Açılışta konuşan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, medeniyetin dinden, kültürün milletten referans aldığını, bu nedenle bir Türk medeniyeti değil ama Türk kültüründen, İslam medeniyetinden bahsedildiğini dile getirerek, MeKAM'ın da ikisinin kesiştiği noktada bir çalışma yürüteceğini söyledi.

Yurt içinde, dışında, konusuna ve bölgesine göre hem bilgiye hem de araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bilgi güçtür eğer sahip olursanız güçlü olursunuz, bilmezseniz o zaman gücünüz de olmaz ancak inanıyorum ki bugünden sonra hem hayatımızı güzelleştiren, kolaylaştıran hem de bizi güçlü kılan bir durumda olacağız çünkü bizim için araştıranlar, bilgi toplayanlar, çalışanlar var" diye konuştu.

Vakfın kültür ve sanat araştırmaları yapacağını, bunun çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Hem Şivan Perverler hem Yakup oğlu Yervantlar bu ülkenin, bu toprağın değerleridir ve onlarla bu ülke daha zengindir. Bahçemizde bin çiçek olacağına bin bir çiçek olsun. Bin bir çiçek olacağına bin iki çiçek olsun. Bu toprakta yetişen herkes değerlidir. Dışardan da gelirse hoş geldi sefa geldi çünkü bu coğrafya bir köprü, bu coğrafya kültürlerin beşiği. Her kim gelmişse: Mevlana Belh'ten geldi, Pir Sultan Abdal Horasan'dan geldi. Yine Tunceli'deki Seyit Rıza'da 'aslımı sorarsan Horasan'danım' diyor. Eğer Kafkaslar'dan geleni, Horasan'dan geleni, İran'dan geleni, Acem'den gelene kapatırsanız veya vatanından çıkartırsanız Türkiye fakir kalır. Dolayısıyla Türkiye'yi zenginleştirmenin yolu Türkiye'nin bütün değerlerini burada toplamak. Ben hem Şivan Perver'e hem Yakup oğlu Yervant kardeşimize sonsuz teşekkür ediyorum. İyi ki geldiniz, bu ülkeye zenginlik kattınız, bu ülkenin değeri oldunuz. Türkiye sizlerle inanın gurur duyacaktır çünkü bu medeniyette herkesin payı vardır bu toprakta da kim yaşamışsa... İlk çağlardan beri, neolotik çağlardan bu yana gelinceye kadar."

MeKAM Başkanı İbrahim Sarıtaş da Vakfın, geleceği bugüne taşımak oradan da geleceğe miras bırakmak amacında olduğunu belirtti. Sarıtaş, "Akif'in deyimiyle 'asrın idrakına hitap etmek' istiyor. Araştırma merkezimizin temel amacı, gayesi budur."

Açılışa Yılmaz'ın yanı sıra, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, millitvekilleri, bürokratlar, sanatçılar ile çok sayıda davetli katıldı. - Ankara

Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi Törenle Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi Törenle Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement