"Hepimiz İlericiyiz Elhamdülillah" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Hepimiz İlericiyiz Elhamdülillah"

Yazar, şair ve düşünce adamı Nuri Pakdil, "Çağdaş insan olacağız, Müslümanlar gerici, yobaz değildir." dedi.

04.12.2014 23:13  Güncelleme: 00:55

Yazar, şair ve düşünce adamı Nuri Pakdil, "Çağdaş insan olacağız, Müslümanlar gerici, yobaz değildir. Hepimiz ilericiyiz elhamdülillah" dedi.

Pakdil, Memur-Sen Konfederasyonu tarafından düzenlenen Perşembe Söyleşileri'nde, konuşmasına "Yedi Güzel Adam"dan biri olan Akif İnan'ın ruhuna fatiha okunmasını isteyerek başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun, Mehmet Akif İnan'ın kurumun genel başkanlarından olduğunu hatırlatarak, "Burada iki genel başkan var. Biri ben biri Nuri ağabey" demesi üzerine Pakdil, "Sayın başkanın iltifatına çok teşekkür ederim. Memur-Sen başkanlığını onurla taşıyacağıma söz veriyorum" diye konuştu.

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Pakdil, gençlere yabancı dil öğrenmelerini tavsiye ederek, "Cömert insanlar olmalıyız, cimri insandan hayır gelmez. Paraya önem vermeyeceğiz, kalıcı olan imandır, aksiyondur, ezeli ebedi ulu önderimiz Hz. Muhammed'e sarsılmaz bağlılıktır" dedi.

-"En ağa adam, rahmetli İnan'dı"-

Kadın edebiyatçıların sayıca azlığının sebebinin sorulması üzerine Pakdil, "Kadın edebiyatçıların az oluşu nasip meselesidir" cevabını verdi.

Pakdil, gençlerin çağı çok iyi anlaması gerektiğini vurgulayarak, "Çağdaş insan olacağız, Müslümanlar gerici, yobaz değildir. Hepimiz ilericiyiz elhamdülillah. Aşağılık duygusu gibi hislerden uzaklaşmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

İnan ile ilgili dostluklarının nasıl başladığını anlatan Pakdil, "Akif İnan'ın dili çok eskiydi. Akif İnan'ı aldık, yıkadık, yumduk, modern bir şair yaptık ve nitekim Yedi Güzel Adam'ın en ağa adamı rahmetli İnan oldu. Bana üstad-ı sani diye seslenirdi, üstat ise Necip Fazıl'dı" diye konuştu.

Pakdil, Yedi Güzel Adam dizisine ilişkin değerlendirmelerin sorulması üzerine ise "Dizide bazı güzel adamlar yeteri kadar işlenmemektedir, bunlardan biri Akif İnan, diğeri Hasan Seyithanoğlu. Yapımcıyı bu nedenle ayıplıyorum" görüşünü bildirdi.

-"Bu yeni iklime alışmaya çalışıyoruz"-

Pakdil'in öğrencilerinden Necip Evlice de Edebiyat dergisi ve Pakdil'in kitapları hakkında bilgi verdi.

Yedi Güzel Adam dizisinin yayımlanmasıyla genç kuşakta bu isimlerin yeniden keşfedildiğine değinen Evlice, özellikle sosyal medyada Pakdil'in yazılarını aforizma (Özdeyiş) niteliğinde paylaştığını anımsatarak, "Sayın Pakdil de biz de bunu anlamaya, bu yeni iklime alışmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Evlice, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Necip Fazıl Ödülleri töreninde Pakdil'in konuşması boyunca ayakta beklemesinin ardından ilginin daha da arttığını vurguladı.

Pakdil'in 60 yıldır yazdığı mektupları peşine düştüklerini kaydeden Evlice, aralarında 1979 yılında kendisine yazılanın da bulunduğu bazı mektupları okudu.

Konuşmaların ardından, Pakdil, kitaplarını imzaladı ve katılımcılarla fotoğraf çektirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Hepimiz İlericiyiz Elhamdülillah' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement