Mersin Şehitliğinde Hüzünlü Tören - Son Dakika
Güncel

Mersin Şehitliğinde Hüzünlü Tören

Mersin Şehitliğinde Hüzünlü Tören

Mersin Şehir Mezarlığı’nda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi dolayısıyla, tören düzenlendi.

18.03.2015 12:54

Mersin Şehir Mezarlığı'nda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi dolayısıyla, tören düzenlendi. Askerlerin mezarlık içinde "Vatan Sana Canım Feda", "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" diye slogan atması duygusal anlar yaşattı.

Mezarlıkta bulunan şehitlikte düzenlenen törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile eşi Kevser Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atille Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Uyar ile çok sayıda rütbeli askeri personel, şehit ve gazi yakınları katıldı. Tören, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Saygı duruşunda askerler tarafından havaya 3 defa 'saygı' atışı yapıldı. Ardından, çelenk sunumları yapıldı.

Çelenk sunumun ardından, Mersin Valisi Özdemir Çakacak 'şehitlik' defterine yazdıklarını sesli olarak okudu. Çakacak, şehitlik defterinde şu sözlere yer verdi:

"Aziz şehitlerimiz. Türk milletinin vatanını ve bağımsızlığını korumak için eşsiz fedakarlıklar ve kahramanlıklar gösterdiğiniz, bu uğurda canınızı dahi feda etmekten kaçınmayarak, şanlı zaferlerle bu toprakları bizlere vatan kıldığınız için sizlere minnettarız. Birlik ve beraberliğimizin, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün, bin yıllık kardeşliğimizin ölümsüzleşen simgeleri olan sizler her zaman kalbimizin en müstesna köşesinde mukaddes bir anıt gibi abideleştiniz. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü olan bu anlamlı günde Çanakkale Geçilmez sözünü tüm dünyaya canlarınız pahasına haykırarak başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere sizler gibi vatanını canından aziz bilen kahramanların çocukları olmaktan gurur duyuyor, sizlere layık olmak için bizlere emanet ettiğiniz mukaddesatı ilelebet yaşatma adına var gücümüzle mücadele ederek geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Yurdumuzun üzerinde özgürce dalgalanan şanlı bayrağımızın ve varlığımızın kaynağı olan siz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Çakacak, ardından şeref defterini imzaladı. İmzadan sonra Şehitliğe geçen protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfiller bıraktı. Şehit yakınları da mezarlar başında dualar ederek, gözyaşları döktü. Şehitlerin küçük çocuklarının ise mezarlık başında hiçbir şeyden habersiz olarak babalarının mezarlarına karanfil bırakması duygusal anların yaşanmasını sebep oldu.

"ÇANAKKALE'Yİ KAZANDIRAN BİRLİK, BERABERLİK, KARDEŞLİK VE İNANÇTI"

Tören sonunda açıklamalarda bulunan Vali Çakacak, "Çanakkale Deniz Savaşlarının bu yıl 100. yıl dönümünü kutluyoruz. Aynı zamanda 18 Mart Şehitleri Anma Günü. Öncelikle şehitlikte şehitlerimizle ilgili anma programı düzenledik. Şehitlerimizin ruhlarına dua okuduk, kabirlerini ziyaret ettik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Onları şükranla ve minnetle anıyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bugün yaşadığımız bu topraklarda huzur içerisine, birlik, beraberlik içerisinde yaşıyorsak bunu aziz şehitlerimize borçluyuz. Bu toprakları bizlere onlar vatan kıldılar. Çanakkale savaşlarının 100. yılı. Çanakkale savaşları dünyada tarihin dönüm noktasıdır. Sadece Türk milleti için değil dünyada tarihin akışını değiştiren eşsiz bir olaydır Çanakkale. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl dünyada 3 kıtada hüküm sürmüş. Daha sonra küçülmüş küçülmüş, Anadolu'ya sıkışmış ve Anadolu'yu da Türklere çok görmüşler. Türkleri tarih sahnesinden silmek üzere dünyanın en güçlü donanmaları, o günün en güçlü devletleri üşüşmüşler milletimizin üzerine. Ancak Çanakkale'de bu yüce millet o güçlü dediğimiz devletlerin donanmalarına 'Çanakkale geçilmez' dedi. O imkansızlıklar içerisinde, o yokluklar içerisinde dünyanın en güçlü devletlerine karşı Türk milleti, birlik ve beraberlik içinde ders verdiler. Yokluklar içerisinde birlik ve beraberliğin, inancın karşısında hiçbir gücün duramayacağını dünyaya gösterdiler. O zaman Mustafa Kemal Atatürk askerlerine 'Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum' dedi. Bir başka hiçbir millette yoktur ki 3 dakika sonra öleceğini bilse bile dahi kılı bile kıpırdamadan öndeki sipere gidiyordu. İşte Çanakkale'yi kazandıran buydu. Birlik, beraberlik, kardeşlik ruhuydu ve o inançtı. Türk milletinin bağımsızlığı için, vatanı, milleti, bayrağı, kutsal değerleri için neleri başardığını bütün dünya gördü" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin Şehitliğinde Hüzünlü Tören - Son Dakika


Advertisement