Metal Sendikalarından Genel Grev Boykotu - Son Dakika
Yerel

Metal Sendikalarından Genel Grev Boykotu

Metal Sendikalarından Genel Grev Boykotu

Metal Sendikalarından kıdem tazminatı ile ilgili fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi girişimlere sert tepki geldi.

27.02.2015 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Metal Sendikalarından kıdem tazminatı ile ilgili fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi girişimlere sert tepki geldi.

Türk-İş Çanakkale İl Temsilcisi Türk Metal Sendikası Biga 1 Nolu Şube Başkanı Osman Akkurt Türk - İş Başkanlar Kurulunun aldığı kararları hatırlatarak tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olduklarını hatırlattı. Türk Metal Sendikası Biga 1 Nolu Şube Başkanı Osman Akkurt, yaptığı açıklamada, "Kıdem tazminatı yaklaşık 80 yıllık bir uygulama. Kıdem tazminatı hakkı tartışma konusu yapılmak isteniyor. 12 Eylül döneminin dokunmadığı bu hak, kuşa çevrilmek, sınırlandırılmak isteniyor. Kıdem tazminatı hakkı, bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Kıdem tazminatı, yalnızca çalışan işçiyi değil, o emek ile geçinen işçi ailesini de ilgilendiren bir müessesedir. Ödemesi sonraya bırakılmış ücretin parçasıdır. Kızımızın gelinliği, oğlumuzun damatlığıdır. Geleceğimizin umudu ve güvencesidir. Kıdem tazminatı, işçi sınıfına, gelecek nesillere devredilmek üzere emanet edilen bir haktır. Kıdem tazminatı bir yük değildir. İşveren işçiyi işe ilk aldığı andan itibaren maliyet hesabına kıdem tazminatını da eklemek durumundadır. Kıdem tazminatına ilişkin uygulama açık ve nettir. Kıdem tazminatı ödeme sorumluluğu işverene aittir. Belli koşullarda işten ayrılanlara, iş yerinde geçen zaman ve emeklerine karşılık olarak işveren tarafından ödenmektedir. Bu sorumluluk, bireysel emeklilik şirketlerine devredilemez. Şimdi kıdem tazminatında, bireysel emekliliğe dayalı bir fon hesabı düşünülmektedir. İşçinin geleceğine göz dikilmektedir. İşçinin alın teri sermaye birikiminin kaynağı yapılmak istenmektedir. İşçi sınıfı kıdem tazminatını "ödenmesi sonraya bırakılmış ücret parçası" olarak kabul etmektedir. Bu hak daha fazla aşındırılmasın. Korunması ve geliştirilmesi, yaygınlaştırılması temel amaç olmalıdır. Ama asıl niyet, iş gücü hareketliliğini yani esnekliği sağlamaktır. Böylece işçi kolaylıkla işten çıkarılacaktır. İstihdam üzerindeki mali yükler azaltılacak, rekabet ucuz emek üzerinden sürdürülecektir. Bu kadar açık" dedi.

Akkurt, "İşçilerin bilinen tüm tepkisine rağmen kıdem tazminatı hakkına yönelik saldırılar devam etmektedir. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir. TÜRK - İŞ, kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmekte ve genel kurulda oy birliğiyle alınan şu kararı dikkatlere sunmaktadır. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK - İŞ'in kırmızı çizgisidir. TÜRK - İŞ Genel Kurulu, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. TÜRK - İŞ Genel Kurulunun, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında, cevabı genel grev olacaktır" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Metal Sendikalarından Genel Grev Boykotu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement