METSAD Kuruldu - Son Dakika
Güncel

METSAD Kuruldu

METSAD Kuruldu

Toplum sağlığı üzerine çalışmalar yürütmek amacıyla bir araya gelen aktivistler, Mezopotamya Toplum ve Sağlık Derneğini (METSAD) kurdu.

26.04.2015 17:08

Diyarbakır'da kurulan ve resmi işlemleri tamamlanan METSAD yönetim kurulu başkanı Cegerğun Polat, dernek hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'de süregelen çatışmaların, son dönemlerde Şengal ve Kobanê'de yaşanan saldırılar sonrası oluşan göç dalgalarının ve çözümsüzlüğün dernekleşme kararı almalarında etkili olduğunu belirten Polat, " Mezopotamya'nın içinde bulunduğu durum ve yaşadığı riskler, insana dair saf emek sarf edenler açısından daha örgütlü ve organize kurumlar gerektiriyor. Bunun için yola çıktık ve bunun için varız diyoruz" dedi.

"Sağlık ve Yaşam Politik Oldu"

Sağlığın temel bir yaşam hakkı olduğu ve herkes tarafından eşit, ulaşılabilir olarak yararlanma hakkını barındırdığı kabul edildiğine dikkat çeken Polat "Tüm bu kabule rağmen sağlık hakkı kullanımı dünya nüfusunun büyük çoğunluğu açısından bu tanımlamayı hak edecek düzeyde değildir. Ekonomik durum, siyasi barış ortamı sağlık hakkının kullanımı açısından son derece belirleyici olmaktadır. Sosyal devlet ilkesi üzerinden kamu tarafından belirli düzeylerde yürütülmesi gereken sağlık hizmeti, Türkiye dahil birçok ülkede özelleştirme politikaları ile eşitsizliğin kaynağı haline gelmiştir. Sağlık ve yaşam hakkı yalnızca bir hizmetin konusu olmaktan çıkmış, politik bir tutumun konusu haline bürünmüştür" dedi.

Neden Mezopotamya?

Polat; "Bilinen tarihin beşiği Mezopotamya ilk toplu yaşam alanları ve kent olgusunun filizlendiği bölgedir. Sağlığın ve iyilik halinin insan yaşamında temel dürtülerden biri olması bu topraklarda nesiller boyu aktarılan gelenekleri şekillendirmiştir. Modern tıp olanakları dışında şifacı bir karakteri olan bu topraklar verimliliğin, ışığın, sağlığın simgesi konumundadır. Ancak bu Mezopotamya için büyük kavgalarında sebebi olmuştur" dedi.

Mezopotamya kadim bir yerleşim alanı olarak tarihte birçok toplum, medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Polat, "Tüm bu tarih içinde medeniyetlerin yok olması birçok savaş, doğal afet ve hastalık salgınlarının bir sonucu olarak kendini göstermiştir. Bu Mezopotamya'nın adeta kaderi olmuştur. Kuzey Mezopotamya için sadece son 15 yılda 2 büyük deprem, birçok sel felaketi, salgın hastalıklar gibi doğal afetler yakın dönem hafızamızdadır. Daha dramatik olan insan eliyle yaratılan felaketlerdir. Türkiye'de süregiden iç savaş ve oluşturduğu göç dalgası sadece Mezopotamya'da değil tüm Türkiye coğrafyasında olağanüstü koşullar oluşturmuştur. Yine Güney Kürdistan'dan 1991 yılında Körfez savaşı ile yüzbinlerce Kürt göçmen kuzey Mezopotamya'ya sığınmak zorunda kalmış ve aylarca barınma hakkı dahil olmak üzere birçok temel haklarından mahrum kalmışlardır. 21. Yüzyılın başında Irak'a yapılan Amerikan müdahalesi Mezopotamya coğrafyasına bedel olarak dönmüştür. Ölümler, göç dalgaları Mezopotamya'nın kaderini bir kez daha belirlemiştir" dedi.

Polat: IŞİD Soykırım Yaptı

Günümüzde tüm Ortadoğu'nun kaderinin belirlendiği bir dönemden geçildiğini belirten Polat, "Suriye iç savaşıyla beraber ortaya çıkan tablo yüz binlerce ölü, 10 milyona yakın göçmen kitlesi yaratmıştır. Katliamcı çetelerin türediği ve kendisini İŞİD ile somutlaştıran şiddet aracığıyla Irak ve Suriye topraklarını içine alan kentlerde insanlık tüketilmektedir. Musul'un işgaliye beraber güçlenen İŞİD mazlum halkların yaşadığı kentlere saldırmıştır. Yüzlerce yıldır yaşamak için direnen, birçok kez soykırımla yüz yüze kalan Êzidî Kürtler Şengal bölgesinde İŞİD saldırılarıyla soykırıma uğradı. Göç eden yüzbinlerce Êzidî güney ve kuzey Mezopotamya'ya dağılmak zorunda kalmıştır. İŞİD bununla kalmamış ve Mezopotamya'yı yangın yerine çevirmiştir. Kobanê tüm dünyanın gözleri önünde büyük bir direnişe sahne olmuş ve 400.000 Kürt göçmen Türkiye'de aylarca barınma hakları dahil birçok temel haktan mahrum yaşamak zorunda kalmıştır" dedi.

"Mezopotamya Yeniden İnşa Aşamasında"

Polat, "İnsanlık adına bu önemli direnişle beraber yıkılmış Kobani için yeniden inşa aşamasına gelinmiştir. Mezopotamya'daki yakın dönem altüst oluşlar sonrası hala Şengal göçmeni Êzidî Kürtlerle ilgili kalıcı bir çözüm üretilemedi. Kobanê'de savaş kazanılmasaydı göç edenler açısından ne olurdu bilemiyoruz. Tüm bu olağandışı koşullarda insani olanı yapmak meselesinde önemli katkılar sağlayan aktivistler bulmak mümkün. Savaşların, doğal afetlerin kendi içinde yarattığı yok oluş, küllerinden yeniden doğuşu getiriyor. Ancak büyük bir özveri ve heyecanla bir ucundan tutmaya çalıştığımız böylesi olağanüstü koşullarda vicdanımızın verdiği refleks, gerçeğimizin ağırlığı altında ezilmekten kurtulamıyor. Hayat devam ediyor ve kendi sorunlarımızın barındığı günlük hayat bizi alıp götürüyor. Böylesi süreçlerin sonunda "aslında şöyle yapsaydık" dediğimiz cümleler hayıflanmalarımızın notu olarak tarihe düşüyor. Mezopotamya'nın içinde bulunduğu durum ve yaşadığı riskler, insana dair saf emek sarf edenler açısından daha örgütlü ve organize kurumlar gerektiriyor. Bunun için yola çıktık ve bunun için varız diyoruz" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel METSAD Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement