MHP'li Balkız, Gördes Barajı'nda İmalat Hatası Olduğunu Söyledi - Son Dakika
Güncel

MHP'li Balkız, Gördes Barajı'nda İmalat Hatası Olduğunu Söyledi

MHP\'li Balkız, Gördes Barajı\'nda İmalat Hatası Olduğunu Söyledi

MHP'li Balkız, Gördes Barajı'nda imalat hatası olduğunu söyledi MHP Manisa ikinci sıra milletvekili adayı Zeynel Balkız; Gördes Barajı'nda imalat hatası bulunduğunu öne sürüp onarım yapmak için su boşaltma çalışmaları başlatıldığını söyledi.

01.06.2015 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP'li Balkız, Gördes Barajı'nda imalat hatası olduğunu söyledi

MHP Manisa ikinci sıra milletvekili adayı Zeynel Balkız; Gördes Barajı'nda imalat hatası bulunduğunu öne sürüp onarım yapmak için su boşaltma çalışmaları başlatıldığını söyledi.

MHP Manisa milletvekili adayı Zeynel Balkız, Gölmarmara ovasında 14 bin 423 hektar alanın sulanması, İzmir'e de yılda 58.9 milyon metreküp içme suyu verilmesi planlanan Gördes Barajı'nda inceleme yaptı. Köylülerle bir süre sohbet eden Balkız, ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Barajda imalat hatası bulunduğunu ve bu nedenle tamamen boşaltılacağını söyleyen Balkız, şöyle konuştu:

"Gördes Çayı üzerinde 2000 yılında yapımına başlanan, 17 Ocak 2009'dan itibaren su tutulmaya başlanan Gördes Barajı, imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltılmak zorunda kaldı. 1045 Kilometrekare yağış havzasına sahip barajın, yıllık su toplama kapasitesi 175 milyon metreküp. Baraj göl hacmi 448.46 milyon metrekare, temel yüksekliği 94.9 metrelik ölçüleriyle Manisa'nın ikinci büyük barajı olan Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 58.9 milyon metreküp içme suyu verilecek. Gölmarmara ovasında 14 bin 423 hektar alanın sulanması için de 71.1 milyon metreküp sulama suyu salınacaktı. Çevre ve Orman Bakanı'nın 2004 yılı sonunda bir soru önergesine verdiği cevaptan; Gördes Barajı inşaat maliyeti kapsamında 2004 yılı sonuna kadar 60 milyon 350 bin lira harcama yapıldığını, 2005 yılı ödeneğinin 9 milyon 540 bin lira ayrıldığını, kalan iş tutarı maliyetinin ise 101 milyon 650 bin lira olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Baraj gövde inşaatının devam ettiği, henüz baraj gövdesinde su tutulmaya başlanmadan, Gördes Çayı suyunun tahliyeden gönderilmesini sağlayan bent yarılmış ve Baraj Gövdesi henüz killeme ile betonlama işlemi tamamlanamadan su altında kalmıştır."

BARAJDA KAÇAKLAR ÖNLENEMEDİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı sonrası baraja eksik haliyle su pompalandığını öne süren Balkız, "Sayın Bakan Eroğlu'nun 9 Eylül 2010 tarihinde İzmir'e su pompalanmasına başlanacağı talimatını yetiştirmek hedefiyle görevlendirilen DSİ; eksik haliyle barajda su toplanmasına müsaade etmiştir. İzmir'e su taşıyacak 35 kilometrelik Baraj-Sarıkız Pompaları arasındaki boru döşemesi tamamlanarak İzmir'e içme suyu bağlantısı sağlanmıştır. Ancak imalat hatası olan Gördes Barajı'nda, su tutulmaya başlandığı 2010 yılından beri su kaçağı önlenememiştir. Baraja gelen su kadar, gövde altından kontrolsüz su kaçmaktadır. Kaçak su, baraj gövdesini de tehlikeye sokmaktadır. Kaçağın kesilmesi için savak yanlarından binlerce metreküp beton pompalanmasına rağmen kaçak su kesilememiştir. DSİ en sonunda baraj sularının tamamen boşaltılarak savak yanlarında ve gövde dibinde eksik imalatı tamamlama kararı almış ve 20 günden beri barajın su tahliyesi devam etmektedir" dedi.

"KUSURLU VE HATALI KİMDİR?"

Sayıştay'ı, Meclisi ve Cumhuriyet savcılarını göreve davet eden Balkız, "Kamu bütçesini bu kadar büyük zarara yol açan hatalı baraj imalatında bir kusur raporu hazırlanmış mıdır? Kaçağı önlemek için toprağa zerk edilen betonlama maliyeti ne kadardır? Kusurlu ve hatalı kimdir? Zarar, kusurlu olanlardan (İmalatçı Koçoğlu firması veya teknik kontrolden sorumlu DSİ Bürokratları) talep edilecek midir? Hatalı ve kusurlu imalatta, su bendinin patlamasına rağmen 9 Eylül'de İzmir'e su basılmasında ısrarcı olan Sayın Bakanının talimatı etkili olmuş mudur? Barajdan en erken ne zaman tekrar içme suyu ve sulama suyu verilmesi hedeflenmektedir? Tahmini en erken üç yıl sonra su verilebileceği mümkün olabileceğine göre; su kaybı maliyeti ne kadardır? Bu zararı kim karşılayacaktır? Sayın Bakan ve DSİ yetkilileri bu zararın siyasi, idari, hukuki ve cezai yaptırımlarını ve gereğini yerine getirmeyi düşünmekte midir?" sorularını yöneltti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel MHP'li Balkız, Gördes Barajı'nda İmalat Hatası Olduğunu Söyledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement