Misafir Divanı" Yeniden Hayat Buldu - Son Dakika
Yerel

Misafir Divanı" Yeniden Hayat Buldu

Batman'da terör olayları nedeniyle yıllardır yapılamayan "misafir divanı" geleneği, sağlanan huzur ortamında yeniden canlandı.

22.04.2015 11:21

SELMAN TÜR - Batman'da terör olayları nedeniyle yıllardır yapılamayan "misafir divanı" geleneği, sağlanan huzur ortamında yeniden canlandı.

Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyünde yaklaşık 30 yıl aradan sonra kurulan "misafir divanı"nın ilk konukları İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Batman'dan geldi.

Bölgenin tarihi ve kültürel mekanlarını gezdikten sonra yıllar sonra yapılmaya başlanan misafir divanına katılan konuklar, sohbet eşliğinde yenilen yöreye özgü yemeklerin ardından Türkçe ve Kürtçe şarkılarla unutamayacakları bir gün yaşadı.

Batman Kültür ve Turizm Derneği üyesi Emin Bulut AA muhabirine, gerçekleştirilen etkinliğin çözüm sürecinin bir meyvesi olduğunu belirtti.

Geçmişte misafir divanının Dicle Nehri üzerinde salda kurulduğunu anlatan Bulut, şöyle konuştu.

"Divanda misafirlere önce yöresel yemek ikram edilir. Daha sonra sohbet yapılıp, hikayeler anlatılır ve ardından divan, müzikle son bulur. Çözüm süreci, kardeşliğin pekişmesinin yanında ciddi anlamda kaybolmaya yüz tutmuş bir geleneğimizi de bize hatırlatmış oldu. Bunu yeniden canlandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

İstanbul'dan gelen Cengiz Yargıç, tarihi mekanlarını gezdiği Hasankeyf'te divana konuk olmaktan duyduğu sevinci vurgulayarak, "Bölge halkıyla tanışmak için geldik. Bu ziyaretlerle farklı bölgelerin insanları birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı buluyor" dedi.

"İlk defa geldim ve çok etkilendim"

İzmir'den gelen Ayşe Altınok, ön yargılarından dolayı uzun yıllar bölgeye gelemediğini ifade ederek, çözüm sürecinin sağladığı huzur ortamı nedeniyle ziyaretini gerçekleştirdiğini anlattı.

Bölgeye daha önce gelmemesini büyük kayıp olarak nitelendiren Altınok, şunları söyledi:

"Burayı kelimelerle ifade edemiyorum. Kendimi evimde gibi hissediyorum. Çevremde burayı ön yargıyla anlatanlar oldu. Bugünü onlar adına büyük kayıp olarak görüyorum. İlk defa geldim ve çok etkilendim."

Recep Akın da Hasankeyf'in önemine vurgu yaparak, "Değişik bölgelerden misafirlerle burada bir araya geldik. İnşallah barış sürecinde bu tür etkinlikler devam eder" ifadesini kullandı.

"Misafir divanına ev sahipliği yapan Hacı Kaya ise uzun yıllar aradan sonra evinde divan kurulduğunu dile getirerek, "Bundan büyük mutluluk duydum. Bu geleneği yaşatmalıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Misafir Divanı' Yeniden Hayat Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement