Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü Yılı - Son Dakika
Güncel

Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü Yılı

Ülke genelinde, stratejik öneme sahip birçok bölgede güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.

25.01.2015 10:37

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak devriminin 4'üncü yılında, ülkedeki birçok kente sükunetin hakim olduğu bildirildi.

Darbe karşıtlarının ise 25 Ocak devriminin yıl dönümü ve yönetim karşıtı gösterilerine Nasr ve 6 Ekim kentlerinde düzenledikleri sabah gösterileriyle başlarken katılımın sınırlı olduğu gözlendi.

Ülke genelinde birçok kentte muhtemel yönetim karşıtı gösterilere karşı güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı ifade ediliyor.

Mısır devriminin sembollerinden Tahrir Meydanı, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve darbe karşıtlarının bir araya geldiği yer olan Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarında da zırhlı araçlar konuşlandı. Söz konusu meydanların çevresi de araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Aynı şekilde, Kubbe, İttihadiyye sarayları ve Savunma Bakanlığının bulunduğu kompleks etrafında da güvenlik önlemleri artırıldı. Orduya ait zırhlı araçlarla etrafı sarılan birçok kamu kurum ve kuruluş binalarına giden yollar da kapatıldı.

Güvenlik önlemleri kapsamında, ABD ve İngiltere büyükelçilik binalarının bulunduğu bölgede de muhtemel bir olaya karşı güvenlik önlemleri alındı.

25 Ocak 2011'de Hüsnü Mübarek yönetimine karşı başlayan halk gösterileri 11 Şubat 2011'de Mübarek'in görevi bırakması ile sona ermişti. 2012 Mayıs'ında düzenlenen ilk demokratik Cumhurbaşkanlığı seçimini Muhammed Mursi kazanmıştı. 3 Temmuz 2013'te ise Mursi, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin düzenlediği askeri bir darbe ile görevinden uzaklaştırılmıştı.

-Barışçıl gösterilerde 3 bin 533 kişi öldürülmüştü

Mısır'da 30 Haziran 2013 gösterileriyle başlayan ve darbe ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosu 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı olarak belirlenmişti.

Darbe sonrası düzenlenen seçimlerde Sisi, Cumhurbaşkanı seçilmiş, devrim sonucu istifa etmek zorunda kalan ve çeşitli yolsuzluk davalarından dolayı hapse giren Mübarek ise bu süreçte "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine karar verilmiş, yolsuzluk davasından ise beraat etmişti.

Mısır'da, 25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol grupların protestolar düzenlemesi, ülkede muhalif kanadın yalnızca Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) oluşmadığı düşüncesini güçlendirdi. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement